Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień
Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień
Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Wielkanoc to okres, w którym na polskich stołach tradycyjnie królują jajka. Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przekonuje, że w ich spożyciu nie trzeba się ograniczać. – Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński.
Kurze jajko, które waży średnio 60 gramów, dostarcza nie tylko 90 kcal energii, ale też 25% niezbędnych dla każdego organizmu aminokwasów, związków mineralnych i witamin. Jak przekonuje prof. Korczyński, w jajku „są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego organizmu, nowego życia”.
– W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, ale też A+E, oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Natomiast białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego – przekazał profesor.
Sporo „jajecznych” mitów
W sklepach dostępne są jajka z chowu ekologicznego, ściółkowego czy klatkowego. Poszczególne typy hodowli różnią się ze względu na dobrostan kur, jednakże wszystkie jajka mają podobną wartość odżywczą. – Wokół jaj narosło sporo mitów, dlatego warto np. wyjaśnić, że barwa skorupy uwarunkowana jest genetycznie, a żywienie kur nie ma nią nic wspólnego. Nie jest prawdą, że jaja w białej skorupie są mniej zdrowe albo mniej smaczne od tych w brązowej – powiedział naukowiec.
Konsumenci w poszczególnych krajach mają pod tym względem różne preferencje. Zdaniem prof. Mariusza Korczyńskiego „Polacy preferują jaja w brązowej skorupie, a np. konsumenci w USA kupują tylko te w białej”. – Podobnie jest z barwą żółtka. Polscy konsumenci wolą te bardziej wybarwione, choć jasna barwa żółtka również nie oznacza, że w jaju jest mniej składników odżywczych. Zresztą Francuzi preferują wręcz pomarańczowe żółtka i takie dostają. Żółtko wybarwia się bowiem barwnikami roślinnymi dostarczanymi w paszy, jak np. ziarno kukurydzy czy wysuszona i sproszkowana marchew – powiedział profesor.
Prof. Korczyński zdradził również, jak ocenić świeżość jajka. Do sprawdzenia wystarczy szklanka wody. Jeśli jajko leży płasko na dnie, nadaje się do jedzenia. Jeśli jajko wypływa na powierzchnię, lepiej wstrzymać się od spożycia.
Źródło: https://naukawpolsce.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W badaniach, które przeprowadzono w sześciu państwach Europy, Azji i Ameryki Południowej, wykazano, że ekonomiczny wpływ próchnicy zębów jest największy w najuboższych grupach społecznych. Badanie dowiodło również, że koszty te można znacząco obniżyć...
Przyswajalność witamin i mikroelementów z suplementów jest słaba. Zdecydowanie lepiej zjeść produkt spożywczy, naturalny i smaczny, niż tabletkę – powiedział PAP lekarz prof. Michał Chudzik. W Polsce każdego roku sprzedaż suplementów diety oraz prep...
Dieta pełni istotną rolę nie tylko w zapobieganiu chorobom ogólnoustrojowym, ale także w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. To, co jemy, bezpośrednio wpływa na mineralizację szkliwa, stan dziąseł oraz mikrobiotę jamy ustnej. Odpowiednio zbilansowane cod...
Według szacunków, w Wielkiej Brytanii siedmiu na dziesięciu bezdomnych ma duże braki w naturalnym uzębieniu, a 15% z nich musiało samodzielnie usunąć sobie zęby – najczęściej z powodu braku dostępu do opieki dentystycznej. Grupa dentystów postanowiła...
Grzybica jamy ustnej, inaczej kandydoza, to infekcja wywołana przez drożdżaki rodzaju Candida. Jednym z kluczowych elementów jej profilaktyki oraz leczenia jest odpowiednia dieta, która wspiera organizm w walce z patogenami i wzmacnia układ odpornośc...
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...
Centrum Egzaminów Medycznych opublikowało wyniki Lekarsko-Dentystycznego Egzaminu Końcowego w sesji wiosennej 2025 r. Do egzaminu przystąpiło 1516 osób, z których wynik poniżej 56% uzyskały 143 osoby. Średni wynik wiosennego egzaminu wyniósł 149,6 pk...
Trzecie zęby trzonowe mogą sprawiać wiele problemów – nierzadko są nieprawidłowo ustawione w łuku zębowym, zatrzymane lub tylko częściowo wyrznięte. W związku z tym lekarze dentyści często zalecają ich usunięcie, aby zapobiec prawdopodobnym powikłani...
Leczenie implantologiczne to obecnie najnowocześniejsza i najskuteczniejsza metoda uzupełniania braków w uzębieniu. Implanty w optymalny sposób zastępują przedwcześnie utracone zęby własne, choć należy mieć świadomość, że powodzenie terapii w dużej m...
Założenie aparatu ortodontycznego to inwestycja nie tylko w estetykę uśmiechu, ale przede wszystkim w zdrowie jamy ustnej i zdrowie ogólne. Okres leczenia wymaga od pacjenta cierpliwości, systematyczności oraz odpowiedniej troski o codzienne nawyki. ...
Wybielanie zębów to jeden z najpopularniejszych zabiegów estetycznych, który pozwala odzyskać pewność siebie i poprawić wygląd uśmiechu. Aby cieszyć się długotrwałymi efektami wybielania, kluczowe znaczenie ma biała dieta, na pewien czas eliminująca ...