Dieta Polaków daleka od ideału – jemy za dużo mięsa i za mało warzyw
Dieta Polaków daleka od ideału – jemy za dużo mięsa i za mało warzyw
Spis treści
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) przedstawił najnowsze dane na temat sposobu żywienia i stanu odżywienia mieszkańców Polski. Okazuje się, że w latach 2010-2018 o 20% wzrosła ilość zjadanych przez Polaków wyrobów cukierniczych. Wciąż jemy zbyt dużo czerwonego mięsa oraz przetworów mięsnych, a za mało warzyw i owoców.
– Wyniki badań sposobu żywienia oraz stanu odżywienia pozwalają na rozpoznanie najczęstszych błędów żywieniowych i tym samym ocenę narażenia populacji kraju na występowanie przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy czy też chorób wynikających z niedoboru różnych składników odżywczych – piszą eksperci NIZP-PZH.
Jemy dużo mięsa i słodyczy, mało warzyw i owoców
I tak w latach 2010-2018 ilość zjadanego pieczywa i mąki różnego rodzaju zmniejszyła się o ponad 30%, a spożycie warzyw i ich przetworów – o blisko 6%. W 2018 r. zjedliśmy za to nieco więcej owoców i ich przetworów (o 6%) w porównaniu do 2010 r. Biorąc jednak pod uwagę zalecenia ekspertów WHO odnośnie spożycia warzyw i owoców, które powinno wynosić co najmniej 400 g dziennie na osobę (licząc bez ziemniaków), to okazuje się, że powinniśmy ich jeść w Polsce znacznie więcej (łączna ich konsumpcja w naszym kraju w latach 2017-18 wynosiła bowiem jedynie 313-315 g).
Choć generalnie w latach 2010-2018 zmniejszyła się konsumpcja mięsa, podrobów i ich przetworów (łącznie o 6%), to jednak w niektórych kategoriach produktowych z tej grupy nastąpił istotny wzrost spożycia. Choć diety roślinne zyskują na popularności, to ogółem mieszkańcy Polski w tym czasie zwiększyli spożycie wędlin z mięsa czerwonego aż o 120%. Optymizmem nie napawają też dane o spożyciu ryb i ich przetworów. Okazuje się, że w omawianym okresie ilość zjadanych przez nas produktów z tej grupy spadła aż o 40%.
W latach 2010-2018 o 20% wzrosła ilość zjadanych przez Polaków wyrobów cukierniczych. Ponadto, mocno zwiększyła się też konsumpcja tzw. pieczywa chrupkiego, wafli ryżowych i innych wysokoprzetworzonych wyrobów piekarskich.
Wiele istotnych niedoborów w diecie Polaków
– Analizując udział energii z poszczególnych makroskładników w 2018 r. odnotowano bardzo wysoki odsetek energii z tłuszczu – 38,4%, przekraczający zalecane 20-35%. Stosunkowo niski był udział energii z węglowodanów – 47,8%. Mieścił się on wprawdzie w zalecanym przedziale 45-65%, ale był bliski dolnej jego granicy. W przypadku tłuszczu, niekorzystna była również struktura pochodzenia tego składnika z produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego – czytamy w analizie.
Eksperci wskazują jednocześnie na spadek udziału w diecie Polaków np. błonnika oraz witaminy C, której spożycie w 2018 r. stanowiło 90,5% spożycia odnotowanego 8 lat wcześniej. Z innych badań cytowanych w raporcie NIZP-PZH w kontekście sposobu żywienia Polaków wynika, że w naszej współczesnej diecie występuje wiele istotnych niedoborów. O jakie składniki konkretnie chodzi? – Stwierdzano niedobory niektórych składników mineralnych i witamin, zwłaszcza wapnia, magnezu, potasu, witamin D i C, folianów, a w przypadku dzieci i młodzieży również żelaza. Jednocześnie nadmierna była zawartość sodu w diecie – czytamy w podsumowaniu analizy.
Warto pamiętać, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników rozwoju próchnicy. Do zachowania zdrowia jamy ustnej konieczna jest też odpowiednia ilość w diecie wapnia, witaminy C i D.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
Źródło: https://zdrowie.pap.pl/dieta/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Według naukowców z Tel Aviv University, bruksizm może wynikać z lęku przed kontaktami społecznymi. – To nie jest problem wyłącznie dentystyczny, choć ma związane z zębami konsekwencje – uważa kierujący pracami dr Ephraim Winocur. Przyczyny bruskizmu...
Wszem i wobec wiadomym jest, że aby zachować zdrowe zęby należy dbać o ich higienę poprzez systematyczne szczotkowanie i nitkowanie. To taki MUST HAVE dla naszej jamy ustnej. Czy wiesz jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą wspierać zdrowie nasz...
Brak szczepień i szalejąca pandemia kończą się powstawaniem nowych, groźnych wariantów - ocenił wirusolog prof. Krzysztof Pyrć i zauważył, że w Polsce śmiertelność z powodu COVID-19 jest nadal wysoka w porównaniu ze śmiertelnością w większości krajów...
Od I do III kwartału do oddziałów wojewódzkich NFZ-u wpłynęło łącznie 796 zgłoszeń o nieprawidłowościach. Najwięcej – bo 36,5% (291 zgłoszeń) – dotyczyło leczenia stomatologicznego. Jak wynika z opublikowanego właśnie przez centralę NFZ-u raportu, 36...
Jak poinformowała Polska Agencja Prasowa, powołując się na doniesienia czasopisma „Physics of Fluids” zalecany w trakcie pandemii koronawirusa 2-metrowy dystans społeczny może okazać się niewystarczający. Okazuje się, że przy niewielkim wietrze, wyno...
Jak informuje Dental Tribune, badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech udowodniło, iż osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia, stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kw...
Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...
Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej negatywnie ocenia propozycję zwiększenia limitu przyjęć na kierunek lekarsko-dentystyczny. Zgodnie z propozycją ministerstwa zdrowia, w roku akademickim 2020/2021 liczba miejsc dla obywateli polskich studiujących w...
W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...
Naczelna Rada Lekarska w specjalnym komunikacie negatywnie oceniła zwiększenie limitu przyjęć na studia stomatologiczne w nowym roku akademickim. Jak podkreślono, pomimo wielokrotnego podnoszenia przez samorząd lekarski postulatu zmniejszenia limitu ...
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...