Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Ser zapobiega próchnicy?

Publikacja:
Ser zapobiega próchnicy?

Ser zapobiega próchnicy?

O zaletach spożywania nabiału pisać chyba nie musimy. Okazuje się, że nabiał może także… zapobiegać próchnicy!

Sprawą zajęli się amerykańscy badacze a wyniki swoich prac opublikowali w ostatnim wydaniu pisma General Dentistry.

Badaniu poddana została grupa 68 młodych ludzi w wieku od 12 do 15 lat. Naukowcy mierzyli pH płytki nazębnej przed i po spożyciu mleka, bezcukrowego jogurtu i sera. A skądinąd wiadomo, że poziom pH poniżej 5,5 to ryzyko erozji szkliwa.

– Im poziom pH wyższy niż 5,5 tym mniejsze ryzyko próchnicy – powiedział kierujący badaniami Vipul Yadav (MDS).

Losowo wybranym osobom podawano następnie do spożycia: mleko, ser oraz jogurt bez zawartości cukru. Każda z trzech grup spożywała nabiał przez 3 minuty a następnie wszyscy wypłukali usta wodą. Badacze zaś mierzyli pH w ustach każdego osobnika 10, 20 i 30 minut po spożyciu pokarmu.

W grupie konsumujące mleko i jogurt nie odnotowały większych zmian w poziomie pH. Grupa zaś racząca się serem miała znacząco wyższe pH i to w każdym mierzonym przedziale czasowym.

Badanie wykazało, że wyższe pH u osób konsumujących ser mogło być spowodowane zwiększoną wydzielaniem śliny dzięki dłuższemu przeżuwaniu pokarmu. A wiadomo, że ślina stabilizuje poziom pH w jamie ustnej. Dodatkowo zadziałały także inne składniki sera, które przylegając do szkliwa chroniły ją przed szkodliwą działalnością kwasów.

– Wygląda na to, że nabiał jest dobry dla naszej jamy ustnej – powiedziała Seung-Hee Rhee – rzecznik prasowy Academy of General Dentistry (AGD) .
– Produkty mleczne są nie tylko zdrową alternatywą dla rożnych słodkich przekąsek ale można je uważać również za „środki” zapobiegające próchnicy – dodaje rzecznik AGD.

 

tch


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Piekoszewska Zietek
Czynniki genetyczne a ryzyko rozwoju próchnicy Lekarz

– Wyróżniamy wiele genów, których zmienność może doprowadzić do zwiększenia, a czasem do obniżenia ryzyka choroby próchnicowej. Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam na 3. Konferencję Dentonet Online – mówi dr n. med. Pa...

ROZWIŃ WIĘCEJ
endoprotezoplastyka kolana
Skaling zapobiega infekcjom po endoprotezoplastyce kolana Asysta

Badacze z Cheng Kung University w Tajwanie twierdzą, że regularny skaling zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u pacjentów po endoprotezoplastyce stawu kolanowego. Ich zdaniem, to właśnie bakterie z jamy ustnej rozprzestrzeniające się po organizmie ...

pasta do zebow 1
Pasta z hydroksyapatytem skutecznie zapobiega próchnicy Lekarz

Na łamach pisma „Frontiers in Public Health” ukazał się artykuł podsumowujący prace zespołu składającego się m.in. z polskich klinicystów – dowiedli oni, że pasty do zębów z hydroksyapatytem mogą zapobiegać próchnicy równie skutecznie jak pasty z flu...

3d tlo medyczne z nici dna na abstrakcyjny wzor
Czy geny mają wpływ na rozwój próchnicy? Lekarz

Z artykułu autorów reprezentujących kilka ośrodków badawczych w Brazylii i Niderlandach, który opublikowano w lipcowym wydaniu czasopisma „Gene Expression”, wynika, że zmienność w obrębie kilku genów może przekładać się na podwyższone ryzyko rozwoju ...

Na czym polega zabieg higienizacji? Polega na usunięciu kamienia nazębnego
Higienizacja zębów a profilaktyka próchnicy i paradontozy Pacjent

Regularna higienizacja zębów odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu próchnicy i paradontozie – dwóch najczęstszych problemach stomatologicznych. Dowiedz się, czym jest higienizacja, jak często należy ją wykonywać i jakie korzyści przynosi w dbaniu o zd...

BMI
Za wysokie BMI – większe ryzyko próchnicy Lekarz

Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...

skrobia
Skrobia – istotny czynnik ryzyka próchnicy Lekarz

Amylazy to enzymy, które rozkładają polisacharydy, takie jak skrobia, na mniejsze cząsteczki cukru w jamie ustnej. Ilość amylazy jest kontrolowana genetycznie i może zwiększać ryzyko próchnicy zębów, jak dowodzi badanie amerykańskich naukowców, które...

dziecko dentysta
UK: 100 tys. dzieci w szpitalach z powodu próchnicy Lekarz

Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...

postbiotyki prochnica
Czy postbiotyki zapobiegają rozwojowi próchnicy? Lekarz

W badaniu, które ukazało się 11 marca w czasopiśmie „Clinical and Experimental Dental Research”, dowiedziono, że postbiotyki mogą mieć większą skuteczność niż tradycyjne probiotyki w zapobieganiu próchnicy, hamując rozwój bakterii, które odpowiadają ...