Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Jedzenie fast foodów powodem astmy

Publikacja:
Jedzenie fast foodów powodem astmy

Jedzenie fast foodów powodem astmy

Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.

Nowozelandzcy i brytyjscy naukowcy przygotowali kwestionariusz, w którym pytali o objawy astmy, nieżytu nosa i wyprysku, a także o częstość spożywania różnych typów pokarmu w ciągu ostatnich 12 miesięcy. W badaniach uwzględniono 2 grupy wiekowe: 13-14-latków oraz 6-7-latków.

Naukowcy analizowali wyłącznie przypadki uczestników International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC). Rodziców/opiekunów proszono m.in. o ocenę wpływu symptomów na codzienne życie i/lub wzorce snu. W sondażu uwzględniono takie produkty spożywcze, jak mięso, ryby, owoce i warzywa, płatki, chleb, makaron, ryż, masło, margaryna, orzechy, ziemniaki, mleko, jajka oraz fast food/burgery. Częstość spożycia podzielono na następujące kategorie: nigdy, okazjonalnie, raz-dwa razy w tygodniu, trzy lub więcej razy w tygodniu. Po wzięciu poprawki na czynniki, które mogą wpłynąć na wyniki, okazało się, że fast food był jedynym pokarmem wykazującym ten sam rodzaj wpływu w obu grupach wiekowych.

Okazało się, że zarówno w przypadku nastolatków, jak i młodszych dzieci przed ciężką astmą chroniło sięganie po owoce 3 lub więcej razy w tygodniu. Zamiłowanie do fast foodu, które przejawiało się pochłanianiem 3 lub więcej porcji na tydzień, prowadziło z kolei do wzrostu ryzyka wystąpienia tej choroby o, odpowiednio, 39% i 27%. Śmieciowe jedzenie podwyższało też prawdopodobieństwo wystąpienia ciężkiego alergicznego nieżytu nosa i wyprysku. W ramach analiz regionalnych stwierdzono, że dla obu grup wiekowych wzorzec zależności pokarmowo-symptomatycznych pozostawał podobny.

Autorzy raportu z pisma Thorax proponują wyjaśnienie opisanego zjawiska. Wg nich, fast food obfituje w tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe trans, które niekorzystnie wpływają na odporność, a w owocach występują np. przeciwutleniacze.

Akademicy podkreślają, że jeśli związek między fast foodem a objawami astmy, wyprysku i nieżytu ma charakter przyczynowo-skutkowy, to zważywszy na wzrost popularności śmieciowego jedzenia na świecie, ustalenia zespołu mają kluczowe znaczenie dla zdrowia publicznego.

 

źródło: kopalnia wiedzy


POWIĄZANE ARTYKUŁY

lody
Jedzenie lodów zmniejsza skutki radio- i chemioterapii w jamie ustnej Lekarz

Grupa studentów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała w tym roku Ig Nobla – nagrodę przyznawaną przez magazyn „Annals of Improbable Research”. Ich badania dowiodły, że podawanie pacjentom onkologicznym lodów zmniejsza występowanie skutków...

stomatologia 4
Współpraca z NFZ-em się nie opłaca. "Powodem jest wycena" Lekarz

Z roku na rok ubywa dentystów chcących współpracować z NFZ-em. Sytuacji nie zmienia nawet wprowadzanie nowych świadczeń z zakresu publicznej stomatologii. Dentyści mówią wprost, że współpraca z NFZ-em nie jest opłacalna. W październiku 2022 r. w ży...

850x400 banner zdjecie
Kiedy jedzenie boli… czyli o bólu jamy ustnej słów kilka Pacjent

Dyskomfort podczas jedzenia, ból języka, czy uczucie pieczenia to jedne z wielu przyczyn bólu w obrębie jamy ustnej, z którym zmierzył się w swoim życiu każdy z nas. Co może być przyczyną takich objawów? Ból jamy ustnej ma wiele możliwych przyczyn, w...