Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Dieta Polaków daleka od ideału – jemy za dużo mięsa i za mało warzyw

Publikacja:
Dieta Polaków daleka od ideału – jemy za dużo mięsa i za mało warzyw

Dieta Polaków daleka od ideału – jemy za dużo mięsa i za mało warzyw

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) przedstawił najnowsze dane na temat sposobu żywienia i stanu odżywienia mieszkańców Polski. Okazuje się, że w latach 2010-2018 o 20% wzrosła ilość zjadanych przez Polaków wyrobów cukierniczych. Wciąż jemy zbyt dużo czerwonego mięsa oraz przetworów mięsnych, a za mało warzyw i owoców.  

Wyniki badań sposobu żywienia oraz stanu odżywienia pozwalają na rozpoznanie najczęstszych błędów żywieniowych i tym samym ocenę narażenia populacji kraju na występowanie przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy czy też chorób wynikających z niedoboru różnych składników odżywczych – piszą eksperci NIZP-PZH.

Jemy dużo mięsa i słodyczy, mało warzyw i owoców

I tak w latach 2010-2018 ilość zjadanego pieczywa i mąki różnego rodzaju zmniejszyła się o ponad 30%, a spożycie warzyw i ich przetworów – o blisko 6%. W 2018 r. zjedliśmy za to nieco więcej owoców i ich przetworów (o 6%) w porównaniu do 2010 r. Biorąc jednak pod uwagę zalecenia ekspertów WHO odnośnie spożycia warzyw i owoców, które powinno wynosić co najmniej 400 g dziennie na osobę (licząc bez ziemniaków), to okazuje się, że powinniśmy ich jeść w Polsce znacznie więcej (łączna ich konsumpcja w naszym kraju w latach 2017-18 wynosiła bowiem jedynie 313-315 g).

Choć generalnie w latach 2010-2018 zmniejszyła się konsumpcja mięsa, podrobów i ich przetworów (łącznie o 6%), to jednak w niektórych kategoriach produktowych z tej grupy nastąpił istotny wzrost spożycia. Choć diety roślinne zyskują na popularności, to ogółem mieszkańcy Polski w tym czasie zwiększyli spożycie wędlin z mięsa czerwonego aż o 120%. Optymizmem nie napawają też dane o spożyciu ryb i ich przetworów. Okazuje się, że w omawianym okresie ilość zjadanych przez nas produktów z tej grupy spadła aż o 40%.

W latach 2010-2018 o 20% wzrosła ilość zjadanych przez Polaków wyrobów cukierniczych. Ponadto, mocno zwiększyła się też konsumpcja tzw. pieczywa chrupkiego, wafli ryżowych i innych wysokoprzetworzonych wyrobów piekarskich.

Wiele istotnych niedoborów w diecie Polaków

Analizując udział energii z poszczególnych makroskładników w 2018 r. odnotowano bardzo wysoki odsetek energii z tłuszczu – 38,4%, przekraczający zalecane 20-35%. Stosunkowo niski był udział energii z węglowodanów – 47,8%. Mieścił się on wprawdzie w zalecanym przedziale 45-65%, ale był bliski dolnej jego granicy. W przypadku tłuszczu, niekorzystna była również struktura pochodzenia tego składnika z produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego – czytamy w analizie.

Eksperci wskazują jednocześnie na spadek udziału w diecie Polaków np. błonnika oraz witaminy C, której spożycie w 2018 r. stanowiło 90,5% spożycia odnotowanego 8 lat wcześniej. Z innych badań cytowanych w raporcie NIZP-PZH w kontekście sposobu żywienia Polaków wynika, że w naszej współczesnej diecie występuje wiele istotnych niedoborów. O jakie składniki konkretnie chodzi? – Stwierdzano niedobory niektórych składników mineralnych i witamin, zwłaszcza wapnia, magnezu, potasu, witamin D i C, folianów, a w przypadku dzieci i młodzieży również żelaza. Jednocześnie nadmierna była zawartość sodu w diecie – czytamy w podsumowaniu analizy.

Warto pamiętać, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników rozwoju próchnicy. Do zachowania zdrowia jamy ustnej konieczna jest też odpowiednia ilość w diecie wapnia, witaminy C i D.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

Źródło: https://zdrowie.pap.pl/dieta/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

COVID 19
Dużo przypadków zakrzepicy po przebyciu COVID-19 Lekarz

Lekarze obserwują od niedawna dużą liczbę przypadków zakrzepicy wśród osób, które przechorowały COVID-19. Dotyczy to zarówno tych, które były hospitalizowane albo borykają się z zespołem postcovidowym, jak i osób, które w miarę łagodnie przechorowały...

dom fou YRMWVcdyhmI unsplash
Za dużo miejsc na studia stomatologiczne? Jest opinia NRL Lekarz

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej negatywnie ocenia propozycję zwiększenia limitu przyjęć na kierunek lekarsko-dentystyczny. Zgodnie z propozycją ministerstwa zdrowia, w roku akademickim 2020/2021 liczba miejsc dla obywateli polskich studiujących w...

gabinet stomatologiczny
Ważysz za dużo? Zapraszamy do... innego dentysty! Lekarz

Pewna praktyka stomatologiczna w Wielkiej Brytanii nie będzie już leczyć osób ważących więcej niż 280 funtów (od 127 kg wzwyż). Jak donoszą media, powodem takiej polityki nie jest chęć zmobilizowania pacjentów do utrzymywania prawidłowej masy ciała, ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
kontrole nieprawidłowości - Dentonet.pl
NFZ: dużo nieprawidłowości w leczeniu stomatologicznym Lekarz

Od I do III kwartału do oddziałów wojewódzkich NFZ-u wpłynęło łącznie 796 zgłoszeń o nieprawidłowościach. Najwięcej – bo 36,5% (291 zgłoszeń) – dotyczyło leczenia stomatologicznego. Jak wynika z opublikowanego właśnie przez centralę NFZ-u raportu, 36...

Angelini pacjent
Dieta na zdrowie jamy ustnej Pacjent

Wszem i wobec wiadomym jest, że aby zachować zdrowe zęby należy dbać o ich higienę poprzez systematyczne szczotkowanie i nitkowanie. To taki MUST HAVE dla naszej jamy ustnej. Czy wiesz jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą wspierać zdrowie nasz...

slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

leczenie bruksizmu - Dentonet.pl
Bruksizm dużo częstszy u osób z lękiem społecznym Lekarz

Według naukowców z Tel Aviv University, bruksizm może wynikać z lęku przed kontaktami społecznymi. – To nie jest problem wyłącznie dentystyczny, choć ma związane z zębami konsekwencje – uważa kierujący pracami dr Ephraim Winocur. Przyczyny bruskizmu...

dieta dla zebow
Dieta dla zębów. Co jeść, aby mieć zdrowe zęby? Pacjent

O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...

COVID-19 - Dentonet.pl
Wciąż bardzo dużo zgonów z powodu COVID-19 w Polsce Lekarz

Brak szczepień i szalejąca pandemia kończą się powstawaniem nowych, groźnych wariantów - ocenił wirusolog prof. Krzysztof Pyrć i zauważył, że w Polsce śmiertelność z powodu COVID-19 jest nadal wysoka w porównaniu ze śmiertelnością w większości krajów...

koronawirus - Dentonet.pl
„Physics of Fluids”: dwa metry dystansu między ludźmi to za mało? Lekarz

Jak poinformowała Polska Agencja Prasowa, powołując się na doniesienia czasopisma „Physics of Fluids” zalecany w trakcie pandemii koronawirusa 2-metrowy dystans społeczny może okazać się niewystarczający. Okazuje się, że przy niewielkim wietrze, wyno...

zapalenie przyzebia
Zapalenia dziąseł – nitkowanie i szczotkowanie to za mało Asysta

Na Metropolitarnym Uniwersytecie Nauk Stosowanych w Helsinkach prowadzone jest obecnie największe w Europie badanie nad paradontozą. Badanie wskazuje, że eliminacja bakterii zawartych w płytce nazębnej powinna być tak samo niezbędną częścią higieny j...