Martwe bakterie w cukierkach
Martwe bakterie w cukierkach
Niemieccy naukowcy stworzyli cukierki, które walczą z próchnicotwórczymi bakteriami w jamie ustnej. Zespół pod kierownictwem Christine Lang dowodzi, że dzięki powiązaniu L. paracasei z S. mutans można zapobiec osadzaniu się na zębach próchnicotwórczych bakterii, które są wypłukiwane wraz ze śliną. Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie „Probiotics and Antimicrobial Proteins”.
Bazując na rezultatach wcześniejszych badań na szczurach, z których wynikało, że bakterie Lactobacillus paracasei zmniejszają liczbę próchnicotwórczych Streptococcus mutans i powodowanych przez nie ubytków, badacze postanowili sprawdzić, czy podobne efekty można osiągnąć także u ludzi. Aby uniknąć problemów, jakie mogłyby powodować żywe bakterie, naukowcy wykorzystali L. paracasei DSMZ16671 uprzednio zabite za pomocą ciepła.
Pilotażowe badanie objęło 60 osób podzielonych na trzy grupy. Pierwsza grupa zjadała cukierki zawierające 1 mg L. paracasei, druga – zawierające 2 mg. Trzecia grupa – kontrolna – otrzymała cukierki podobne w smaku, ale niezawierające bakterii. Wszystkie osoby miały zjeść po 5 cukierków podczas trwającego 1,5 doby testu. Badanym nie wolno było w tym czasie pić kawy, herbaty, wina, jeść produktów zawierających probiotyki, a także czyścić jamy ustnej.
Uzyskane wyniki pokazują, że u prawie 75% uczestników z grup, które dostały cukierki zawierające bakterie poziom S. mutans w ślinie był wyraźnie niższy niż wcześniej i w porównaniu z grupą kontrolną, a w grupie, która zjadała słodycze z 2 mg mikroorganizmów, poziom próchnicotwórczych bakterii w jamie ustnej spadał już po zjedzeniu pierwszego cukierka.
– Znaczące jest, że taki efekt został osiągnięty po zjedzeniu w przeciągu półtora dnia zaledwie 5 cukierków zawierających 1 lub 2 mg martwych bakterii L. paracasei DSMZ16671 – mówią naukowcy. – Co więcej, cukierki niezawierające cukru stymulują wytwarzanie śliny, co korzystnie wpływa na zdrowie jamy ustnej.
Badacze zwracają także uwagę, że L. paracasei nie wiążą się z korzystnymi bakteriami obecnymi w jamie ustnej, co sprawia, że ich cukierki zdają się być lepszą metodą ochrony jamy ustnej niż stosowanie innych probiotyków.
Oprac. na podst. Medical News Today
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Badacze z Uniwersytetu Tampere w Finlandii twierdzą, że bakterie z rodziny Streptococcus viridans bytujące w jamie ustnej są związane z występowaniem zatorów. Streptococcus viridans to rodzina paciorkowców zieleniejących. Część z nich stale zasiedl...
Wyniki badania przeprowadzonego przez zespół naukowców z Eurac Research Institute for Biomedicine w Bolzano (Włochy) dowodzą skutków zdrowotnych palenia papierosów, jak również tego, jaki wpływ na zdrowie (nie tylko jamy ustnej) ma rezygnacja z tyton...
Wstępne badanie japońskich naukowców sugeruje, że Streptococcus anginosus – bakteria, która występuje w jamie ustnej oraz w jelitach – jest bardziej powszechna u osób, które przeszły udar mózgu. Wnioskami z badania autorzy podzielili się podczas Międ...
Bakterie beztlenowe jamy ustnej to grupa obejmująca wiele gatunków i rodzajów mikroorganizmów, które rozwijają się tylko w warunkach braku tlenu – gdy są wystawione na jego działanie, giną. Niektóre bakterie beztlenowe jamy ustnej mogą wywoływać m.in...
Według badań opublikowanych w "Journal of the American Heart Association", niektóre rodzaje bytujących w jamie ustnej bakterii mogą mieć związek z występującym u kobiet po menopauzie nadciśnieniem. Nadciśnienie tętnicze to jedna z najbardziej rozpow...
Jak – w kontekście używania szczoteczek do zębów – chronić zdrowie zimą, czyli w okresie wzmożonego ryzyka przeziębień oraz zachorowania na grypę i inne choroby? Chociaż sposoby utrzymania szczoteczek do zębów w czystości są nadal przedmiotem dyskusj...
Bytujące w jamie ustnej bakterie Gram-ujemne wywołują m.in. schorzenia przyzębia, infekcje jamy ustnej oraz ropnie. Są trudne do zwalczenia, ale w ostatnim czasie pojawiły się szanse na opracowanie antybiotyku, który będzie skuteczny w ich eliminacji...
Uznaje się, że Streptococcus mutans to patogen w największym stopniu odpowiedzialny za rozwój próchnicy zębów. Jednak w najnowszym badaniu naukowców z USA zauważono, że główną rolę w rozwoju próchnicy zębów odgrywa inna bakteria – Selenomonas sputige...
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie „Microbiology Spectrum” wskazują, że galusan epikatechiny (ECG) – naturalny związek występujący w klonie – może skutecznie hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę. Substancja ta, dzięki swojej nat...
Nanocząstki srebra otrzymane z użyciem ekstraktów z herbaty zwalczają bakterie (i drożdże) oporne na działanie wielu antybiotyków – poinformował Instytut Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk. Naukowcy z IChF PAN zastosowali hybrydowe nanocząstki ...
Zespół z Uniwersytetu Gdańskiego ze specjalistami z Chin opracował nowe podejście walki z bakteriami opornymi na wiele leków. Osiągnięcie zostało opisane w prestiżowym piśmie naukowym „Chemical Engineering Journal”. O badaniach poinformował zespół p...