Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Jogurt – zdrowy, pyszny i pełen wapnia

Publikacja:
Jogurt – zdrowy, pyszny i pełen wapnia

Jogurt – zdrowy, pyszny i pełen wapnia

Wszyscy wiemy, jak istotną rolę pełni wapń w naszym organizmie. Jest nie tylko podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, nie tylko zapobiega osteoporozie, lecz również jest odpowiedzialny za prawidłową pracę serca oraz przewodzenie impulsów nerwowych. Wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów, reguluje krzepliwość krwi, zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych, a wreszcie – kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni i neutralizuje reakcje alergiczne.

Dzienne zapotrzebowanie na wapń u dorosłego człowiek wynosi 800 – 1500 mg. Jednak wbrew obiegowym opiniom, źródłem tego pierwiastka jest nie tylko mleko, lecz również cała gama przetworów mlecznych (kefir, jogurt, maślanka, biały ser, zsiadłe mleko). Wapń jest obecny także w wielu produktach spożywczych i to często w ilości przewyższającej mleko. Istnieją wreszcie napoje wzbogacone o ten pierwiastek oraz różne suplementy diety. Jeśli więc należymy do grona przeciwników mleka lub jesteśmy uczuleni na jego składniki, możemy zadbać o gospodarkę wapniową naszego organizmu (a tym samym – wzmocnić nasze zęby i kości), rezygnując ze spożywania białego napoju i mądrze komponując codzienny jadłospis.

Czy wiesz, że…
– W jednej szklance jogurtu znajduje się aż 450 mg wapnia. Jest to dawka, która pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek u dziecka lub 30% dziennego zapotrzebowania u osób dorosłych. Co istotne – wapń obecny w jogurcie charakteryzuje się o wiele większą biodostępnością niż wapń występujący w mleku. Oznacza to, że jest prawie w całości wchłaniany w przewodzie pokarmowym przez nasz organizm, a następnie – po przeniknięciu do płynów pozakomórkowych – wykorzystywany do mineralizacji zębów oraz kości.

– badania prowadzone przez japońskich naukowców wykazały, że osoby, które spożywają 55 gramów jogurtu lub kefiru dziennie, są mniej podatne na parodontozę, niż osoby, których dieta nie zawiera mlecznych produktów bogatych w probiotyki. Zdaniem dr Shimazaki'ego, szefa zespołu badawczego, korzystny wpływ jogurtu na stan dziąseł i innych tkanek przyzębia jest związany z działaniem obecnych w nim szczepów bakterii mlekowych (Lactobacillus). Dzięki tym mikroorganizmom napoje fermentowane są bogate m.in. w substancje o właściwościach antybakteryjnych, które hamują wzrost i aktywność bakterii szkodliwych dla zdrowia.

– Zawarte w naturalnym jogurcie probiotyki pobudzają również perystaltykę jelit, łagodzą zaparcia i wzdęcia oraz tworzą naturalną barierę przed szkodliwymi mikroorganizmami. W opinii naukowców systematyczne picie jogurtu wspomaga leczenie infekcji drożdżycowych (warto więc pić naturalny jogurt w przypadku kandydozy jamy ustnej). Obowiązkowo należy też jeść jogurt z probiotykami w trakcie kuracji antybiotykowej (bakterie o właściwościach probiotycznych odbudowują zniszczoną przez leki mikroflorę przewodu pokarmowego).

– Naturalny jogurt mogą pić bez obaw osoby uczulone na laktozę. Nasz organizm trawi jogurt trzy razy szybciej niż mleko. Dzieje się tak dlatego, iż w procesie fermentacji bakterie rozkładają laktozę na cukry proste, które są łatwiej przyswajane przez nasz organizm.

Oczywiście, wymienionej wyżej zalety posiada przede wszystkim jogurt naturalny, wzbogacony probiotykami. Natomiast tak popularne wśród Polaków jogurty owocowe oraz jogurty zawierające różne słodkie dodatki (bakalie, chrupki, kawałki czekolady), posiadają zdecydowanie mniejsze właściwości odżywcze i prozdrowotne. Zawierają nie tylko syntetyczne barwniki oraz żelatynę, lecz również psujący zęby cukier. W średniej wielkości opakowaniu smakowego jogurtu znajduje się przeciętnie aż 45 g białej śmierci – jest to równowartość 9 łyżeczek cukru z cukierniczki. Co gorsza, jogurty smakowe najczęściej są wzbogacane syropem glukozowo-fruktozowym, podejrzewanym o indukowanie insulinoodporności, szybkie przybieranie na wadze oraz rozwój próchnicy u dzieci. Dlatego jeżeli naprawdę zależy nam na zdrowiu, wybierajmy jogurty oznaczone znaczkiem Bio lub jogurty naturalne pozbawione cukru .

 

Ilość wapnia w 100 gramach produktu
mleko 3,5% – 119 mg wapnia
jogurt naturalny – 121 mg
twarożek – 60 mg
czarna fasola – 123 mg
liście pietruszki 193
migdały – 208 mg
sardynki w pomidorach 250 mg
suszone figi – 280 mg
sardynki w oleju – 330 mg
quinoa – 440 mg
algi arame – 780 mg (!)
soja, nasiona suche 240


POWIĄZANE ARTYKUŁY

fosforany wapnia - Dentonet.pl
WUM: fosforany wapnia przyszłością stomatologii? Lekarz

Dr hab. Joanna Kolmas z Zakładu Chemii Analitycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała nominację do Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju 2020. Badaczka pracuje nad syntezą nowych krystalicznych fosforanów wap...

1824
Aby zdrowy uśmiech mieć… Poradnik stomatologiczny od NFZ-u Asysta

Zachodniopomorski oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia opublikował czwarte już wydanie poradnika stomatologicznego dla dzieci i kobiet w ciąży.Poradnik "Aby zdrowy uśmiech mieć, trzeba tylko chcieć" zawiera najważniejsze zalecenia w kierunk...

ROZWIŃ WIĘCEJ
mleko
Za mało witaminy D i wapnia w diecie polskich przedszkolaków Lekarz

Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...

Webinar GSK - Dentonet.pl
Zdrowy uśmiech seniora - pacjent protetyczny w gabinecie higieny Asysta

Polskie społeczeństwo należy do jednych z najszybciej starzejących się w Europie. Oznacza to, że seniorzy stanowią i będą stanowić coraz większą grupę pacjentów stomatologicznych. O najważniejszych kwestiach dotyczących postępowania z seniorami z uzu...