Fluor w żywności – nowe wytyczne żywieniowe dla dzieci
Fluor w żywności – nowe wytyczne żywieniowe dla dzieci
Naukowcy z Indiana University School of Dentistry za pomocą nowych metod badawczych przeanalizowali ilość fluoru znajdującego się w żywności. Wyniki mają posłużyć opracowaniu nowych wytycznych żywieniowych dla dzieci.
Fluor to substancja niezbędna dla zdrowia zębów, a dieta jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na jego dostarczanie organizmowi. Naukowcy z Indiana University School of Dentistry przy pomocy nowych metod badawczych przeanalizowali ilość fluoru w niektórych produktach spożywczych, aby stworzyć listę żywności szczególnie polecanej dzieciom. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie „Community Dentistry and Oral Epidemiology”.
I tak badania wykazały, że największe ilości fluoru znaleźć można w serze cheddar, rodzynkach, krakersach, maśle orzechowym oraz daniach mięsnych typu tacos z kurczaka i wołowiny. Wcześniej sądzono, że najcenniejszym źródłem fluoru jest herbata oraz ryby.
Naukowcy podkreślili jednocześnie, że zalecane spożycie fluoru różni się m.in. od wieku dziecka. W przypadku maluchów do 2. roku życia aż 75% zalecanej dawki tego pierwiastka znajduje się w spożywanej przez nie wodzie oraz paście do zębów, które dzieci często połykają. Nie należy więc narażać ich na zwiększoną konsumpcję fluoru, który w zbyt dużych ilościach może powodować choroby szkliwa, na czele z fluorozą.
Co warto mieć na wyposażeniu gabinetu? Ania Makówka, która w portalu dentonet.pl prowadzi bloga dla higienistek stomatologicznych, pokazuje, jak powinien wyglądać skuteczny instruktaż higieny jamy ustnej.
AF
Fot. forwimuwi73, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W Wielkiej Brytanii, w odpowiedzi na prośby o pomoc ze strony systemu edukacji, organizacja „Action on Smoking and Health” (pol. Akcja Palenie i Zdrowie; ASH) opublikowała w ostatnim czasie nowe krajowe wytyczne dla szkół, które mają wspierać persone...
Fluor – jeden z głównych składników pasty do zębów – pomógł amerykańskim naukowcom opracować nowe, wydajniejsze akumulatory litowo-metalowe. Dzięki temu być może uda się przyspieszyć rozwój samochodów elektrycznych. Mimo ogromnych nadziei koncernów ...
- Bardzo cieszę się, że po tej przerwie wreszcie spotkamy się na stacjonarnej konferencji. To wspaniała wiadomość. Konferencje tego typu to nie tylko spotkania naukowe, merytoryczne, ale też czas na przyjaźnie czy spotkanie kolegów i koleżanek ze stu...
Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...
Opublikowane 25 sierpnia wytyczne dotyczące stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych i acetaminofenu jako leków pierwszego rzutu u małoletnich pacjentów stomatologicznych „pomagają zapobiegać niepotrzebnemu przepisywaniu leków, których przyj...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowodzi, że osoby korzystające z uzupełnień protetycznych są zwykle bardziej narażone na wystąpienie niedoborów żywieniowych. Z tego względu poza leczeniem protetycznym, które jest podstawową metod...
Opublikowane przed kilkoma dniami wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologicznego (ADA) dotyczące stosowania acetaminofenu i NLPZ jako leków pierwszego rzutu u młodzieży w wielu 12–18 lat oraz dorosłych pacjentów stomatologicznych obejmują unik...
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki tej witaminy, bo to synteza skórna jest jej głównym źródłem dla organi...
Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...
Liczne badania potwierdzają, że korzystanie z fluorowanej wody pozwala zapobiegać próchnicy u dzieci. Praca opublikowana w czasopiśmie „Journal of Dental Research” wykazała, że fluor w wodzie spożywanej przez małe dzieci nie ma negatywnego wpływu na ...