Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Niedobory żywieniowe u użytkowników protez zębowych

Publikacja:
Niedobory żywieniowe u użytkowników protez zębowych

Niedobory żywieniowe u użytkowników protez zębowych

Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowodzi, że osoby korzystające z uzupełnień protetycznych są zwykle bardziej narażone na wystąpienie niedoborów żywieniowych. Z tego względu poza leczeniem protetycznym, które jest podstawową metodą zaopatrzenia osób z całkowitym lub częściowym bezzębiem, pacjenci powinni mieć zapewnione fachowe poradnictwo w zakresie prawidłowego żywienia w nowej dla nich sytuacji.

Takie wnioski płyną z retrospektywnego badania przeprowadzonego przez Regenstrief Institute w Indianapolis oraz Indiana University School of Dentistry. Oceniono w nim wartości biomarkerów żywieniowych oraz dokumentację stomatologiczną pacjentów objętych badaniem.

Oceniono stan ponad 10 000 pacjentów

Badania laboratoryjne uczestników obejmowały pełną morfologię krwi, podstawowy profil metaboliczny, lipidogram oraz badania tarczycy. Zespół badawczy porównał stan odżywienia 3519 uczestników, którzy użytkowali zdejmowane częściowe lub całkowite protezy bądź protezy osadzone na implantach lub filarach, ze stanem odżywiania 6962 osób z grupy kontrolnej, które nie używały uzupełnień protetycznych.

Oprócz wieku i płci naukowcy wzięli pod uwagę także inne czynniki dostępne w dokumentacji medycznej, takie jak rasa, historia leczenia i status ubezpieczenia. W badaniu wykorzystano dane z okresu od początku 2010 roku do końca 2018 roku dotyczące pacjentów leczonych w klinikach Indiana University School of Dentistry, a także porównano sposób żywieniowa z okresu dwóch lat.

Badania laboratoryjne wykazały znaczące różnice

Wyniki odnotowane przez badaczy z Indiany obejmowały znaczące obniżenie stężenia albuminy w surowicy, kreatyniny i azotu mocznika we krwi (BUN) u pacjentów z całkowitym bezzębiem od czasu otrzymania protez, a także podwyższony wskaźnik filtracji kłębuszkowej (eGFR) w tej grupie.

Osoby, które użytkowały protezy, miały również obniżony poziom albuminy, białka i wapnia w surowicy, w porównaniu z grupą kontrolną. U pacjentów z częściowym bezzębiem nastąpił spadek poziomu hormonu tyreotropowego (TSH), BUN oraz całkowitego cholesterolu. Dane dotyczące pacjentów bezzębnych w łuku szczękowym lub żuchwowym wykazały również zmniejszenie BUN i obniżony wskaźnik eGFR.

Autorzy badania zasugerowali, że obniżony poziom albuminy w surowicy u osób noszących protezy może mieć związek ze starszym wiekiem pacjentów, którzy mają problemy z żuciem i połykaniem oraz dotyczyć osób, które już zmagają się z przewlekłym stanem zapalnym i niedożywieniem. Generalnie, stężenie albumin i prealbumin w surowicy zmniejsza się tylko u pacjentów z ciężkim niedożywieniem, niemniej autorzy zalecili dalsze badania w celu określenia związku między stężeniem albumin a leczeniem protetycznym.

Dr Thankam Thyvalikakath z Regenstrief Institute, współautorka badania, a zarazem dyrektor biura ds. informatyki stomatologicznej w Indiana University School of Dentistry, powiedziała: – Protezy to znacząca zmiana dla człowieka. Nie zapewniają one takiej samej wydajności żucia, co może prowadzić do zmian nawyków żywieniowych. Dentyści muszą być tego świadomi i udzielać porad lub kierować na porady z zakresu prawidłowego żywienia. Pacjenci ci potrzebują wsparcia w okresie przejściowym oraz ewentualnego dalszego monitorowania.

Chociaż wartości albuminy, wapnia, białka i kreatyniny w surowicy obniżyły się u osób noszących protezy, średnie wartości markerów hematologicznych pozostały w normie, z wyłączeniem trójglicerydów, lipoprotein oraz cholesterolu całkowitego. Waga i BMI pacjentów z obu grup objętych badaniem były powyżej normy (co było zgodne z profilem populacji stanu Indiana).

Artykuł pt. „Ocena żywienia użytkowników protez zębowych przy porównaniu danych z elektronicznej dokumentacji stomatologicznej” (Nutritional assessment of denture wearers using matched electronic dental-health record data) został opublikowany online na stronie czasopisma naukowego „Journal of Prothodontics”.

Kto będzie lepszym liderem zespołu wielospecjalistycznego? Ortodonta czy protetyk? – To pytania w kontekście leczenia wielospecjalistycznego pada bardzo często – mówi dr n. med. Paweł Niewada, lekarz stomatolog i wykładowca wielu krajowych i międzynarodowych konferencji. Rozmawiamy też o trudnościach we współpracy wielu specjalistów wynikających z faktu, że lekarze dentyści to często indywidualiści.

T.H.

źródła: https://us.dental-tribune.com/news/study-indicates-denture-wearers-may-be-more-at-risk-of-nutritional-deficiencies/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jopr.13505  


POWIĄZANE ARTYKUŁY

złe nawyki żywieniowe
Nawyki żywieniowe dzieci? Rodziców wspierają nauczyciele Lekarz

Co oczywiste, rodzice i rodzeństwo wywierają największy wpływ na formowanie postaw i budowanie przekonań malucha. Opublikowana na początku grudnia praca naukowców z Australii potwierdziła, że osoby z najbliższego otoczenia są dla dzieci autorytetami ...

dzieci1
Niedobory odporności u dzieci a ryzyko chorób przyzębia Lekarz

Pierwotne niedobory odporności (ang. primary immune deficiency, PID) charakteryzują się nieprawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego organizmu, a nawet brakiem jego działania. Zaburzenie to – występujące od urodzenia lub nabyte w późniejszy...

proteza - Dentonet.pl
Łódzkie: w 2019 r. 45% więcej protez zębowych niż rok wcześniej Lekarz

Jak informuje „Express Ilustrowany” w 2019 r. w województwie łódzkim wykonano 45% więcej protez zębowych niż w 2018 r. Ogólnie z leczenia stomatologicznego w ramach NFZ-u w minionym roku skorzystało w regionie 439 tys. osób.Według informacji „Express...