Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Biały cukier może pobudzać komórki nowotworowe

Publikacja:
Biały cukier może pobudzać komórki nowotworowe

Biały cukier może pobudzać komórki nowotworowe

Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie. To odkrycie może się przyczynić do stworzenia specjalnych diet dla osób z chorobą nowotworową.

W trakcie trwającego dziewięć lat projektu, rozpoczętego w 2008 roku pod kierunkiem Johana Theveleina, Wima Vereesa i Veerle Janssensa, badacze skupili się na obserwacji i próbie zrozumienia zjawiska, które polega na tym, że komórki rakowe przerabiają na mleczan znacznie więcej cukru niż komórki zdrowe. Ponieważ jest to jedna ze znaczących cech komórek rakowych, proces jest intensywnie badany i używany do wykrywania m.in. guzów mózgu. Nie było jednak wiadomo, czy jest to przyczyna nowotworów, czy też może ich skutek.

Swoje badania Belgowie przeprowadzili na drożdżach, które w tym przypadku stanowiły idealny organizm modelowy. Ich komórki zawierają białka „RAS”, powszechnie spotykane w ludzkich komórkach nowotworowych. Badacze obserwowali aktywność tych białek i wyjątkowo aktywny metabolizm cukru w drożdżach. – Zauważyliśmy, że u drożdży rozpad cukru jest powiązany za pośrednictwem półproduktu o nazwie fruktozo-1,6-bisfosforan z aktywacją białek RAS. Białka te stymulują namnażanie się zarówno komórek drożdży, jak i raka. Jest uderzające, że ten mechanizm przetrwał w trakcie długiej drogi ewolucji od drożdży do człowieka – mówi prof. Johan Thevelein z Katholieke Universiteit Leuven i Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

Naukowcy zauważyli więc, że cukier budzi i stymuluje rozwój komórek nowotworowych. – Nasze badania ujawniły, w jaki sposób nadmierna konsumpcja cukru przez komórki nowotworowe prowadzi do błędnego koła nieprzerwanej symulacji rozwoju i wzrostu raka – dodaje prof. Thevelein.

Powiązanie między cukrem a rakiem ma daleko idące konsekwencje, nie tylko jeśli chodzi o profilaktykę. Być może stanie się podstawą do opracowania specjalnych diet dla pacjentów z chorobą nowotworową. Oczywiście odkrycia dokonane na drożdżach wymagają dalszych badań na organizmach wyższego rzędu.

Belgijskie badanie jest kolejnym, które stawia pod znakiem zapytania sensowność jedzenia cukru w ogóle. O ile węglowodany są w naszej diecie konieczne, to białe czy brązowe kryształy z cukierniczki – z pewnością nie, a na eliminacji cukru można wyłącznie skorzystać.

O pracach Belgów doniosło czasopismo „Nature Communication”.

Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by w każdym przedszkolu w Polsce była możliwość szczotkowania zębów po każdym posiłku. To efekt wysokiego wskaźnika próchnicy wśród polskich dzieci. Co jest tego przyczyną? Okazuje się, że nie bez winy są rodzice i ich „niechęć” do stomatologów.

Źródło: https://zdrowie.pap.pl


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Zapalenie przyzębia - Dentonet.pl
Periodontitis może być leczone bez antybiotyków? Lekarz

Nowatorska metoda, opracowana przez badaczy z trzech instytucji na Wschodzie Niemiec, może sprawić, że wkrótce możliwe będzie leczenie paradontozy bez stosowania antybiotyków. W rozwiązaniu tym niszczone mają być wyłącznie bakterie wywołujące chorobę...

e papierosy
E-papierosy niszczą komórki błony śluzowej jamy ustnej Lekarz

Jak informuje National Library of Medicine, badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowiodły, iż palenie e-papierosów powoduje obumieranie większości komórek jamy ustnej. E-papierosy stają się coraz popularniejsze, w szczególności wśród os...

komorki macierzyste
"Cureus": komórki macierzyste i regeneracja całego zęba Lekarz

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Sharad Pawar Dental College and Hospital w Indiach oceniano potencjalne zastosowanie komórek macierzystych w leczeniu stomatologicznym, w tym w regeneracji kości, tkanek miękkich oraz całych zębów. Wyniki z...

ROZWIŃ WIĘCEJ
wybielanie - Dentonet.pl
Nadtlenek karbamidu może niszczyć komórki zębów Lekarz

Stosowane do wybielania zębów środki z nadtlenkiem karbamidu w składzie mogą poważnie uszkadzać zęby – twierdzą naukowcy z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu w Toronto. Wyniki badań opublikowało czasopismo "Scientific Reports". Jednym z najczęściej ...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

omicron 1
Omikron może być groźny. "Liczba ofiar może rosnąć" Lekarz

Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...

cukier 1
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier Lekarz

Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health". Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londy...

cukier
Cukier uzależnia jak kokaina? Badania polskich naukowców Lekarz

Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...

slodycze
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier! Asysta

Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...

BPA
Czy bisfenol A ma negatywny wpływ na komórki jajowe i rozwój zarodka? Lekarz

Bisfenol A (BPA), stosowany m.in. w produkcji opakowań na żywność oraz wypełnieniach dentystycznych, może negatywnie wpływać na płodność – wynika z badań na zwierzętach. Mechanizmy odpowiedzialne za jego wpływ na żeńskie komórki rozrodcze bada obecni...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...