Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Gorsze gryzienie to gorsza pamięć

Publikacja:
Gorsze gryzienie to gorsza pamięć

Gorsze gryzienie to gorsza pamięć

Obniżenie siły żucia wpływa nie tylko na pogorszenie gryzienia, ale jak dowiedli uczeni, wpływa także na pogorszenie funkcji poznawczych. Zespół naukowców z Instytut Karolinska i Uniwersytetu w Karlstad poddali badaniom blisko 600 osób powyżej 77. roku życia.

Wyniki ich badań opublikowano w „Journal of the American Geriatrics Society", a wnioski, do jakich doszli, były zaskakujące. U tych osób, które utraciły zęby i miały problemy z przeżuwaniem twardego jedzenia, zaobserwowano dużo wyższe ryzyko wystąpienia demencji i zaburzeń funkcji poznawczych takich jak: zapamiętywanie czy zdolność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów. – Ta zależność może mieć swoją przyczynę w zmniejszonym przepływie krwi w mózgu, która występuje przy gorszym przeżuwaniu – komentuje dr Bartosz Nowak.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

aspartam
Aspartam może pogarszać pamięć i zdolność uczenia się Lekarz

Naukowcy z Florida State University College of Medicine twierdzą, że aspartam – sztuczny słodzik stosowany m.in. w produktach spożywczych (gumach do żucia, jogurtach, lodach) i napojach, w pastach do zębów, preparatach witaminowych oraz syropach na k...

endodoncja
USA: oszustwa w Internecie gorsze niż… leczenie kanałowe Lekarz

Firma McAfee, producent oprogramowania antywirusowego, przeprowadziła w ostatnim czasie badanie dotyczące oszustw, do których dochodzi w Internecie. Wynika z niego między innymi to, że ponad połowa dorosłych Amerykanów wolałaby poddać się leczeniu ka...

cukrzyca
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe Asysta

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...