Alginat
Alginat
Alginat to rodzaj stosowanego we współczesnej stomatologii materiału, wykorzystywanego do tworzenia mas wyciskowych, a następnie – wycisków, niezbędnych m.in. w planowaniu leczenia protetycznego i ortodontycznego. Alginat cechuje się łatwością w układaniu w jamie ustnej pacjenta oraz późniejszym oddzielaniu od modelu gipsowego.
Wycisk stomatologiczny to odlew jamy ustnej pacjenta, wykonywany m.in. na potrzeby diagnostyki oraz planowania leczenia ortodontycznego i protetycznego. Choć w ostatnich latach na popularności zyskują tzw. wyciski cyfrowe, czyli trójwymiarowe skany struktur anatomicznych jamy ustnej tworzone za pomocą skanerów wewnątrzustnych, to jednak w wielu gabinetach nadal wykonuje się tradycyjne „wyciski analogowe”, czyli odlewy z mas wyciskowych.
Jedną z najpowszechniej stosowanych mas wyciskowych – m.in. ze względu na dobry stosunek jakości do ceny – jest alginat.
Alginat – co warto o nim wiedzieć?
Alginat to hydrokoloidalny materiał wykorzystywany do wykonywania wycisków stomatologicznych. Jego bazą jest najczęściej alginian sodu lub potasu, czyli substancje pozyskiwane z alg i wodorostów. Do tego dochodzą jeszcze wypełniacze (np. ziemia okrzemkowa), substancje umożliwiające transformację w żel (np. siarczan wapnia) oraz opóźniające zastyganie masy (np. fosforan trójzasadowy). Czasami alginat jest także wzbogacony o dodatki smakowe i zapachowe, tak aby jego zastosowanie u pacjenta było jak najbardziej komfortowe.
Aby uzyskać masę alginatową, należy wstrząsnąć opakowanie z proszkiem i wsypać jego określoną ilość do wody. Następnie trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wykonać wycisk przy pomocy masy oraz specjalnej łyżki wyciskowej. Po kilku minutach zastygniętą masę wyjmuje się z jamy ustnej, a wycisk trafia do laboratorium, gdzie technik wykonuje gipsowy model.
Oprócz wspomnianej już dobrej relacji jakości i ceny, alginat ma inne zalety – zarówno z punktu widzenia lekarzy dentystów, jak i pacjentów. Łatwo układa się on w jamie ustnej, tworzy masę o krótkim czasie wiązania, jest prosty w użyciu dla lekarza, a dzięki dodatkom smakowym i zapachowym jego zastosowanie nie wywołuje u pacjenta dyskomfortu.