Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Jakie są najczęstsze przyczyny nadwrażliwości zębów i jak ją leczyć?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Jakie są najczęstsze przyczyny nadwrażliwości zębów i jak ją leczyć?

Jakie są najczęstsze przyczyny nadwrażliwości zębów i jak ją leczyć?

Nagły, przeszywający ból zębów podczas spożywania zimnych, gorących lub kwaśnych posiłków – to najczęstszy objaw nadwrażliwości szyjek zębowych, zwanej potocznie nadwrażliwością zębów. Przyczyn schorzenia może być wiele: począwszy od nieprawidłowej higieny jamy ustnej, przez złą dietę, aż po urazy mechaniczne.

Szyjki zębowe to obszar kontaktowy pomiędzy chronioną szkliwem koroną a korzeniem zęba, pokrytym tzw. cementem. Obie te warstwy dodatkowo zabezpieczają główny budulec zęba, czyli zębinę. Bezpośrednim powodem nadwrażliwości jest odsłonięcie zębiny, w której znajdują się mocno unerwione kanaliki zębowe. Są one bardzo wrażliwe na niskie i wysokie temperatury, a także kontakt z kwaśną lub bardzo słodką żywnością. Dlatego u osób z odsłoniętymi kanalikami spożywanie tego typu produktów kończy się ostrym, przeszywającym bólem zębów.

Przyczyn nadwrażliwości jest wiele. Do jednej z najczęstszych zalicza się nieprawidłowa higiena jamy ustnej, a dokładniej – nieumiejętne, zbyt mocne szorowanie zębów szczoteczką z twardym włosiem. Oczywiście zęby należy myć dokładnie, pamiętając o wszystkich ich powierzchniach, ale nie trzeba w to wkładać bardzo dużej siły. Takie działanie może bowiem uszkadzać szkliwo oraz prowadzić do cofania się dziąseł, co w konsekwencji skutkuje nadwrażliwością.

Kolejna przyczyna nadwrażliwości zębów to dieta bogata w kwaśne owoce i soki, a także pełne sztucznych kwasów napoje gazowane i energetyzujące. Substancje te mogą rozmiękczać szkliwo, a jeżeli tuż po ich spożyciu umyjemy zęby, dochodzi do jego nieodwracalnych uszkodzeń. I o ile z soków i owoców nie należy rezygnować, bo zawierają mnóstwo cennych witamin oraz mikroelementów, o tyle napoje gazowane i energetyki lepiej wyłączyć z diety. Po wypiciu soku pomarańczowego lepiej też odczekać z myciem zębów co najmniej 30 minut.

Do czynników wywołujących nadwrażliwość zębów zalicza się także choroby: zarówno te dotyczące jamy ustnej, jak i ogólnoustrojowe. Nadwrażliwość może być więc spowodowana schorzeniami dziąseł (osłabione, obrzęknięte dziąsła wpływają na odsłonięcie zębiny), bruksizm (nałogowe zgrzytanie zębami, sprzyjające uszkodzeniom szkliwa), refluks żołądkowo-przełykowy (cofająca się do jamy ustnej kwaśna treść żołądkowa narusza szkliwo), a także bulimia (częste wymioty również uszkadzają szkliwo).

Jeżeli zauważymy u siebie pierwsze objawy nadwrażliwości, należy w pierwszej kolejności zadbać o prawidłową higienę. Kluczem jest dokładne, ale jednocześnie delikatne mycie zębów przy pomocy miękkich szczoteczek oraz specjalnych past przeznaczonych do zębów nadwrażliwych. Zazwyczaj zawierają one w swoim składzie chlorek potasu, chlorek strontu, cytrynian sodu, azotan potasu, fluorki lub argininę. Dodatkowo, bywają uzupełnione naturalnymi wyciągami z szałwii, melisy lub rumianku. Unikać należy natomiast past wybielających o silnym współczynniku ścieralności. Osoby z nadwrażliwością powinny także regularnie odwiedzać stomatologa. W walce ze schorzeniem mogą pomóc bowiem profesjonalne zabiegi usuwania kamienia nazębnego, lakierowania lub jonoforezy fluorowej.

Nadwrażliwość – jakie metody leczenia są najskuteczniejsze? Na to pytanie odpowiada dr Adriana Barylyak z Uniwersytetu Medycznego we Lwowie.

AF


POWIĄZANE ARTYKUŁY

5 sposobów na zdrowe zęby - Dentonet.pl
5 sposobów na zdrowe zęby - co trzeba o nich wiedzieć? Pacjent

Świadomość Polaków odnośnie zdrowia jamy ustnej wciąż pozostawia wiele do życzenia – myjemy zęby niedokładnie i za rzadko, dentystę odwiedzamy dopiero wtedy, gdy coś zaczyna nas boleć, nie dbamy też o jakość spożywanych posiłków. Tymczasem wystarczy ...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres