Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?

Brak komentarzy | Publikacja:
Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?

Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier – w połączeniu z niewłaściwą higieną jamy ustnej oraz zbyt rzadkimi wizytami u dentysty – to prosta droga do próchnicy. I choć wiele osób stara się zwalczać złe nawyki żywieniowe, to ukryty cukier w niektórych produktach może szkodzić zębom.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie białego cukru oraz innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać około 50 g dla kobiet oraz 70 g dla mężczyzn. Co ważne, cukier w produktach spożywczych nie zawsze występuje pod taką właśnie nazwą. Są to również słody, syropy (glukozowo-fruktozowy) czy inwertyna.

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier to jeden z czynników znacznie zwiększających ryzyko wystąpienia próchnicy. W skład pełnego instruktażu higieny jamy ustnej wchodzi również informowanie pacjentów o znaczeniu zdrowej diety w zapobieganiu chorobom jamy ustnej. Dlatego warto wiedzieć, w jakich – pozornie zdrowych – produktach spożywczych znajduje się ukryty cukier.

Ukryty cukier w jogurtach, płatkach śniadaniowych i… keczupie

Wystarczy dobrze wczytać się w opakowanie, aby stwierdzić, że w 400-gramowym kubeczku jogurtu owocowego może znajdować się nawet… 6-8 łyżeczek cukru. To mniej więcej tyle, ile zawiera baton albo kawałek ciasta z kremem śmietankowym. Niestety, owocowe jogurty przez wiele osób są traktowane jako jedna z pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Nie jest to dobre ani dla zębów, ani dla figury. Zdecydowanie lepiej kupić jogurt naturalny i wrzucić do niego garść mrożonych lub świeżych owoców.

Częstym daniem śniadaniowym – szczególnie dzieci – są muesli z mlekiem. Również w tym przypadku warto dokładnie przeczytać informacje znajdujące się na opakowaniu. Cukier może ukrywać się w nich przede wszystkim pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego także muesli lepiej jest przygotować samodzielnie. Wystarczy wymieszać płatki kukurydziane lub owsiane z pestkami dyni, rodzynkami, żurawiną oraz prażonymi orzechami.

Kolejnym produktem, w którym znajduje się ukryty cukier, jest keczup oraz podobne mu gotowe sosy (barbecue, tatarski, boloński). Gdyby przeliczyć informacje podane na opakowaniu na łyżeczki, okazałoby się, że w łyżce keczupu może znajdować się aż pół łyżeczki cukru. Uważać trzeba również na paczkowane pieczywo, koktajle mleczne i owocowe, masło orzechowe, a nawet kupne sałatki z rozmaitymi sosami – wszystkie one najczęściej są niestety „udoskonalone” sporą ilością cukru.

Szczególnie niebezpieczne są natomiast wszelkie produkty typu „light”. Co prawda zawierają one mniejsze ilości tłuszczu, ale zamiast niego producenci faszerują je chemicznymi ulepszaczami smaku oraz cukrem. Zdecydowanie zdrowiej jest sięgać po tradycyjne produkty w wersji półtłustej.

Rodzicom, którzy mają problem z podjadaczami słodyczy, polecam organizowanie słodkich sobót – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady niż podjadanie.

AF

Fot. condesign, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Sunstar1
Produkty Sunstar G.U.M – holistycznie dla zdrowia dziąseł Lekarz

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że zdrowe dziąsła to zdrowy cały organizm, a stany zapalne i choroby dziąseł mają związek z występowaniem groźnych dla człowieka schorzeń, w tym nowotworów. Dlatego tak istotna jest codzienna, systematyczna higien...

zaburzenia odżywania - Dentonet.pl
Higienistko, zwracaj uwagę na objawy zaburzeń odżywiania! Asysta

Brytyjskie Towarzystwo Higieny i Terapii Stomatologicznej (BSDHT) wzywa zespoły dentystyczne, aby zwracały pilną uwagę na objawy zaburzeń odżywiania występujące u pacjentów. W wydanym oświadczeniu organizacja przekonuje, że higienistki dentystyczne m...

cukier - Dentonet.pl
Biały cukier może napędzać funkcjonowanie komórek rakowych Asysta

Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie. To odkrycie może się przyczynić do stworzenia specjalnych diet dla osób z chorobą nowotworową.W trakcie trwającego dziewięć lat projektu, rozpoczętego w 2008 roku pod kier...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier - Dentonet.pl
Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków Asysta

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety po...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Gdzie kryje się cukier w żywności? Dietetycy radzą konsumentom Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

cukier - Dentonet.pl
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom Lekarz

Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...

cukier - Dentonet.pl
#NieCukrz, cukier szkodzi – w sobotę dzień otwarty w NFZ Pacjent

#NieCukrz, cukier szkodzi – pod takim hasłem w najbliższą sobotę (26 stycznia) oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia organizują dzień otwarty. Poświęcony jest profilaktyce zdrowotnej i konsekwencjom nadmiernego spożywania cukru.W najbliższ...

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

Kokosze3
Trendy w odzieży stomatologicznej – na co zwrócić uwagę? Lekarz

Ubrania noszone w gabinetach stomatologicznych odgrywają niezwykle ważną rolę. Odzież medyczna stanowi wizytówkę placówki, tworzy barierę ochronną przed bakteriami i wirusami oraz zapewnia komfort pracy. Stroje noszone zarówno przez stomatologów, hig...

nowotwory jamy ustnej
Nowotwory jamy ustnej? Zwróć uwagę na osoby bezzębne Lekarz

O ważnej roli lekarzy dentystów we wczesnym wykrywaniu zmian nowotworowych w obrębie jamy ustnej pisaliśmy wielokrotnie. Pacjenci powyżej 40. roku życia, palący tytoń, używający alkoholu - to oczywista grupa osób, u których ryzyko wykrycia nowotworów...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji