Odpowiednia dieta uchroni przed chorobą?
Odpowiednia dieta uchroni przed chorobą?
Odpowiednio dobrana dieta może mieć zbawienny wpływ na zdrowie, może także chronić przed rozwojem wielu chorób.
W dobroczynnym oddziaływaniu na ludzkie zdrowie prym wiodą warzywa i owoce. Naukowcy zgadzają się, że zrównoważona dieta jest kluczem do utrzymania zdrowia w dobrej kondycji.
Organizacje promujące zdrowy styl życia w wielu krajach, przekonywały już w przeszłości, że należy zadbać o to by każdego dnia w diecie pojawiało się pięć porcji warzyw i owoców. Ograniczeniu powinno ulec spożycie cukrów, tłuszczy, soli i alkoholu.
Od tego, co jemy, może zależeć czy w porę przeszkodzimy chorobie w jej rozwoju – twierdzą naukowcy. Cukrzyca, wysokie wartości wielkocząsteczkowego cholesterolu we krwi, poważne schorzenia sercowo-naczyniowe mogą być ściśle zależne od diety. Najlepszym przykładem, potwierdzonym licznymi badaniami naukowymi jest związek stosowania zróżnicowanej diety, a rozwojem raka jelita grubego. Pokarmy bogate w błonnik mogą ograniczyć ryzyko rozwoju tego nowotworu.
Z kolei przemysłowo przetwarzane tłuszcze można uznać za szkodliwe dla układu sercowo-naczyniowego. Tłuszcze mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka sutka aż dwukrotnie, przy czym soja zmniejsza je aż trzykrotnie. Soja jest bogata w antyoksydanty, zwiększając tym samym szanse na przeżycie komórek.
Likopen, jasnoczerwony pigment pomidorów i innych czerwonych owoców także wykazuje działanie antyoksydacyjne, przez niektórych naukowców został uznany także jako wykazujący działanie antyrakowe, ale amerykańskie agencje zajmujące się żywnością utwierdzą że nie ma na to solidnych dowodów.
Kwasy tłuszczowe z grupy omega3 obecne w rybim mięsie mają korzystne działanie dla mięśnia serca, wykazują ponadto działanie przeciwzakrzepowe.
Kwasy omega3 wpływają także na metabolizm tłuszczów. Udowodniono, że spożycie oleju rybnego zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów.
Tak naprawdę nie ma „dobrej” i „złej” żywności, najważniejsze by przestrzegać zasad racjonalnego żywienia. Światowa Fundacja Badań nad Rakiem (WCRFI) zaleca ograniczenie spożycia wysokosłodzonych napojów, soli i tłuszczy zwierzęcych, a uzupełnienie diety o warzywa owoce, ziarna zbóż. Dieta taka wraz z ograniczeniem do minimum ilości spożywanego alkoholu może pomóc ustrzec organizm przed rozwojem groźnych chorób nowotworowych w obrębie jamy ustnej, gardła, przełyku, płuc, żołądka, trzustki, pęcherza moczowego i jelita grubego.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
To, w jaki sposób komórki jamy ustnej utrzymują barierę pomiędzy zasiedlonym przez liczne drobnoustroje środowiskiem przyzębia a powierzchnią zębów, wpływa na reakcję organizmu na ataki patogenów. To wniosek płynący z badania zespołu naukowców z USA ...
– Półpasiec nie jest chorobą łagodną, w stanie ostrym wywołuje silne bóle i może doprowadzić do groźnych powikłań – ostrzegają eksperci z okazji przypadającego w dniach 26 lutego - 3 marca Tygodnia Wiedzy o Półpaścu. Półpasiec to choroba zakaźna, do...
Bakterie odpowiadające za chorobę przyzębia mogą również przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera (AD). Do takiego wniosku doszli pochodzący z Tajwanu autorzy artykułu, który opublikowano w czasopiśmie „Journal of Dental Sciences”. Do tej pory ...
Wykrzywione kości, deformacje szkieletu, nawracające złamania, przedwcześnie wypadające zęby, osłabione mięśnie, problemy z poruszaniem się, nieustanny ból – tak objawia się hipofosfatazja (HPP), ultrarzadkie schorzenie genetyczne, zwane też chorobą ...
Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Odpowiedni dobór składników odżywczych może znacząco wzmocnić strukturę zębów i dziąseł, podczas gdy niewłaściwe nawyki żywieniowe przyczyniają się do rozwoju próchnicy, erozji szkliwa i c...
Towarzystwa stomatologiczne powinny opracować formalne wytyczne na temat postępowania u pacjentów z chorobami przyzębia ze stanem zapalnym utrzymującym się po skalingu i root planingu. To wniosek płynący z komentarza opublikowanego w czasopiśmie „Jo...
Gra na instrumentach klawiszowych i strunowych wyższych (skrzypce, altówka) może być uznana za zawodowy czynnik ryzyka zaburzeń stawów skroniowo-żuchwowych (ang. temporomandibular joint disorders; TMD). Badanie szwajcarskich naukowców, które dotyczył...
Błonicę w Europie praktycznie wyeliminowało wprowadzenie obowiązkowych szczepień. Choć choroba atakuje głównie dzieci, zachorować mogą na nią także zaszczepione osoby dorosłe – jeśli szczepienia nie są powtarzane. Co więcej, po 40. roku życia choroba...
Przejście na dietę roślinną może ograniczyć stan zapalny przyzębia u pacjentów, u których występuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Taki wniosek płynie z badania niemieckich naukowców, które zostało opublikowane 14 października w czasopiśmie nauk...
Borykający się z chorobą Parkinsona pensjonariusze domu opieki Magnolia Springs w mieście Florence w stanie Kentucky (USA) zyskali ciekawą pomoc w utrzymywaniu higieny jamy ustnej. Studenci z pobliskiego Ignite Institute zaprojektowali dla nich specj...
Jak podają media związane z Uniwersytetem Stanowym Missouri (USA), naukowcy reprezentujący tę uczelnię opracowali nanowłóknisty materiał, który naśladuje naturalną tkankę przyzębia. Twórcy nowego materiału mają nadzieję, że pomoże on pacjentom z peri...