Biały cukier może napędzać funkcjonowanie komórek rakowych
Biały cukier może napędzać funkcjonowanie komórek rakowych
Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie. To odkrycie może się przyczynić do stworzenia specjalnych diet dla osób z chorobą nowotworową.
W trakcie trwającego dziewięć lat projektu, rozpoczętego w 2008 roku pod kierunkiem Johana Theveleina, Wima Vereesa i Veerle Janssensa, badacze skupili się na obserwacji i próbie zrozumienia zjawiska, które polega na tym, że komórki rakowe przerabiają na mleczan znacznie więcej cukru niż komórki zdrowe. Ponieważ jest to jedna ze znaczących cech komórek rakowych, proces jest intensywnie badany i używany do wykrywania m.in. guzów mózgu. Nie było jednak wiadomo, czy jest to przyczyna nowotworów, czy też może ich skutek.
Swoje badania Belgowie przeprowadzili na drożdżach, które w tym przypadku stanowiły idealny organizm modelowy. Ich komórki zawierają białka „RAS”, powszechnie spotykane w ludzkich komórkach nowotworowych. Badacze obserwowali aktywność tych białek i wyjątkowo aktywny metabolizm cukru w drożdżach. – Zauważyliśmy, że u drożdży rozpad cukru jest powiązany za pośrednictwem półproduktu o nazwie fruktozo-1,6-bisfosforan z aktywacją białek RAS. Białka te stymulują namnażanie się zarówno komórek drożdży, jak i raka. Jest uderzające, że ten mechanizm przetrwał w trakcie długiej drogi ewolucji od drożdży do człowieka – mówi prof. Johan Thevelein z Katholieke Universiteit Leuven i Vlaams Instituut voor Biotechnologie.
Naukowcy zauważyli więc, że cukier budzi i stymuluje rozwój komórek nowotworowych. – Nasze badania ujawniły, w jaki sposób nadmierna konsumpcja cukru przez komórki nowotworowe prowadzi do błędnego koła nieprzerwanej symulacji rozwoju i wzrostu raka – dodaje prof. Thevelein.
Powiązanie między cukrem a rakiem ma daleko idące konsekwencje, nie tylko jeśli chodzi o profilaktykę. Być może stanie się podstawą do opracowania specjalnych diet dla pacjentów z chorobą nowotworową. Oczywiście odkrycia dokonane na drożdżach wymagają dalszych badań na organizmach wyższego rzędu.
Belgijskie badanie jest kolejnym, które stawia pod znakiem zapytania sensowność jedzenia cukru w ogóle. O ile węglowodany są w naszej diecie konieczne, to białe czy brązowe kryształy z cukierniczki – z pewnością nie, a na eliminacji cukru można wyłącznie skorzystać.
O pracach Belgów doniosło czasopismo „Nature Communication”.
Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by w każdym przedszkolu w Polsce była możliwość szczotkowania zębów po każdym posiłku. To efekt wysokiego wskaźnika próchnicy wśród polskich dzieci. Co jest tego przyczyną? Okazuje się, że nie bez winy są rodzice i ich „niechęć” do stomatologów.
Źródło: https://zdrowie.pap.pl
Fot. condesign, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii i Czwartego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Xi’an wykorzystali komórki macierzyste z zębów mlecznych do regeneracji uszkodzonego uzębienia u dzieci po urazach. Badania dotyczące regeneracji zębów przy pomocy ...
Wiele gabinetów stomatologicznych ze względu na wprowadzony stan epidemii w Polsce zamyka gabinety zgodnie z odgórnymi zaleceniami. Pamiętajmy, że sprzęt w naszym gabinecie należy odpowiednio przygotować na dłuższe przestoje, tak by po powrocie do pr...
Jak informują badacze na łamach "Neuroscience & Biobehavioral Reviews", sięganie po słodycze w celu poprawy samopoczucia nie przynosi oczekiwanych efektów. Wręcz odwrotnie – cukier może pogorszyć nastrój.Choć powszechnie wiadomo, że spożywanie du...
Poseł Aleksander Miszalski skierował do ministra zdrowia interpelację, w której pyta o harmonogramy, koszt i efektywność funkcjonowania dentobusów w latach 2018-2019.Dentobus jest stomatologicznym gabinetem zabiegowym, dysponującym m.in. specjalistyc...
Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
#NieCukrz, cukier szkodzi – pod takim hasłem w najbliższą sobotę (26 stycznia) oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia organizują dzień otwarty. Poświęcony jest profilaktyce zdrowotnej i konsekwencjom nadmiernego spożywania cukru.W najbliższ...
Posłanka Joanna Mucha w skierowanej do ministra zdrowia interpelacji pyta, czy resort dokonuje ewaluacji projektu dentobusów i ma propozycje zmian, które usprawniłyby jego działanie. Posłanka Joanna Mucha w ostatnich miesiącach pytała oddziały wojewó...
Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...
W Opolu rozstrzygnięto konkurs na realizację w 2018 r. programu zapobiegania próchnicy i chorobom dziąseł u dzieci w wieku przedszkolnym pod nazwą "Biały ząbek". Za 25 tys. zł zrealizuje go tamtejszy oddział Polskiego Czerwonego Krzyża.Program "Biały...
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety po...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji