Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Próchnica zwiększa ryzyko występowania chorób serca i zawału

Publikacja:
Próchnica zwiększa ryzyko występowania chorób serca i zawału

Próchnica zwiększa ryzyko występowania chorób serca i zawału

Dla większości osób próchnica to choroba związana z bólem zębów oraz pojawiającymi się ubytkami. Tymczasem próchnica – zwłaszcza nieleczona – ma olbrzymi wpływ na stan całego organizmu. Badacze udowodnili, że bakterie odpowiedzialne za tworzenie się próchnicy zwiększają ryzyko schorzeń serca, z zawałem włącznie.

Według badania „Monitoring zdrowia jamy ustnej” przeprowadzonego w naszym kraju w latach 2010-2012, próchnica jest w Polsce chorobą społeczną. Cierpi na nią 99% Polaków w wieku 35-44 lata, zaś wśród osób w wieku 65-74 lata aż 44% jest całkowicie bezzębnych. Niewiele osób zdaje sobie również sprawę z faktu, że nieleczona próchnica ma olbrzymi wpływ na stan całego organizmu. Szczególnie niebezpieczna jest zwłaszcza dla serca oraz układu krwionośnego.

Za próchnicę oraz związane z nią powikłania ze strony serca odpowiadają dwa szczepy bakterii z rodziny paciorkowców zieleniejących: streptococcus mutans oraz streptococcus salivarius. Żywią się one cukrami, dostarczanymi organizmowi pod postacią pożywienia. Jeśli pozostałości pokarmów nie są dokładnie usuwane z jamy ustnej, stają się idealną pożywką dla znajdujących się tam bakterii. Efektem metabolizmu szkodliwych drobnoustrojów są natomiast kwasy, które stopniowo niszczą podstawową barierę ochronną zębów, czyli szkliwo, a następnie głębsze warstwy zębów.

W niektórych przypadkach powodujące próchnicę bakterię mogą dostać się do krwi pacjenta. Dzieje tak np. na skutek uszkodzenia tkanek jamy ustnej, przy usuwaniu zębów czy podczas leczenia kanałowego. U większości osób ogólnie zdrowych, obecność bakterii we krwi nie daje żadnych konkretnych objawów i może dojść nawet do ich samoczynnego wydzielenia z organizmu. Niestety, u pacjentów z wrodzonymi wadami serca lub po przeprowadzonych operacjach kardiochirurgicznych, zakażenie paciorkowcami zieleniejącymi może skutkować infekcyjnym zapaleniem wsierdzia. Osoby z tego typu problemami powinny o nich informować stomatologa przed każdym ewentualnym zabiegiem dentystycznym. Lekarz najprawdopodobniej włączy u nich profilaktyczną antybiotykoterapię.

Próchnica połączona z chorobami przyzębia zwiększa także ryzyko wystąpienia zawału i schorzeń naczyń krwionośnych. Niewłaściwa higiena jamy ustnej powoduje, że szkodliwe paciorkowce namnażają się nie tylko na zębach, ale również na dziąsłach, języku czy błonach śluzowych. Jeżeli dodatkowo pacjent cierpi na częste krwawienia z dziąseł, każde tego typu mikrouszkodzenie otwiera bakteriom drogę do układu krwionośnego. Jak udowodnili naukowcy, są one tam traktowane jako ciała obce i atakowane przez odpowiednie przeciwciała oraz płytki krwi. W swoisty sposób oblepiają one bakterie, sprawiając, że stają się większe, cięższe i osiadają na ścianach naczyń krwionośnych, prowadząc do ich uszkodzeń oraz zmniejszenia przepustowości. Na skutego tego powstają niebezpieczne blaszki miażdżycowe, które niekiedy odrywają się od ścian naczynia i powodują jego zatkanie. W efekcie, dochodzi do niedokrwienia mózgu serca, a to może skutkować udarem bądź zawałem.

Warto też pamiętać, że paciorkowce mają również wpływ na występowanie innych groźnych schorzeń. Mogą one spowodować zapalenie kłębuszkowe nerek, ropnie płuc lub wątroby, zapalenie oczu, a nawet chorobę reumatyczną. Najważniejszym elementem profilaktyki jest tu właściwa higiena jamy ustnej: regularne szczotkowanie zębów, stosowanie nici dentystycznych oraz płynów do płukania ust, a także systematyczne wizyty u dentysty.

AF


POWIĄZANE ARTYKUŁY

e papierosy2
E-papierosy o 30% zwiększają ryzyko zawału serca Lekarz

– Papierosy elektroniczne zwiększają o 30% ryzyko zawału serca – powiedział kardiolog prof. Piotr Jankowski. Podkreślił, że e-papierosy nie są i nie mogą być promowane jako zdrowsza alternatywa wobec tych tradycyjnych. Konferencję poświęconą szkodliw...

tonsillektomia
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

zaburzenia funkcji poznawczych
Czy dysfagia zwiększa ryzyko zaburzeń kognitywnych? Lekarz

Z badania kanadyjskich naukowców wynika, że osoby w średnim i starszym wieku, które mają trudności z przeżuwaniem, mogą być prawie trzykrotnie bardziej narażone na wystąpienie zaburzeń funkcji poznawczych. Wyniki badania, w którym oceniono tę zależno...

ROZWIŃ WIĘCEJ
COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...

slodzone napoje1
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych Lekarz

Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...

slodzone napoje3
Słodzone napoje – próchnica, cukrzyca i choroby serca Lekarz

Z badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Tuffs (USA) wynika, że napoje słodzone cukrem są odpowiedzialne za ponad 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy, a także 1,1 mln nowych przypadków chorób układu krążenia rocznie na ca...

atak serca
P. gingivalis zwiększa uszkodzenia spowodowane atakiem serca Lekarz

Z badania naukowców z Tokyo Medical and Dental University wynika, że powszechny patogen jamy ustnej, jakim jest Porphyromonas gingivalis, może utrudniać miocytom (komórkom mięśniowym) serca odbudowę po ataku serca spowodowanym chorobą wieńcową. Regu...

dieta roslinna
Dieta roślinna a ryzyko chorób serca u osób z chorobą dziąseł Lekarz

Przejście na dietę roślinną może ograniczyć stan zapalny przyzębia u pacjentów, u których występuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Taki wniosek płynie z badania niemieckich naukowców, które zostało opublikowane 14 października w czasopiśmie nauk...

choroby serca
Utrata zębów zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób serca Lekarz

Przedwczesna utrata zębów zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób serca nawet o 2/3 – takie wyniki przyniosło badanie przeprowadzone przez naukowców z Case Western Reserve University School of Dental Medicine w Ohio (USA). – Mnogie braki zębowe są znac...

choroby serca
Bakteria Fusobacterium nucleatum a ryzyko chorób serca Lekarz

Kolejne już badanie potwierdza zależność pomiędzy patogenami obecnymi w jamie ustnej a chorobami układu sercowo-naczyniowego. Tym razem dowiedziono, że zakażenie Gram-ujemną bakterią Fusobacterium nucleatum, związaną z chorobami przyzębia, nowotworam...