Przyjmowanie aspiryny zmniejsza ryzyko raka
Przyjmowanie aspiryny zmniejsza ryzyko raka
Według najnowszych badań naukowców z Belfastu regularne zażywanie aspiryny może spowodować zmniejszenie ryzyka powstania raka w obrębie głowy oraz przełyku.
Naukowcy zbadali 77 tys. kobiet i 77tys. mężczyzn w wieku od 55 do 74 roku życia. Odkryto, że osoby które zażywały aspirynę codziennie lub chociaż raz w tygodniu były o ¼ mniej podatne na raka głowy, jamy ustnej i przełyku niż osoby, które nie zażywały aspiryny.
Czemu aspiryna tak działa? Badacze twierdzą, że aspiryna może mieć właściwości chemoprewencyjne jeśli chodzi właśnie o tego typu raka.
W ubiegłym roku Amerykanie badając 434 osoby doszli do wniosku, że przyjmowanie leków przeciwzapalnych w tym aspiryny, zmniejsza ryzyko raka jamy ustnej ponieważ aspiryna eliminuje stany zapalne w jamie ustnej, które są przyczyną raka.
Badania nadal trwają. Lekarze stomatolodzy przypominają, że kluczowym elementem w walce z rakiem jamy ustnej jest czas w jakim choroba zostanie wykryta. Dlatego jeśli czujesz w ustach dziwne grudki na dziąsłach, bądź masz niezagojone rany w jamie ustnej, lub rany nie goją się dostatecznie szybko czyli do 14 dni zgłoś się koniecznie do swojego stomatologa.
KL
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...
Analiza danych z kilkunastu badań wykazała, że picie kawy i herbaty wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi, w tym raka jamy ustnej i gardła. Wyniki badań międzynarodowego zespołu naukowców zostały opublikowane 23 grudnia ...
U pacjentów zmagających się z chorobami przyzębia może występować wyższe ryzyko nowotworów żołądka, szczególnie raka wpustu żołądka (cardia), czyli obszaru położonego najbliżej przełyku – w porównaniu z osobami, które mają zdrowe przyzębie. Badanie p...
Z badania opublikowanego 13 marca w czasopiśmie „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery” wynika, że częste spożywanie napojów słodzonych cukrem wiąże się z podwyższoną zachorowalnością na nowotwory jamy ustnej u kobiet, niezależnie od takich c...
Cytowany przez BBC News dr Ansaf Azhar, dyrektor ds. zdrowia publicznego w Radzie Hrabstwa Oxfordshire stwierdził, że w perspektywie wielu lat skutki rozpowszechnionej wśród Brytyjczyków otyłości mogą być bardziej groźne dla zdrowia niż COVID-19. An...
Zmieniając cokolwiek w zachowaniach stanowiących czynniki ryzyka, w stylu życia czy w codziennych zwyczajach możemy w 50% uniknąć rozwoju nowotworów złośliwych – przekonuje prof. dr hab. n. med. Marcin Wojnar, kierownik Katedry i Kliniki Psychiatrycz...
Mimo nieograniczonego dostępu do środków higieny jamy ustnej, problem próchnicy zębów w Polsce się nie zmniejsza – alarmują stomatolodzy. Tymczasem nieleczona próchnica prowadzi do zapaleń i chorób ogólnoustrojowych, takich jak zapalenie wsierdzia, s...
Z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe występujące u pa...
Z najnowszych badań organizacji Cancer Research UK wynika, że ubóstwo oraz niezaspokojenie potrzeb pacjentów (także tych medycznych) sprawia, że każdego dnia średnio 78 Brytyjczyków umiera z powodu nowotworów. Wykazano, że współczynnik umieralności n...
Wraz ze wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI) zmniejsza się średnia długość życia oraz jego jakość – ostrzega prof. Wojciech Bik z CMPK w Warszawie. Zaznacza, że dostępne jest skuteczne leczenie, które może to zmienić. Według Światowej Organizacji Zdro...
Praktykowanie zarówno tradycyjnego palenia, jak i wapowania znacznie zwiększa ryzyka nowotworu płuc. Badanie naukowców z USA wykazało, że osoby, które palą klasyczne papierosy, ale również e-papierosy, są cztery razy bardziej narażone na rozwój raka ...