Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Długie karmienie piersią zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci

Publikacja:
Długie karmienie piersią zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci

Długie karmienie piersią zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Adelajdzie dowiodło, że dzieci karmione piersią dłużej niż dwa lata są bardziej narażone na rozwój próchnicy, zwłaszcza jeśli matki nie przestrzegają przy tym zasad higieny jamy ustnej u maluchów.

Celem badania przeprowadzonego przez naukowców z Adelaide Dental School pod przewodnictwem dr Karen Glazer Peres było sprawdzenie wpływu długotrwałego karmienia piersią na zęby małego dziecka. Wzięło w nim udział 1112 dzieci urodzonych w 2004 r. Dane zbierano od momentu narodzin, a następnie w 3. miesiącu, 1. i 2. roku życia dziecka. Okazało się, że u maluchów, które były karmione piersią od momentu narodzin aż do ukończenia 2. roku życia, próchnica zębów mlecznych występowała 2,4 razy częściej niż u dzieci karmionych piersią jedynie do ukończenia 1. roku życia.

Co ważne, naukowcy nie negują znaczenia karmienia piersią w prawidłowym rozwoju dziecka – pokarm matki jest bowiem najbardziej wartościowym pożywieniem dla dzieci, a dodatkowo sam fakt karmienia pozytywnie wpływa również na rozwój psychiczno-emocjonalny malucha. Trzeba jednak brać pod uwagę fakt, że mleko matki zawiera w sobie duże ilości cukrów, które – w połączeniu z cukrami wprowadzanymi stopniowo do diety dziecka w innym pożywieniu oraz niedostateczną higieną jamy ustnej – wykazuje dość wysoką kariogenność. Szczególnie narażone na rozwój próchnicy były dzieci karmione piersią więcej niż 7 razy w ciągu doby, a także w nocy.

Z tego powodu kluczowe jest uświadamianie matek odnośnie profilaktyki próchnicy, ze szczególnym uwzględnieniem higieny jamy ustnej u dziecka już od momentu jego narodzin. Chodzi m.in. o czyszczenie dziąseł i ząbków malucha po każdym karmieniu (także nocnym), stosowanie właściwych środków do higieny jamy ustnej oraz mądre, odpowiedzialne rozszerzanie diety dziecka (woda zamiast słodkich napojów, ograniczenie słodyczy, słodzonych suplementów diety itp.).

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

AF

Fot. PublicDomainPictures, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

choroby przyzębia - Dentonet.pl
Choroba przyzębia zwiększa ryzyko raka przełyku i żołądka Lekarz

Pacjenci, którzy przebyli choroby dziąseł są bardziej narażeni na rozwój nowotworów przełyku i żołądka. Do takich wniosków doszli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych, których badania zostały opublikowane na łamach czasopisma „British Medical Journal” (B...

dziasla
Zły stan zdrowia dziąseł zwiększa ryzyko raka wątroby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego.Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypuklił...

demencja - Dentonet.pl
Uniwersytet w Malmö: paradontoza zwiększa ryzyko demencji Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni.Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć lat ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
palenie papierosów - Dentonet.pl
Bierne palenie: o ile zwiększa ryzyko raka jamy ustnej? Lekarz

Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w kwietniu w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają...

bierne palenie - Dentonet.pl
EurekAlert: bierne palenie zwiększa ryzyko choroby dziąseł Lekarz

Osoby narażone na bierne palenie częściej cierpią na chorobę zapalną dziąseł – informuje serwis EurekAlert.Naukowcy z University of North Carolina w Chapel Hill doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych wśród 3255 nigdy niepalący...

cukrzyca - Dentonet.pl
Cukrzyca typu 1 u dzieci znacznie zwiększa ryzyko próchnicy Lekarz

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach BMC Oral Health, aż 2/3 dzieci z cukrzycą typu 1 ma próchnicę. Zaleca się, by pozostawały one pod stałą kontrolą dentysty i przykładały dużą uwagę do codziennej higieny jamy ustnej.Grupa naukowców pod przew...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci Lekarz

Powszechnie wiadomo, że spożywanie kolorowych słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Teraz okazuje się, że osoby, które piją więcej niż dwie szklanki takich napojów dziennie, są bardziej n...

bakterie z jamy ustnej - Dentonet.pl
Dobroczynne bakterie zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy? Lekarz

Naukowcy wyizolowali z jamy ustnej zdrowego człowieka dobroczynny szczep bakterii, który ma zdolność hamowania patogenów wywołujących próchnicę. Badania wykazały, że doustne przyjmowanie tych bakterii zmniejsza ryzyko powstawania ubytków i ogranicza ...

rak wątroby - Dentonet.pl
Zły stan zdrowia jamy ustnej zwiększa ryzyko raka wątroby Lekarz

Zły stan zdrowia jamy ustnej aż o 75% zwiększa ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego – najczęstszą odmianę raka wątroby. Takie wnioski wyciągnęli badacze z Queen’s University Belfast po analizie danych dotyczących 469 tys. mieszkańców Wiel...

chore serce - Dentonet.pl
Przedwczesna utrata zębów zwiększa ryzyko chorób serca Lekarz

Według raportu zaprezentowanego podczas American College of Cardiology Middle East Conference 2019 utrata choćby jednego zęba przez dorosłą osobę znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia u niej chorób układu krążenia. Takie wnioski wyciągnięto po badaniu...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...