Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Niezdrowa „zdrowa” żywność dla dzieci. „To słodycze, nie śniadanie”

Publikacja:
Niezdrowa „zdrowa” żywność dla dzieci. „To słodycze, nie śniadanie”

Niezdrowa „zdrowa” żywność dla dzieci. „To słodycze, nie śniadanie”

Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecane wielkości oraz deklarowane przez producentów.

Najnowszy przykład tego zjawiska pochodzi z Republiki Federalnej Niemiec. Jak donosi berliński portal stomatologiczny ZM Online.de, większość poddanych badaniu próbek płatków śniadaniowych dla dzieci zawierała zbyt dużo cukru.

Ocena przeprowadzona przez fundację Stiftung Warentest wykazała, że producenci aż 86 ze 110 testowanych musli dla dzieci przekraczają zalecenia WHO dotyczące zawartości cukru, a w niektórych przypadkach przekraczają nawet kilkukrotnie. Tylko w przypadku 24 produktów ilość cukru nie była wyższa od rekomendowanej.

Na całym świecie osoby poniżej 18. roku życia zmagają się z otyłością, a jednocześnie wiele produktów spożywczych dla tej grupy klientów nadal zawiera zdecydowanie za dużo cukru. Potwierdza to ocena przeprowadzona w ostatnim czasie przez Stiftung Warentest, instytucję powołaną przez rząd Niemiec do prowadzenia porównawczych testów produktów i usług.

„To raczej słodycze, a nie śniadanie!”

Chociaż przemysł spożywczy deklaruje zmniejszanie zawartości cukru w płatkach śniadaniowych i tym podobnych produktach dla dzieci od 2008 roku – czasu ostatniego badania Stiftung Warentest – nie jest to w żadnym wypadku wystarczające. Rzeczywistość w 2023 roku wygląda następująco: tylko 24 ze 110 zakupionych w niemieckich sklepach produktów, których wartość odżywczą eksperci Stiftung Warentest ocenili na podstawie informacji na opakowaniu, jest godnych polecenia. Wszystkie pozostałe mają zbyt wysoką zawartość cukru i należy je uznać raczej za słodycze niż produkty śniadaniowe.

Stiftung Warentest przypomina, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby 100 gramów płatków zbożowych zawierało nie więcej niż 12,5 grama cukru. Dla porównania 100 gramów popularnych płatków śniadaniowych Kellogg’s Frosties zawiera aż 37 gramów cukru – prawie trzykrotnie więcej niż wynosi górny limit. To sprawia, że płatki Frosties są niechlubnym liderem w badaniu Stiftung Warentest.

Nutri-Score często wprowadza w błąd

Ponadto klienci nie zawsze mogą polegać na informacjach podanych na opakowaniu w pięciokolorowej etykiecie Nutri-Score (jest to uproszczony system oceny wartości odżywczej danego produktu spożywczego). Ponieważ błonnik, który ma pozytywny wpływ na zdrowie, w ogólnej ocenie często równoważy mniej zdrowe składniki, nadmiernie słodzone musli dla dzieci mogą ubiegać się nawet o najlepszy możliwy wynik Nutri-Score, czyli A w skali A–E.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

T.H.

źródło: https://www.zm-online.de/news/detail/86-von-110-kindermueslis-haben-zu-viel-zucker


POWIĄZANE ARTYKUŁY

slodycze2
Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...

slodycze
Słodycze w święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

sniadanie
Public Health England: pół dziennej dawki cukru już na śniadanie Asysta

Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...

ROZWIŃ WIĘCEJ
chipsy
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions), podano, że wysokoprzetworzona żywn...

zdrowa zywnosc
Wielka Brytania: o wiele za słodka "zdrowa" żywność Asysta

W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...

zywnosc wysokoprzetworzona
BMJ Journals: żywność UFP uzależnia jak narkotyki i tytoń Lekarz

Z przeglądu przeprowadzonego przez zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Hiszpanii wynika, że około 1 na 7 dorosłych osób jest uzależniona od bardzo wysoko przetworzonej żywności. W związku z tym autorzy badania alarmują, że wskazane są ...

slodycze
Słodycze równie szkodliwe dla zdrowia jak bierne palenie Asysta

Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

fluoryzacja wody4
„Zdrowa Ameryka zaczyna się od fluoryzowanej wody” Lekarz

W specjalnym komunikacie Amerykańskie Towarzystwo Stomatologiczne (ADA) podkreśliło, że – zgodnie z badaniami naukowymi – zdrowie jamy ustnej opiera się na zrównoważonej diecie, odpowiedniej higienie oraz dostępie do wody z optymalnym poziomem fluoru...

slodycze
Jak słodycze wpływają na pracę mózgu oraz myślenie? Lekarz

Bez glukozy mózg funkcjonować nie może. Słodycze jednak nie są jej najlepszym źródłem, zwłaszcza że można po nie sięgać kompulsywnie. Kiedy mózg przyzwyczai się do cukru, trudno mu jest z niego zrezygnować. Tymczasem nadmiar węglowodanów mocno mu szk...

zywnosc UPF
Czy żywność UPF będzie oznaczana jak papierosy? Lekarz

W miarę pojawiania się coraz większej liczby dowodów naukowych na negatywny wpływ żywności ultraprzetworzonej (ang. ultra processed foods; UPF) na zdrowie, eksperci wzywają do organizowania kampanii na rzecz zdrowia publicznego oraz uświadamiania kon...