Aspartam może pogarszać pamięć i zdolność uczenia się
Aspartam może pogarszać pamięć i zdolność uczenia się
Naukowcy z Florida State University College of Medicine twierdzą, że aspartam – sztuczny słodzik stosowany m.in. w produktach spożywczych (gumach do żucia, jogurtach, lodach) i napojach, w pastach do zębów, preparatach witaminowych oraz syropach na kaszel – spożywany nawet w niskich dawkach może pogarszać pamięć i zdolność uczenia się.
Przypomnijmy – kilka tygodni temu we wspólnym komunikacie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Wspólnego Komitetu Ekspertów Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności (JECFA) poinformowano, że istnieją „ograniczone dowody” na rakotwórcze działanie aspartamu, czyli sztucznego środka słodzącego, ale utrzymano normy jego bezpiecznego spożycia. Wynoszą one do 40 mg na każdy kilogram masy ciała. Pisaliśmy o tym TUTAJ. Z kolei Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) już jakiś czas temu uznała, że aspartam może zwiększać ryzyko chorób metabolicznych, sercowych i nowotworów.
Okazuje się jednak, że spożywanie aspartamu może mieć również inne niekorzystne skutki dla człowieka – i to wielopokoleniowe.
Czy aspartam powoduje pogorszenie pamięci?
Naukowcy z Florida State University College of Medicine (USA) prowadzili w ostatnim czasie badanie na myszach. Gryzonie podzielono na trzy grupy – jedna z nich przez 16 tygodni piła czystą wodę, druga – wodę z dodatkiem aspartamu w ilości odpowiadającej 7% dawki dopuszczonej przez FDA, a trzecia z dodatkiem słodzika na poziomie 15% dopuszczalnej dawki.
Następnie myszy poddano próbie polegającej na znalezieniu wyjścia z labiryntu. Te pijące czystą wodę robiły to szybko i bez problemu, z kolei gryzonie spożywające wodę z aspartamem potrzebowały na to więcej czasu lub pomocy. – Mieliśmy okazję zobaczyć, że myszy te używają odmiennego sposobu, choć odnajdują wyjście. W jakiś sposób kompensują swoje ubytki – powiedziała Deirdre McCarthy, współautorka badania opisanego w magazynie „Scientific Reports”.
Warto wiedzieć, że wcześniej ta sama grupa naukowców prowadziła inne badanie dotyczące skutków spożywania aspartamu, także na myszach. Dowiodło ono, że młode samców myszy spożywających słodzik miało kłopoty z nauką relacji przestrzennych i deficyty pamięci. – Skutki przeszły tylko na jedno pokolenie. Nie zaobserwowano ich u wnuków, tylko u dzieci samców myszy. Stanowi to kolejny dowód na to, że tego rodzaju dziedziczenie zachodzi w wyniku zmian epigenetycznych, w plemnikach – powiedział główny autor badania Pradeep Bhide.
Badacze uważają, że FDA powinna ponownie przyjrzeć się działaniu aspartamu na ludzki organizm i uwzględnić wielopokoleniowe skutki jego spożywania.
Źródło: https://pulsmedycyny.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W Polsce i na całym świecie – również w leczeniu stomatologicznym – nadużywa się antybiotyków, co pogłębia i tak bardzo już poważny problem antybiotykooporności. Czy w każdym przypadku stomatologicznym stosowanie antybiotyków jest konieczne? Czy istn...
Posłanka Anna Schmidt skierowała do ministra zdrowia interpelację w sprawie zmiany systemu wynagradzania techników dentystycznych. Według posłanki wskazane byłoby, aby pieniądze z NFZ-u trafiały bezpośrednio do techników, a nie do lekarzy dentystów, ...
Na przestrzeni ostatnich lat widoczny jest duży wzrost popularności różnego rodzaju naturalnych remediów na różne dolegliwości. I o ile niektóre rzeczywiście się sprawdzają, to inne nie są tak efektywne, jak można by tego oczekiwać. Kannabidiol (CBD...
Rada Medyczna oceniła, że w świetle wyników nowych badań klinicznych stosowanie szczepionki AstraZeneca jest dopuszczalne u osób od 18. do 69. roku życia. Jednocześnie osoby szczepione preparatem AstryZeneki objawy niepożądane mają częściej po pierws...
Epidemia potrwa jeszcze ok. 3-5 lat. Jeśli nie zatrzymamy tworzenia nowych wariantów wirusa, to ten okres jeszcze się wydłuży – powiedziała "Rzeczpospolitej" dr Aneta Afelt z zespołu doradczego ds. COVID-19 przy prezesie PAN. Zdaniem dr Afelt, jest ...
Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...
Podobną reakcję naukowcy zaobserwowali wcześniej w przypadku wirusa HIV. Okazało się, że białko S1 w SARS-CoV2 i białko gp 120 w HIV-1 działają podobnie. To glikoproteiny – białka, które zawierają dużo cukrów i łatwo wiążą się z innymi receptorami. O...
Już tylko do najbliższej niedzieli 27 lutego można zakupić dostęp do wykładu "Zastosowanie toksyny botulinowej w dolnym odcinku twarzy jako procedura wspomagająca leczenie stomatologiczne" autorstwa lek. dent. Wiolety Lebieckiej w wyjątkowej cenie 14...
Nowatorska metoda, opracowana przez badaczy z trzech instytucji na Wschodzie Niemiec, może sprawić, że wkrótce możliwe będzie leczenie paradontozy bez stosowania antybiotyków. W rozwiązaniu tym niszczone mają być wyłącznie bakterie wywołujące chorobę...
We wspólnym komunikacie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Wspólnego Komitetu Ekspertów Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności (JECFA) poinformowano, że istnieją „ogranic...
Firma Colgate opracowała ekologiczną manualną szczoteczkę do zębów – zbudowana jest z aluminiowego uchwytu i plastikowej wymiennej główki. Gdy włosie się zużyje, wystarczy wymienić główkę, co nawet o 80% ogranicza zużycie plastiku. Według statystyk,...