Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo

Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.

Według naukowców z King’s College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie znacznie podnosi ryzyko wystąpienia erozji szkliwa. Pod lupą badaczy znalazła się dieta 300 osób z bardzo poważnymi uszkodzeniami szkliwa. Okazało się, że pomiędzy posiłkami piły one np. wodę z plasterkiem cytryny, herbatki owocowe, wody smakowe, ale także alkohole oraz słodzone napoje gazowane. Bezpieczne dla szkliwa jest natomiast zwykła woda (także gazowana), mleko, kawa i herbata.

Jak poinformowali brytyjscy badacze, kwaśne napoje są bezpieczniejsze dla zębów jeśli pije się je w trakcie posiłków. Żucie pokarmów zwiększa wydzielanie śliny, a ta przynajmniej częściowo neutralizuje kwasy. Zęby chroni także picie przez słomkę oraz szybkie wypijanie Najbardziej szkodliwe dla zębów jest powolne sączenie napoju.

Wysokie ceny i niskie zarobki to częste powody odkładania wizyty u dentysty. Co na ten temat mówią mieszkańcy Łodzi?

AF

Fot. Skitterphoto, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zęby sportowców - Dentonet.pl
Sportowcy grupą z gorszym stanem zdrowia zębów i dziąseł Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University College London sportowcy są grupą, która charakteryzuje się bardzo złym stanem zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przebadali grupę 302 zawodowych sportowców uprawiających 25 dyscyplin. 55% badanych...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Spożycie słodkich napojów zmniejsza się, ale wciąż jest za wysokie Lekarz

Spożycie słodzonych napojów wśród Amerykanów zmniejsza się, ale wciąż pozostaje na zbyt wysokim poziomie, zagrażającym wystąpieniem otyłości czy próchnicy – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health.Nau...

kwasowa erozja szkliwa - Dentonet.pl
Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa Asysta

Naukowcy z brazylijskiego Uniwersytetu Santa Catarina dowiedli, że sok winogronowy ma o wiele większe właściwości powodowania kwasowej erozji szkliwa niż sok pomarańczowy.O tym, że soki z kwaśnych owoców, takich jak pomarańcze czy grejpfruty, a także...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zielona herbata - Dentonet.pl
Zielona herbata skuteczna w terapii nadwrażliwości zębów Asysta

Zespół chińskich naukowców opracował nowy produkt leczniczy na bazie zielonej herbaty, który wykazuje bardzo wysoką skuteczność w leczeniu nadwrażliwości zębów.Według niektórych statystyk, nadwrażliwość zębów dotyczy nawet 40% populacji. Objawia się ...

napoje - Dentonet.pl
Brytyjskie dzieci piją za dużo napojów energetyzujących Asysta

Blisko 90% dzieci w wieku od 12 do 14 lat regularnie spożywa napoje energetyzujące – wynika z badań opublikowanych w „British Dental Journal”. Brytyjscy dentyści ostrzegają, że może to mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie ich zębów.Przeprowadzone w...

kwasowa erozja szkliwa - Dentonet.pl
Kwasowa erozja szkliwa - jakie są metody jej zapobiegania? Pacjent

Kwasowa erozja szkliwa to jedno z najczęściej występujących schorzeń zębów. Jej główną przyczyną jest niewłaściwa dieta, bogata w kwasy, które niszczą powierzchnię szkliwa. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko wyst...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres