Czy cukier może być szkodliwy?
Czy cukier może być szkodliwy?
Za każdym razem kiedy sięgasz po przekąski zawierające cukier lub skrobię (węglowodany) sprawiasz, że nawet do 20 minut po jedzeniu jesteś narażony na atak kwasów wytwarzanych przez płytkę nazębną. Jedna puszka napoju gazowanego może zawierać nawet do 10 łyżeczek cukru.
Z reguły pokarmy, które jemy podczas głównych posiłków stanowią mniejsze zagrożenie dla naszych zębów ponieważ dochodzi do zwiększonego wytwarzania śliny, która zmywa cząsteczki jedzenia z powierzchni zębów i zmniejsza ryzyko ataku kwasów płytki nazębnej.
Po każdym posiłku należy dokładnie wyszczotkować zęby przez 2-3 minuty. Nie należy zapominać o nitkowaniu. Zamiast przegryzania między posiłkami niezdrowych przekąsek lepiej wybrać jogurt, ser, mleko lub inne produkty mleczne, które są źródłem wapnia – składnika koniecznego do prawidłowego rozwoju zębów i kości.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...
Wbrew temu, co głosił najsłynniejszy slogan reklamowy międzywojennej Polski, cukier nie krzepi, a raczej pozbawia zdrowia. Okazuje się jednak, że także całkowita eliminacja cukru z diety jest niekorzystna dla zdrowia. Znajduje to potwierdzenie w bada...
Mężczyźni z ciężką postacią zaburzeń erekcji mogą częściej zmagać się z zaawansowanym zapaleniem przyzębia, mieć mniej zębów oraz – generalnie – gorszy stan zdrowia jamy ustnej. To wniosek płynący z badania hiszpańskich naukowców opublikowanego 17 si...
W dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania coraz więcej osób szuka alternatyw dla białego cukru. Jednym z jego popularnych zamienników jest ksylitol, znany także jako cukier brzozowy. Czy faktycznie jest to zdrowszy wybór? Jak ksylitol...
Widząc u swoich pacjentów skutki spożywania bogatych w cukier pokarmów i napojów, brytyjski higienista stomatologiczny wystosował petycję, aby dostawcy żywności nie przekraczali w swoich produktach dawek cukru zalecanych przez ekspertów NHS. Nie ma ...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Jak donosi berliński serwis stomatologiczny ZM Online, europejskie organy zajmujące się kontrolą bezpieczeństwa dostępnej na rynku żywności coraz częściej wykrywają kannabinoidy w wyrobach cukierniczych, takich jak herbatniki, miód, napoje bezalkohol...
Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...
Od lat wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników ryzyka wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy i cukrzycy typu 2. Jednak najnowsze wyniki badań zespołu naukowców z Brigham Young University (BYU), przeprowadzonych we współ...