Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?

Publikacja:
Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?

Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier – w połączeniu z niewłaściwą higieną jamy ustnej oraz zbyt rzadkimi wizytami u dentysty – to prosta droga do próchnicy. I choć wiele osób stara się zwalczać złe nawyki żywieniowe, to ukryty cukier w niektórych produktach może szkodzić zębom.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie białego cukru oraz innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać około 50 g dla kobiet oraz 70 g dla mężczyzn. Co ważne, cukier w produktach spożywczych nie zawsze występuje pod taką właśnie nazwą. Są to również słody, syropy (glukozowo-fruktozowy) czy inwertyna.

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier to jeden z czynników znacznie zwiększających ryzyko wystąpienia próchnicy. W skład pełnego instruktażu higieny jamy ustnej wchodzi również informowanie pacjentów o znaczeniu zdrowej diety w zapobieganiu chorobom jamy ustnej. Dlatego warto wiedzieć, w jakich – pozornie zdrowych – produktach spożywczych znajduje się ukryty cukier.

Ukryty cukier w jogurtach, płatkach śniadaniowych i… keczupie

Wystarczy dobrze wczytać się w opakowanie, aby stwierdzić, że w 400-gramowym kubeczku jogurtu owocowego może znajdować się nawet… 6-8 łyżeczek cukru. To mniej więcej tyle, ile zawiera baton albo kawałek ciasta z kremem śmietankowym. Niestety, owocowe jogurty przez wiele osób są traktowane jako jedna z pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Nie jest to dobre ani dla zębów, ani dla figury. Zdecydowanie lepiej kupić jogurt naturalny i wrzucić do niego garść mrożonych lub świeżych owoców.

Częstym daniem śniadaniowym – szczególnie dzieci – są muesli z mlekiem. Również w tym przypadku warto dokładnie przeczytać informacje znajdujące się na opakowaniu. Cukier może ukrywać się w nich przede wszystkim pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego także muesli lepiej jest przygotować samodzielnie. Wystarczy wymieszać płatki kukurydziane lub owsiane z pestkami dyni, rodzynkami, żurawiną oraz prażonymi orzechami.

Kolejnym produktem, w którym znajduje się ukryty cukier, jest keczup oraz podobne mu gotowe sosy (barbecue, tatarski, boloński). Gdyby przeliczyć informacje podane na opakowaniu na łyżeczki, okazałoby się, że w łyżce keczupu może znajdować się aż pół łyżeczki cukru. Uważać trzeba również na paczkowane pieczywo, koktajle mleczne i owocowe, masło orzechowe, a nawet kupne sałatki z rozmaitymi sosami – wszystkie one najczęściej są niestety „udoskonalone” sporą ilością cukru.

Szczególnie niebezpieczne są natomiast wszelkie produkty typu „light”. Co prawda zawierają one mniejsze ilości tłuszczu, ale zamiast niego producenci faszerują je chemicznymi ulepszaczami smaku oraz cukrem. Zdecydowanie zdrowiej jest sięgać po tradycyjne produkty w wersji półtłustej.

Rodzicom, którzy mają problem z podjadaczami słodyczy, polecam organizowanie słodkich sobót – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady niż podjadanie.

AF

Fot. condesign, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Galeria Usmiechu
Na co zwracać uwagę wybierając miejsce odbywania stażu podyplomowego Lekarz

Zbliża się czas wyboru miejsca obywania stażu podyplomowego. Przeczytaj, na co zwracać uwagę podczas porównywania ofert. Swoimi doświadczeniami dzielą się stażyści oraz opiekunowie staży należący do Dentity. W październiku studenci ostatniego roku ...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

ROZWIŃ WIĘCEJ
leki
Jakie podmioty mogą nabywać produkty lecznicze w hurtowniach? Lekarz

21 maja 2022 r. weszło w życie rozporządzenie ministra zdrowia, w którym określono katalog podmiotów mogących kupować produkty lecznicze w hurtowniach farmaceutycznych. Zmiany w głównej mierze dotyczą praktyk zawodowych lekarzy i lekarzy dentystów. N...

Polish companies at the IDS 2021
Produkty z Polski na arenie międzynarodowej [relacja z IDS] Lekarz

Kompozyt w jednym kolorze do prawie wszystkich wypełnień, specjalistyczne narzędzia do powtórnego leczenia kanałowego, środki do dezynfekcji oraz indywidualne rozwiązania dla implantoprotetyki, o których na stoisku firmy z Pabianic opowiadał prezyden...

Wielkanoc jedzenie
Jak świętować bez wyrzucania żywności? Asysta

Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...

smieciowe jedzenie
UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej Lekarz

Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...

szczoteczki do zebow
Na co zwrócić uwagę przy wyborze szczoteczki do zębów? Pacjent

Często zaniedbywana, a jednocześnie niezwykle istotna dla zdrowia jamy ustnej, szczoteczka do zębów odgrywa kluczową rolę w codziennej higienie. Wybór odpowiedniej może przyczynić się do utrzymania zdrowych zębów i dziąseł, zapobiegając poważnym prob...

slodycze
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier! Asysta

Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...

zaburzenia odżywania - Dentonet.pl
Higienistko, zwracaj uwagę na objawy zaburzeń odżywiania! Asysta

Brytyjskie Towarzystwo Higieny i Terapii Stomatologicznej (BSDHT) wzywa zespoły dentystyczne, aby zwracały pilną uwagę na objawy zaburzeń odżywiania występujące u pacjentów. W wydanym oświadczeniu organizacja przekonuje, że higienistki dentystyczne m...

dentysta
Dentysto, czy wiesz jak uwolnić swój ukryty potencjał? Lekarz

Wszyscy lekarze dentyści mogą robić niesamowite rzeczy. I to nie tylko w gabinecie, gdzie każdego dnia zmieniają życie swoich pacjentów, ale również prywatnie – w rodzinie i w gronie przyjaciół. Uświadomienie sobie, co możesz osiągnąć, jeśli się do t...