Napoje energetyczne w ofensywie, czyli moda na uszkodzone szkliwo zębów
Napoje energetyczne w ofensywie, czyli moda na uszkodzone szkliwo zębów
W ostatnich miesiącach jesteśmy, także w Polsce, świadkami wzmożonej ofensywy marketingowej producentów napojów energetycznych i izotonicznych. Nietrudno też dostrzec jej efekty – wielu ludzi, nie tylko bardzo młodych, spożywa tego typu napoje codziennie, zastępując nimi szklankę wody czy filiżankę herbaty, i traktując jako swego rodzaju remedium na zbyt krótki sen, nadmiar alkoholu wypitego poprzedniego dnia czy obniżoną sprawność psycho-fizyczną.
Problematykę wpływu napojów energetycznych i izotonicznych podejmuje artykuł opublikowany w połowie 2012 roku na łamach czasopisma „General Dentistry”. Autorzy reprezentujący School of Dental Medicine w Alton (USA) wskazują na alarmujący wzrost spożycia napojów energetycznych i sportowych, szczególnie wśród nastolatków, który jest przyczyną nieodwracalnej erozji szkliwa zębów pod wpływem wysokiego poziomu kwasów w jamie ustnej.
Naukowcy z Alton przebadali poziom kwasowości 13 napojów izotonicznych oraz 9 napojów energetycznych dostępnych na rynku amerykańskim. Jak się okazało, poziom ten różnił się znacznie, zależnie od marki; różnice istniały także w obrębie jednego napoju w zależności od zastosowanego smaku.
Badacze zanurzali próbki szkliwa ludzkich zębów w każdym z drinków przez 15 minut. Następnie próbki te były pozostawiane na 2 godziny w sztucznej ślinie. Cykl ten był powtarzany cztery razy dziennie przez kolejne dni, gdy próbki szkliwa były naprzemiennie zanurzane w badanych napojach i sztucznej ślinie. Jak przekonuje kierująca badaniami dr Poonam Jain, obrana przez jej zespół forma badania symuluje ekspozycję na działanie kwasów zębów osób, które piją tego typu napoje średnio co kilka godzin.
Badanie wykazało, że oznaki zniszczenia szkliwa były widoczne już po pięciu dniach, przy czym wykazano średnio dwukrotnie większą szkodliwość poddanych testowi napojów energetycznych niż izotonicznych. Autorzy artykułu zwrócili też uwagę na fakt, że napoje energetyczne spożywa regularnie 30–50% młodych Amerykanów, a po izotoniczne sięga każdego dnia 62% z nich. Podkreślili ponadto pilną potrzebę edukacji, wskazując, że uszkodzenie szkliwa jest procesem nieodwracalnym i bez jego ochrony łatwo narazić zęby na nadwrażliwość i skłonność do próchnicy. Dr Jain stwierdziła:Osoby spożywające tego rodzaju napoje zakładają, że w ten sposób poprawią swoje wyniki sportowe i podniosą poziom energii oraz że są one dla nich lepsze niż woda. Są zszokowane, gdy dowiadują się od lekarza, że pijąc tego typu drinki dosłownie płuczą swoje zęby w kwasie.
Dr Jain proponuje, by co najmniej ograniczyć picie napojów energetycznych i izotonicznych, a po ich spożyciu zaleca żucie gumy bez cukru i płukanie jamy ustnej wodą, gdyż obydwa te zabiegi wpływają na wzrost sekrecji śliny, stanowiącej naturalną barierę ochronną.
red. TH
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wybielanie zębów to jeden z najpopularniejszych zabiegów estetycznych, który pozwala odzyskać pewność siebie i poprawić wygląd uśmiechu. Aby cieszyć się długotrwałymi efektami wybielania, kluczowe znaczenie ma biała dieta, na pewien czas eliminująca ...
Resweratrol – przeciwutleniacz zawarty w ciemnych owocach jagodowych – może być pomocny w zapobieganiu próchnicy zębów poprzez wpływ na szkliwo i ograniczenie produkcji kwasu przez bakterie próchnicotwórcze. Badanie, w którym podjęto tę tematykę, zos...
Leczenie stomatologiczne w znieczuleniu ogólnym – czyli w narkozie – jest rozwiązaniem stosowanym w przypadku pacjentów, którzy nie mogą być leczeni tradycyjnymi metodami. To nowoczesna i bezpieczna procedura, która znajduje zastosowanie zarówno u os...
Patologiczne, mimowolne zaciskanie zębów – znane jako bruksizm – to dolegliwość, która dotyka coraz większą liczbę osób, zarówno młodzież, osoby dorosłe, jak i seniorów. Bez względu na to, czy pacjent zauważa u siebie zaciskanie zębów w nocy, czy w c...
Leczenie zębów mlecznych obejmuje nie tylko opracowywanie drobnych ubytków próchnicowych. Jeśli u dziecka zdiagnozowana zostaje próchnica głęboka, obejmująca również miazgę zębową, niezbędne są bardziej zaawansowane zabiegi. Jednym z nich jest pulpek...
Pasta do zębów z dodatkiem materiałów naturalnych zawierających keratynę może stanowić skuteczną metodę ochrony i odbudowy zdemineralizowanego szkliwa zębów. Praca badaczy z King’s College London, w której podjęto tę tematykę, została opublikowana 12...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Naukowcy z Niemiec i Republiki Południowej Afryki poddali badaniu skamieniałe szkliwo zębów ssaków z rodziny człowiekowatych. Przeprowadzone analizy potwierdziły, że australopiteki spożywały bardzo mało mięsa lub nie jadły go w ogóle. Podstawę ich di...
Fluor od lat odgrywa kluczową rolę w profilaktyce próchnicy, jednak w pewnych sytuacjach jego nadmiar może prowadzić do określonych konsekwencji zdrowotnych. Jednym z najczęstszych skutków nadmiernej ekspozycji na fluor w okresie rozwoju zębów jest f...
Przy okazji obchodzonego 14 listopada Światowego Dnia Cukrzycy warto przypomnieć o wynikach badania amerykańskich naukowców, które jakiś czas temu opublikowano na stronie internetowej czasopisma naukowego „Archives of Oral Biology”. Dowiodło ono, że ...