Wasabi dobry na próchnicę
Wasabi dobry na próchnicę
Wasabi, czyli zielony chrzan, będący bardzo popularnym w kuchni japońskiej dodatkiem do narodowego dania – sushi – ma działanie zdrowotne, a mianowicie zapobiega próchnicy zębów.
Takie wyniki badań przedstawiono na międzynarodowym kongresie chemicznym (International Chemical Congress of Pacific Basin Societies).
Hideki Masuda z Material Research and Development Laboratories at Ogawa & Co., Ltd w Japonii prowadził badania nad zielonym chrzanem. Badania laboratoryjne wykazały, że substancje zawarte w tym dodatku do sushi hamują wzrost bakterii odpowiedzialnej za próchnicę (Streptococcus mutans). Mogą też mieć inne korzystne dla zdrowia działania, np. przeciwnowotworowe, przeciwkrzepliwe i przeciwastmatyczne.
Wasabia japonica należy do tej samej rodziny rośli,n co kapusta czy brokuły – zawierają one podobne związki chemiczne, odpowiadające za ich wspólny charakterystyczny smak.
Próchnica jest zmorą współczesnego świata. Nowoczesna dieta wręcz predysponuje do powstawania zmian w zębach. Stąd proste zalecenia, jak regularne mycie zębów (najlepiej po każdym posiłku), powinny być wpajane najmłodszym, by promować zachowanie zdrowych zębów i hamować rozwój próchnicy w społeczeństwie.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Brytyjska fundacja Nuffield Trust opublikowała w ostatnich dniach analizę dotyczącą stanu zdrowia jamy ustnej dzieci z różnych regionów Anglii. Jej wnioski nie są optymistyczne – wynika z niej m.in. to, że z próchnicą zmaga się co czwarty londyńczyk ...
Na rynku dostępnych jest wiele programów do prowadzenia elektronicznej dokumentacji medycznej. Większość z nich oferuje znacznie więcej funkcji niż tylko EDM, stając się de facto kompleksowymi narzędziami do zarządzania gabinetem lub przychodnią. Na ...
Próchnica zębów towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Choć współczesna stomatologia ma do dyspozycji zaawansowaną diagnostykę, bezpieczne znieczulenia i trwałe, efektywne materiały do odbudowy zębów, w przeszłości leczenie opierało się na metodach, ...
Narodowy Fundusz Zdrowia poinformował, że w Polsce ubytki próchnicowe ma ponad 40% dzieci w wieku 3 lat oraz ponad 90% osób w wieku 18 lat. Dane o próchnicy w naszym kraju zostały opublikowane przy okazji informacji o działalności dentobusów, czyli...
Próchnica międzyzębowa to jedno z najczęściej diagnozowanych schorzeń stomatologicznych, które u wielu pacjentów pozostaje niestety niewidoczne aż do zaawansowanego stadium. Rozwija się podstępnie, atakując szkliwo w miejscach trudnych do czyszczenia...
Z badania opublikowanego w połowie lipca w „BMJ Public Health” wynika, że dzieci z ubogich dzielnic są 3-krotnie bardziej narażone na ciężką próchnicę zębów wymagającą ekstrakcji w warunkach szpitalnych niż młodzi ludzie mieszkający w zamożniejszych ...
– Już u 3-latków wskaźnik próchnicy wynosi około 40%. Potem jest tylko gorzej: ponad 90% 18-latków w Polsce ma próchnicę – ostrzega dr n. med. Maciej Nowak, mazowiecki konsultant wojewódzki z dziedziny periodontologii. Zaznacza, że częstym problemem ...
Na dwóch uczelniach w Wielkiej Brytanii trwają badania nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji (AI) w wykrywaniu próchnicy zębów i chorób dziąseł, a także wsparciu lekarza stomatologa w stawianiu prawidłowej diagnozy poprzez ułatwienie interpretacj...
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of California San Francisco (UCSF) poddano ocenie niektóre z dostępnych metod służących do identyfikacji ognisk próchnicy wtórnej zębów. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym...
Prawidłowa diagnoza, jak najmniejsza inwazyjność leczenia, odpowiednie zaplanowanie preparacji – to, zdaniem lek. dent. Aleksandry Łyżwińskiej – kluczowe czynniki, by uzyskać jak najlepsze efekty estetyczne odbudowy zębów przednich. – Pamiętajmy, że ...