Czy poziom glukozy u diabetyka ma związek z funkcją żucia?
Czy poziom glukozy u diabetyka ma związek z funkcją żucia?
Z badania opublikowanego w serwisie PLOS ONE wynika, że u pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2, którzy mają zachowaną pełną funkcję żucia, może występować niższy poziom glukozy we krwi niż u diabetyków z zaburzeniami funkcji żucia.
Dwoje naukowców – dr Mehmet Eskan z University of Buffalo (USA) oraz dr Yeter Bayram ze Szpitala Hamidiye Sisli Etfal w Stambule (Turcja) poddali badaniu poziom glukozy we krwi u 94 pacjentów, których podzielono na grupy w zależności od tego, czy funkcja przeżuwania jest u nich prawidłowa, czy upośledzona.
– Nasze odkrycia wykazują, że istnieje silny związek pomiędzy możliwościami przeżuwania a kontrolą poziomu glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2 – powiedział dr Eskan z Wydziału Periodontologii i Endodoncji Szkoły Stomatologicznej Uniwersytetu w Buffalo.
Wpływ prawidłowego żucia na wydzielanie insuliny
Zdaniem autorów badania, żucie może stymulować reakcje zachodzące w jelitach, które prowadzą do zwiększonego wydzielania insuliny. Eskan i Bayram zbadali związek pomiędzy utrudnionym żuciem spowodowanym zaburzeniami okluzji a kontrolą poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Z badania wynika, że u pacjentów, u których funkcja żucia nie była upośledzona, średni poziom glukozy we krwi wynosił 7,48 w porównaniu do 9,42 u tych, którzy nie mogli dobrze lub nie byli w stanie w ogóle żuć, z powodu utraty wszystkich lub niektórych zębów.
Jak podali autorzy, ich odkrycie może pomóc lekarzom stomatologom, którzy u swoich pacjentów – diabetyków przeprowadzają takie procedury jak m.in. wprowadzanie implantów oraz wykonywanie uzupełnień stałych.
Eskan i Bayram uznali, że niezbędna jest dalsza ocena wykazanej zależności. – Wskazane jest przeprowadzenie dalszych badań, które pozwolą ujawnić związek przyczynowy między okluzją, utratą zębów i funkcjami trawiennymi a poziomem glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2 – podsumowali autorzy badania pt. „Mastication inefficiency due to diminished or lack of occlusal support is associated with increased blood glucose levels in patients with type 2 diabetes”.
– W Polsce około 3,5 mln osób ma zdiagnozowaną cukrzycę. Kolejny 1 mln jeszcze o tym nie wie. Dlatego musimy uświadamiać pacjentów, edukować ich i zachęcać do badań profilaktycznych – mówi dypl. hig. stom Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, edukatorka w zakresie cukrzycy i potrzeb higienizacyjnych pacjentów diabetologicznych, uczestniczka licznych kursów oraz szkoleń krajowych i zagranicznych. – Są to m.in. oznaczenie hemoglobiny glikowanej, krzywa cukrowa, insulina na czczo oraz lipidogram – dodaje.
T.H.
źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3500894/
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0284319
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Bakterie odpowiadające za chorobę przyzębia mogą również przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera (AD). Do takiego wniosku doszli pochodzący z Tajwanu autorzy artykułu, który opublikowano w czasopiśmie „Journal of Dental Sciences”. Do tej pory ...
Dla pacjentów ważnym efektem leczenia ortodontycznego jest oczywiście estetyka, natomiast ortodoncja to także, a właściwie przede wszystkim funkcja. W jaki sposób poprawiające uśmiech leczenie ortodontyczne wpływa także na aspekty zdrowotne, związane...
– Wykorzystanie metody DSD w leczeniu ortodontycznym pozwala na integrację estetyki i funkcji – mówi lek. dent. Anna Widmańska-Grzywaczewska, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka stomatologii ogólnej, ortodoncji i ortopedii...
Pacjenci, którzy chorują na cukrzycę typu 2, a przy tym wykazują prawidłowe nawyki w zakresie higieny jamy ustnej, mają niższy poziom glukozy we krwi. Tak wynika ze wspólnego badania przeprowadzonego przez ekspertów Centrum Badań Klinicznych Minami D...
Czy triklosan, środek przeciwdrobnoustrojowy będący składnikiem m.in. niektórych past do zębów i innych produktów do pielęgnacji jamy ustnej, może mieć związek z zapaleniem i rakiem jelit? Tej zależności przyjrzeli się autorzy badania, którego wyniki...
To, w jaki sposób gryziemy i poruszamy żuchwą, ma przełożenie na to, jak siedzimy, stoimy i chodzimy. U zdrowej osoby okluzja i stawy skroniowo-szczękowe są prawidłowo zsynchronizowane z mięśniami głowy, szyi i kręgosłupa. Co jednak dzieje się, gdy t...
Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „Diabetology International” potwierdziły, że osoby w wieku powyżej 30 lat cierpiące na cukrzycę i ze słabą kontrolą glikemii są bardziej narażone na utratę zębów niż zdrowi pacjenci. Autorzy, kie...
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie. Badania krwi u ucze...
Chociaż większość dorosłych mieszkańców Stanów Zjednoczonych wyraża przekonanie, że zdrowa jama ustna jest niezwykle ważna dla ogólnego stanu zdrowia, zbyt wielu z nich nie ma świadomości, które stany chorobowe są powiązane ze złym stanem zdrowia jam...
Według informacji opublikowanych w piśmie "General Dentistry", istnieją związki między nadwagą i otyłością a paradontozą. Osoby z nadmiarem kilogramów są bardziej narażone na zachorowanie. Badanie dotyczące związków nadwagi z paradontozą przeprowadz...
Związek pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem ogólnym jest powszechnie znany, ale czy znajduje to odzwierciedlenie w codziennej praktyce? Z okazji Światowego Dnia Zdrowia w portalu Dentist.co.uk na ten temat rozmawiają dwaj lekarze z Finlandii: Ju...