Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Bakterie z jamy ustnej zwiększają ryzyko zatorów?

Publikacja:
Bakterie z jamy ustnej zwiększają ryzyko zatorów?

Bakterie z jamy ustnej zwiększają ryzyko zatorów?

Badacze z Uniwersytetu Tampere w Finlandii  twierdzą, że bakterie z rodziny Streptococcus viridans bytujące w jamie ustnej są związane z występowaniem zatorów.

Streptococcus viridans to rodzina paciorkowców zieleniejących. Część z nich stale zasiedla jamę ustną i gardło człowieka, pełniąc rolę flory fizjologicznej. W określonych warunkach mogą one jednak być przyczyną poważnych schorzeń, co potwierdzają badania naukowców z Uniwersytetu Tampere w Finlandii.

Naukowcy dokładnie przeanalizowali próbki skrzepliny usuniętej podczas nagłych operacji od pacjentów z zawałem mięśnia sercowego, pękniętym tętniakiem mózgowym i zakrzepicą tętnicy mózgowej oraz tętnic kończyn dolnych. Okazało się, że w próbkach znajdują się bardzo duże ilości DNA bakterii z grupy Streptococcus viridans w porównaniu z normalnymi próbkami krwi od tych samych pacjentów. Wszystko wskazuje na to, że jeśli bakterie te przedostaną się do krwiobiegu, łączą się z różnymi receptorami płytek i zwiększają ryzyko wystąpienia zatorów.

Jak podkreślili autorzy badania, jest ono kolejnym dowodem na to, że prawidłowa higiena jamy ustnej ma duże znaczenie dla zdrowia całego organizmu, a nieleczone choroby i infekcje jamy ustnej mogą powodować bardzo poważne schorzenia. Wyniki badania opublikowano w Journal of the American Heart Association.

Jakiś czas temu informowaliśmy również o badaniach prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Plymouth i University Hospitals Plymouth NHS Trust (Wielka Brytania). Poddało ono ocenie związek jaki zachodzi pomiędzy bakteriami bytującymi w jamie ustnej, przede wszystkim Streptococcus anginosus, a rozwojem ropni mózgu. Więcej informacji na ten temat znajduje się TUTAJ.

– Zaburzenia krzepnięcia krwi u pacjentów to zagadnienie, które budzi obawy u lekarzy praktycznie każdej specjalności – mówi w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Magdalena Górska-Kosicka z Kliniki Zaburzeń Hemostazy i Chorób Wewnętrznych IHIT w Warszawie.

Źródło: https://www.ahajournals.org/journal/jaha


POWIĄZANE ARTYKUŁY

otylosc 1
Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko utraty zębów Lekarz

Badanie, w którym oceniono stan ponad 200 000 osób, wykazało niebudzący wątpliwości związek pomiędzy występowaniem zbyt dużej masy ciała a utratą zębów. Badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców potwierdziło, że im wyższe jest BMI, tym większ...

Happy Dental1
Wpływ higieny jamy ustnej na ryzyko zakażenia COVID-19 Pacjent

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że codzienna higieny jamy ustnej ma wpływ nie tylko na zdrowie zębów i dziąseł, ale także na kondycję całego organizmu. Właściwa pielęgnacja jamy ustnej to już nie tylko wyszczotkowanie zębów. Dostępne obecnie...

migrena
American Society of Microbiology: bakterie z jamy ustnej a migrena Lekarz

Badacze z University of California twierdzą, że migrena – jedna z najbardziej powszechnych chorób na świecie – może być efektem działania bakterii bytujących w jamie ustnej. Naukowcy z University of California twierdzą, że migrena może być efektem...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zapalenie przyzebia
Nieswoiste zapalenia jelit zwiększają ryzyko chorób przyzębia Lekarz

Jak wynika z badań opublikowanych w „Journal of Periodontology”, u pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit obserwuje się prawie 3,5-krotnie większe ryzyko chorób przyzębia o średnim lub dużym nasileniu. Naukowcy z Uniwersytetu w Turynie przeprowadz...

bakterie z jamy ustnej
Bakterie z jamy ustnej wpływają na rozwój raka przełyku Lekarz

Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...

niezdrowa zywnosc
Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...

choroby jamy ustnej dzieci
Choroby jamy ustnej u dzieci zwiększają ryzyko miażdżycy Lekarz

Po 27 latach badań fińscy naukowcy stwierdzili, że próchnica oraz choroby przyzębia, do których dochodzi w dzieciństwie, znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy w wieku dorosłym. Wyniki badania opublikowano w „JAMA Network Open”. Jak powied...

kosmos
Bakterie jamy ustnej zostaną zbadane w... kosmosie Lekarz

Nikogo nie dziwi, że w dobie technologii cyfrowych badania naukowe prowadzone są wspólnie przez naukowców pracujących w różnych państwach, a nawet na różnych kontynentach. Jak się okazuje, badania mogą być realizowane jeszcze dalej – w przestrzeni ko...

palenie papierosów - Dentonet.pl
Bierne palenie: o ile zwiększa ryzyko raka jamy ustnej? Lekarz

Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...

uklad krazenia
Stan zapalny jamy ustnej a ryzyko chorób układu krążenia Lekarz

Relacja, jaka zachodzi pomiędzy zapaleniem przyzębia a chorobami układu krążenia, jest już od dawna dobrze zbadana. Większość badań w tej dziedzinie dotyczy jednak pacjentów w starszym wieku, a niewiele wiadomo na temat tego, czy łagodny stan zapalny...

palenie papierosow
Jak palenie papierosów wpływa na bakterie jamy ustnej? Lekarz

Wyniki badania przeprowadzonego przez zespół naukowców z Eurac Research Institute for Biomedicine w Bolzano (Włochy) dowodzą skutków zdrowotnych palenia papierosów, jak również tego, jaki wpływ na zdrowie (nie tylko jamy ustnej) ma rezygnacja z tyton...