Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Witaminy i minerały w służbie stomatologii

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Witaminy i minerały w służbie stomatologii

Witaminy i minerały w służbie stomatologii

Większość osób przeprowadzając leczenie zębów słyszała od swojego dentysty o niedostatecznej higienie jamy ustnej, niewłaściwej metodzie szczotkowania, braku nitkowania i irygacji, co niewątpliwie jest przyczyną wielu problemów z dziąsłami i zębami.

Dieta bogata w proste węglowodany, palenie tytoniu to dodatkowe czynniki nasilające choroby jamy ustnej. Brak higieny oraz zła dieta to niewątpliwie przyczyna próchnicy zębów, chorób dziąseł i przyzębia, przykrego zapachu z ust oraz nawet utraty zębów.

 

Aby zachować zdrowie jamy ustnej i zębów na długie lata należy dbać o higienę. Jest to pierwszy i najważniejszy czynnik mający wpływ na zdrowie zębów. Witaminy i minerały są dodatkowym elementem wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie przemian zachodzących w organizmie. Również tych przemian, które zachodzą w jamie ustnej. Wspólnie z właściwą higieną przyczyniają się do obniżenia chorób jamy ustnej i zębów.

 

Witaminy, takie jak witamina C (znana również jako kwas askorbinowy), flawonoidy, koenzym Q10 są silnymi antyoksydantami, które chronią dziąsła, przyzębia przed wolnymi rodnikami powodującymi niszczenie komórek. Witamina C jest ważnym elementem w syntezie kolagenu, składnika tkanki łącznej. Z tkanki łącznej zbudowane są min. dziąsło, włókna ozębnej, zębina zęba, kość. Czyli prawie wszystkie struktury zawierają w swojej budowie kolagen.

Witamina C warunkuje prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co wpływa korzystnie na stan zdrowia błony śluzowej jamy ustnej. Niedobór witaminy C powoduje min. krwawienie z dziąseł, bolesność dziąseł, ich obrzęk, bladość powłok. Źródłem tej witaminy są owoce cytrusowe, przede wszystkim cytryna, jeżyny, a nawet ziemniaki. Z tego powodu, że we większości warzyw i owoców występuje witamina C bardzo trudno o jej niedobór w organizmie.

 

Koenzym Q10 (CoQ) jest niezbędny do produkcji energii komórkowej produkowanej w mitochodrium prawie każdej komórki. Jest on składową łańcucha oddechowego przebiegającego w mitochodrium komórkowym. Jego niedobór niekorzystnie wpływa na procesy energetyczne w komórce. W literaturze naukowej od dawna opisywano przydatność Q10 w chorobach serca.

Od kilku lat odkryto, że ten ważny koenzym wpływa również korzystnie na zdrowie tkanek jamy ustnej. Jest on katalizatorem procesów metabolicznych, które dostarczają organizmowi energii do procesów naprawczych oraz eliminuje wolne rodniki w komórkach dzięki swoim silnym właściwościom antyoksydacyjnym.

 

Kwas foliowy okazał się być niezwykle istotną witaminą. Witamina B11 (kwas foliowy) jest niezbędny do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych. Wspomaga leczenie anemii spowodowanych niedoborami kwasu foliowego w organizmie. Wpływa korzystnie na leczenie chorób przyzębia.Występuje on w postaci naturalnej w roślinach (szpinak), drożdzach, jednak spożywanie dodatkowej dawki w postaci tabletki zapobiega niektórym wadom rozwojowym. Wszystkie kobiety w ciąży powinny spożywać każdego dnia 0,4 mg kwasu foliowego. Takie postępowanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia u dzieci pewnych wad wrodzonych układu nerwowego.

 

Związki flawonowe (nazywane flawonoidami lub bioflawonoidami) występują w roślinach i nadają im kolorowy wygląd. Nadają owocom jagodowym czerwone i granatowe barwy, a cytrusowym – pomarańczowe i żółte. Gromadzą się zazwyczaj pod ich skórą, dzięki czemu przyciągają pożyteczne owady, a odstraszają te, które są niepożądane. Flawnoidów jest bardzo wiele – około 7000.

Występują m.in. w owocach (szczególnie cytrusowych), warzywach (np. pomidorach, brokułach, papryce, sałacie), kaszy gryczanej, roślinach strączkowych (np. soi), herbacie, w czerwonym winie, młodym pieprzu. Przeniesione do organizmu człowieka mogą pełnić podobną rolę jak witaminy.

Flawonoidy są składnikami ziół i innych roślin, które wykorzystywano już bardzo dawno do leczenia wiele chorób. I chociaż nie znano wówczas składu chemicznego roślin, dzięki doświadczeniom całych pokoleń flawonoidy zastępowały leki. Niektórzy twierdzą, że sposoby leczenia naszych przodków to właściwie nic innego jak stosowanie bioflawonoidów dla dobra ludzi.

Działają one podobnie jak witamina C, która wzmacnia większe naczynia krwionośne. Natomiast bioflawonoidy uszczelniają wrażliwe ścianki drobniutkich, mikroskopijnych kapilarów zaopatrujących każdą komórkę oraz zwalczają atakujące je czynniki chorobotwórcze. Poprawiają ukrwienie w dziąsłach. Poprzez zwiększenie ukrwienia redukują stan zapalny, hamują uwalnianie histaminy (czynnika wywołującego alergie), oraz poprawiają wydolność układu immunologicznego. Jako silny antyoksydant broni komórki przed śmiercią.

 

Witamina E to bardzo silny antyoksydant, redukuje wolne rodniki, chroni komórki przed śmiercią. Stymuluje i poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, którego upośledzenie przyczynia się do rozwoju wielu chorób min. Chorób przyzębia. Dlatego jest pomocny w terapii zapaleń przyzębia.

 

Witamina D nazywana jest witaminą słoneczną. Nasz organizm produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych z prekursorów. Jest ona niezmiernie ważna dla zdrowia kości i zębów, ponieważ reguluje poziomem wapnia i fosforu we krwi. Przy jej niedoborach organizm nie może wchłaniać wapnia z pożywienia lub suplementów, mimo spożywania dużych ilości produktów bogatych w ten pierwiastek.

 

Jeśli występuje niski poziom wapnia lub wysoki fosforu to odkryto korelacje tego stanu z wysokim odsetkiem chorób przyzębia.

Poziom wapnia do fosforu we krwi powinien być w warunkach prawidłowych w stosunku 1:1. W związku z tym witamina D reguluje cały ten proces i jest niezmiernie ważna w stomatologii.

 

Niekiedy pacjenci przychodząc do stomatologa wspominają, że mimo odpowiedniej higieny występują u nich objawy chorobowe dziąseł i zębów. Dziwią się, czemu tak się dzieje, skoro szczotkują zęby dwa razy dziennie, używają nitki dentystycznej oraz płukanek antybakteryjnych. Otóż, niekiedy to nie wystarcza. Dopiero dodatkowa podaż witamin i minerałów wraz z nienaganną higieną prowadzi do pełni zdrowia jamy ustnej i całego organizmu.

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukrzyca - Dentonet.pl
O związku zapalenia przyzębia z cukrzycą - debata PTP i PTD Lekarz

Zapalenie dziąseł lub przyzębia negatywnie wpływa na kontrolę metabolizmu w cukrzycy, nieleczone stany zapalne tkanek przyzębia zwiększają ryzyko powikłań cukrzycy, a leczenie chorób przyzębia ma pozytywny wpływ na kontrolę metabolizmu w cukrzycy - t...

choroby dziąseł
Choroby dziąseł - jak im zapobiegać? Wskazówki dla pacjentów Pacjent

Choroby dziąseł nie są jedynie problemem miejscowym. Badania udowodniły, że zapalenia przyzębia i parodontoza mogą sprzyjać występowaniu schorzeń układu krążenia i układu oddechowego, zaogniać przebieg cukrzycy, a w przypadku kobiet ciężarnych niekie...

mleko
Za mało witaminy D i wapnia w diecie polskich przedszkolaków Lekarz

Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...

ROZWIŃ WIĘCEJ
krwawiące dziąsła
Obolałe i krwawiące dziąsła? Tego nie można lekceważyć! Pacjent

Zauważasz u siebie krwawiące dziąsła podczas szczotkowania zębów lub jedzenia twardych pokarmów? To groźny objaw, którego nie wolno lekceważyć – zdrowe dziąsła nigdy bowiem nie krwawią! Powodem takich sytuacji mogą być choroby przyzębia z paradontozą...

pasta witaminowa - Dentonet.pl
Pasta do zębów z dodatkiem witaminy B12 korzystna dla wegan Asysta

Niemieccy badacze twierdzą, że pasta do zębów wzbogacona witaminą B12 jest znakomitym źródłem tej substancji dla wegan, którzy z powodu rezygnacji z produktów zwierzęcych cierpią na jej niedobory – informuje Dental Tribune. Witamina B12 występuje prz...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres