Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Oliwa z oliwek może chronić kości

Publikacja:
Oliwa z oliwek może chronić kości

Oliwa z oliwek może chronić kości

Wyniki nowych badań sugerują, że kluczowym elementem utrzymującym osteoporozę pod kontrolą może być składnik diety śródziemnomorskiej – oliwa z oliwek.

Osteoporoza, powodująca stopniowe obniżanie gęstości i jakości kości, to choroba, która dotyka jedną trzecią kobiet i jedną piątą mężczyzn w wieku powyżej 50 lat, a bezpośrednie koszty osteoporozy w Europe szacuje się na 32 mld EUR rocznie.

Uznaje się ją za jedną z najpowszechniejszych, wyniszczających i kosztownych chorób przewlekłych w Europie. Z tego właśnie względu tak ważne są wyniki prac hiszpańskiej grupy badawczej.

Dorobek badań ma zostać opublikowany w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM), wydawanym przez Endocrine Society, i wskazać, że dwa lata na diecie śródziemnomorskiej wzbogaconej o oliwę z oliwek przekładają się na podwyższone stężenie osteokalcyny w surowicy, co sugerowałoby ochronny wpływ na kości.

W toku wcześniejszych badań wykazano, że zachorowalność na osteoporozę jest niższa w basenie Morza Śródziemnego w porównaniu do innych krajów europejskich. Powodem tego stanu rzeczy może być po części tradycyjna dieta śródziemnomorska, obfitująca w owoce i warzywa oraz cechująca się wysokim spożyciem oliwek i pozyskiwanej z nich oliwy.

"Spożycie oliwy z oliwek powiązano z profilaktyką osteoporozy w modelach doświadczalnych i in vitro" – wskazuje dr med. José Manuel Fernández-Real ze Szpitala im. dr Josepa Truety w Gironie, Hiszpania, i autor naczelny raportu z badań. "To pierwsze randomizowane badania, które wykazują, że – wnioskując na podstawie markerów kości w układzie krążenia – oliwa z oliwek chroni kości człowieka".

W pracach wzięli udział uczestnicy przedsięwzięcia badawczego PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterranea). PREDIMED to zakrojone na szeroką skalę, randomizowane i kontrolowane badania próbne w grupach równoległych, które mają ocenić wpływ diety śródziemnomorskiej na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.

Głównym celem była ocena, czy dieta śródziemnomorska suplementowana oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub orzechami zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym (zgonom sercowo-naczyniowym, zawałom mięśnia sercowego i/lub udarom) w porównaniu do diety niskotłuszczowej.

Uczestnicy tych badań to 127 mężczyzn w wieku od 55 do 80 lat, mieszkający w środowisku domowym, wybrani losowo z jednego z ośrodków badawczych PREDIMED, którzy pozostawali co najmniej dwa lata pod obserwacją.

Badani to osoby starsze, wolne od wcześniejszych chorób sercowo-naczyniowych, ale ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2, u których występują co najmniej trzy czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, a mianowicie nadciśnienie, dyslipidemia lub historia przedwczesnego występowania choroby sercowo-naczyniowej w rodzinie.

Po wyselekcjonowaniu, badani zostali losowo przydzieleni do jednej z trzech grup interwencyjnych: dieta śródziemnomorska z różnymi orzechami, dieta śródziemnomorska z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz dieta niskotłuszczowa.

Na początku badań i po dwóch latach obserwacji przeprowadzone zostały pomiary biochemiczne osteokalcyny, glukozy, cholesterolu całkowitego, frakcji HDL cholesterolu i trójglicerydów w próbkach krwi na czczo.

Naukowcy odkryli, że jedynie dieta śródziemnomorska z oliwą z oliwek wiąże się ze znaczącym wzrostem stężenia osteokalcyny całkowitej i innych markerów formowania się kości. Nie zaobserwowano również istotnych zmian w poziomie wapnia w surowicy u badanych spożywających oliwę z oliwek, podczas gdy spadł on wyraźnie w pozostałych dwóch grupach.

"Należy zauważyć, że osteokalcyna w układzie krążenia została powiązana z zachowanym wydzielaniem insuliny u badanych spożywających oliwę z oliwek" – dodaje Fernández-Real. "W modelach eksperymentalnych również zaobserwowano, że osteokalcyna zwiększa wydzielanie insuliny".

 

źródło: CORDIS – Wspólnotowy Serwis Informacyjny Badań i Rozwoju


POWIĄZANE ARTYKUŁY

wirusowe zapalenie watroby
Jak chronić się przed WZW w gabinecie dentystycznym? Asysta

Wszyscy pracownicy opieki stomatologicznej są narażeni na zagrożenia związane z wykonywaną pracą. Jednym z nich jest kontakt z krwią i innymi płynami ustrojowymi, co zwiększa ryzyko zakażeń – w tym wirusowego zapalenia wątroby. Wiedza na temat sposob...

medycyna
NIL i RPP chcą razem chronić pacjentów przed szarlatanerią Lekarz

Łukasz Jankowski – prezes Naczelnej Rady Lekarskiej – spotkał się z Rzecznikiem Praw Pacjenta Bartłomiejem Chmielowcem. Obie instytucje chcą bliżej współpracować w dwóch istotnych kwestiach: walce z tzw. szarlatanami oraz uporządkowaniu kwestii nadzo...

zrastanie kosci
Biomateriał w strzykawce może przyśpieszyć zrastanie kości Lekarz

Dr Łukasz Szymański z Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN pracuje nad biomateriałem z nanowłókien, który można wstrzykiwać bezpośrednio w miejsce złamania. Docelowo pomoże on pacjentom, których kości zrastają się zbyt wolno lub kiedy pro...

ROZWIŃ WIĘCEJ
ataki hakerskie
Jak chronić gabinet stomatologiczny przed cyberatakiem? Lekarz

Holger Münch, prezes Federalnego Urzędu Kryminalnego (Bundeskriminalamt; BKA) ostrzegł, że cyberprzestępcy coraz częściej przeprowadzają ataki na witryny internetowe uniwersytetów oraz gabinetów lekarskich, w tym także praktyk stomatologicznych w Nie...

czekolada
Czekolada z wapniem i witaminami wzmocni kości Asysta

W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu dr inż. Bartosz Błoński zaprojektował czekolady, które są wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń – z myślą o uzupełnieniu diety u ...

druk 3D
Z czego można wydrukować w 3D implant kości? Lekarz

Nad bioaktywnym materiałem, z którego możliwe będzie drukowanie implantów kości dopasowanych do indywidualnych potrzeb danego pacjenta – zwłaszcza kości twarzoczaszki – pracują naukowcy z Politechniki Krakowskiej. O implancie przypominającym natural...

hipofosfatazja
Hipofosfatazja – choroba kruchych kości Lekarz

Wykrzywione kości, deformacje szkieletu, nawracające złamania, przedwcześnie wypadające zęby, osłabione mięśnie, problemy z poruszaniem się, nieustanny ból – tak objawia się hipofosfatazja (HPP), ultrarzadkie schorzenie genetyczne, zwane też chorobą ...

antybiotyki
Dentysta przepisze antybiotyk, by chronić pacjenta przed IZW Lekarz

Stosowanie antybiotyków u pacjentów stomatologicznych to często poruszany w ostatnich latach temat. Aktualne doniesienia i rekomendacje sugerują ograniczanie zakresu antybiotykoterapii. Są jednak przypadki, w których rezygnacja z osłony antybiotyku n...

Andrzej Wojtowicz news 2025 1
Augmentacja kości – co wpływa na jej efektywność? Lekarz

Jakie czynniki systemowe mają największy wpływ na efektywność augmentacji kości przed leczeniem implantologicznym? – Takim czynnikiem jest na pewno palenie papierosów, bo nikotyna ogranicza angiogenezę i przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Choć ...

augmentacja kosci
Augmentacja kości Pacjent

Augmentacja kości to zabieg polegający na uzupełnieniu ubytków w kościach żuchwy/szczęki pacjenta, stanowiący najczęściej element przygotowania do leczenia implantologicznego. Jego najważniejszym celem jest poprawa ilości i jakości tkanki kostnej w m...