Ser zapobiega próchnicy?
Ser zapobiega próchnicy?
O zaletach spożywania nabiału pisać chyba nie musimy. Okazuje się, że nabiał może także… zapobiegać próchnicy!
Sprawą zajęli się amerykańscy badacze a wyniki swoich prac opublikowali w ostatnim wydaniu pisma General Dentistry.
Badaniu poddana została grupa 68 młodych ludzi w wieku od 12 do 15 lat. Naukowcy mierzyli pH płytki nazębnej przed i po spożyciu mleka, bezcukrowego jogurtu i sera. A skądinąd wiadomo, że poziom pH poniżej 5,5 to ryzyko erozji szkliwa.
– Im poziom pH wyższy niż 5,5 tym mniejsze ryzyko próchnicy – powiedział kierujący badaniami Vipul Yadav (MDS).
Losowo wybranym osobom podawano następnie do spożycia: mleko, ser oraz jogurt bez zawartości cukru. Każda z trzech grup spożywała nabiał przez 3 minuty a następnie wszyscy wypłukali usta wodą. Badacze zaś mierzyli pH w ustach każdego osobnika 10, 20 i 30 minut po spożyciu pokarmu.
W grupie konsumujące mleko i jogurt nie odnotowały większych zmian w poziomie pH. Grupa zaś racząca się serem miała znacząco wyższe pH i to w każdym mierzonym przedziale czasowym.
Badanie wykazało, że wyższe pH u osób konsumujących ser mogło być spowodowane zwiększoną wydzielaniem śliny dzięki dłuższemu przeżuwaniu pokarmu. A wiadomo, że ślina stabilizuje poziom pH w jamie ustnej. Dodatkowo zadziałały także inne składniki sera, które przylegając do szkliwa chroniły ją przed szkodliwą działalnością kwasów.
– Wygląda na to, że nabiał jest dobry dla naszej jamy ustnej – powiedziała Seung-Hee Rhee – rzecznik prasowy Academy of General Dentistry (AGD) .
– Produkty mleczne są nie tylko zdrową alternatywą dla rożnych słodkich przekąsek ale można je uważać również za „środki” zapobiegające próchnicy – dodaje rzecznik AGD.
tch
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
– Wyróżniamy wiele genów, których zmienność może doprowadzić do zwiększenia, a czasem do obniżenia ryzyka choroby próchnicowej. Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam na 3. Konferencję Dentonet Online – mówi dr n. med. Pa...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
Badacze z Cheng Kung University w Tajwanie twierdzą, że regularny skaling zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u pacjentów po endoprotezoplastyce stawu kolanowego. Ich zdaniem, to właśnie bakterie z jamy ustnej rozprzestrzeniające się po organizmie ...
Na łamach pisma „Frontiers in Public Health” ukazał się artykuł podsumowujący prace zespołu składającego się m.in. z polskich klinicystów – dowiedli oni, że pasty do zębów z hydroksyapatytem mogą zapobiegać próchnicy równie skutecznie jak pasty z flu...
Z artykułu autorów reprezentujących kilka ośrodków badawczych w Brazylii i Niderlandach, który opublikowano w lipcowym wydaniu czasopisma „Gene Expression”, wynika, że zmienność w obrębie kilku genów może przekładać się na podwyższone ryzyko rozwoju ...
Regularna higienizacja zębów odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu próchnicy i paradontozie – dwóch najczęstszych problemach stomatologicznych. Dowiedz się, czym jest higienizacja, jak często należy ją wykonywać i jakie korzyści przynosi w dbaniu o zd...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Amylazy to enzymy, które rozkładają polisacharydy, takie jak skrobia, na mniejsze cząsteczki cukru w jamie ustnej. Ilość amylazy jest kontrolowana genetycznie i może zwiększać ryzyko próchnicy zębów, jak dowodzi badanie amerykańskich naukowców, które...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
W badaniu, które ukazało się 11 marca w czasopiśmie „Clinical and Experimental Dental Research”, dowiedziono, że postbiotyki mogą mieć większą skuteczność niż tradycyjne probiotyki w zapobieganiu próchnicy, hamując rozwój bakterii, które odpowiadają ...