Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?

Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier – w połączeniu z niewłaściwą higieną jamy ustnej oraz zbyt rzadkimi wizytami u dentysty – to prosta droga do próchnicy. I choć wiele osób stara się zwalczać złe nawyki żywieniowe, to ukryty cukier w niektórych produktach może szkodzić zębom.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie białego cukru oraz innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać około 50 g dla kobiet oraz 70 g dla mężczyzn. Co ważne, cukier w produktach spożywczych nie zawsze występuje pod taką właśnie nazwą. Są to również słody, syropy (glukozowo-fruktozowy) czy inwertyna.

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier to jeden z czynników znacznie zwiększających ryzyko wystąpienia próchnicy. W skład pełnego instruktażu higieny jamy ustnej wchodzi również informowanie pacjentów o znaczeniu zdrowej diety w zapobieganiu chorobom jamy ustnej. Dlatego warto wiedzieć, w jakich – pozornie zdrowych – produktach spożywczych znajduje się ukryty cukier.

Ukryty cukier w jogurtach, płatkach śniadaniowych i… keczupie

Wystarczy dobrze wczytać się w opakowanie, aby stwierdzić, że w 400-gramowym kubeczku jogurtu owocowego może znajdować się nawet… 6-8 łyżeczek cukru. To mniej więcej tyle, ile zawiera baton albo kawałek ciasta z kremem śmietankowym. Niestety, owocowe jogurty przez wiele osób są traktowane jako jedna z pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Nie jest to dobre ani dla zębów, ani dla figury. Zdecydowanie lepiej kupić jogurt naturalny i wrzucić do niego garść mrożonych lub świeżych owoców.

Częstym daniem śniadaniowym – szczególnie dzieci – są muesli z mlekiem. Również w tym przypadku warto dokładnie przeczytać informacje znajdujące się na opakowaniu. Cukier może ukrywać się w nich przede wszystkim pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego także muesli lepiej jest przygotować samodzielnie. Wystarczy wymieszać płatki kukurydziane lub owsiane z pestkami dyni, rodzynkami, żurawiną oraz prażonymi orzechami.

Kolejnym produktem, w którym znajduje się ukryty cukier, jest keczup oraz podobne mu gotowe sosy (barbecue, tatarski, boloński). Gdyby przeliczyć informacje podane na opakowaniu na łyżeczki, okazałoby się, że w łyżce keczupu może znajdować się aż pół łyżeczki cukru. Uważać trzeba również na paczkowane pieczywo, koktajle mleczne i owocowe, masło orzechowe, a nawet kupne sałatki z rozmaitymi sosami – wszystkie one najczęściej są niestety „udoskonalone” sporą ilością cukru.

Szczególnie niebezpieczne są natomiast wszelkie produkty typu „light”. Co prawda zawierają one mniejsze ilości tłuszczu, ale zamiast niego producenci faszerują je chemicznymi ulepszaczami smaku oraz cukrem. Zdecydowanie zdrowiej jest sięgać po tradycyjne produkty w wersji półtłustej.

Rodzicom, którzy mają problem z podjadaczami słodyczy, polecam organizowanie słodkich sobót – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady niż podjadanie.

AF

Fot. condesign, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

cukier - Dentonet.pl
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom Lekarz

Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier w święta - Dentonet.pl
Słodycze w Święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

cukier - Dentonet.pl
Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres