Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Czy cukier może być szkodliwy?

Publikacja:

Czy cukier może być szkodliwy?

Za każdym razem kiedy sięgasz po przekąski zawierające cukier lub skrobię (węglowodany) sprawiasz, że nawet do 20 minut po jedzeniu jesteś narażony na atak kwasów wytwarzanych przez płytkę nazębną. Jedna puszka napoju gazowanego może zawierać nawet do 10 łyżeczek cukru.

Z reguły pokarmy, które jemy podczas głównych posiłków stanowią mniejsze zagrożenie dla naszych zębów ponieważ dochodzi do zwiększonego wytwarzania śliny, która zmywa cząsteczki jedzenia z powierzchni zębów i zmniejsza ryzyko ataku kwasów płytki nazębnej.

Po każdym posiłku należy dokładnie wyszczotkować zęby przez 2-3 minuty. Nie należy zapominać o nitkowaniu. Zamiast przegryzania między posiłkami niezdrowych przekąsek lepiej wybrać jogurt, ser, mleko lub inne produkty mleczne, które są źródłem wapnia – składnika koniecznego do prawidłowego rozwoju zębów i kości.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
Cukier uzależnia jak kokaina? Badania polskich naukowców Lekarz

Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

Paulina Mintzberg Wachowicz videonews 2
Profilaktyka próchnicy u dzieci. „Cukier w żywności jest wszędzie” Asysta

W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier
Choroby układu krążenia: szkodliwy nadmiar i brak cukru Lekarz

Wbrew temu, co głosił najsłynniejszy slogan reklamowy międzywojennej Polski, cukier nie krzepi, a raczej pozbawia zdrowia. Okazuje się jednak, że także całkowita eliminacja cukru z diety jest niekorzystna dla zdrowia. Znajduje to potwierdzenie w bada...

zaburzenia erekcji
Czy periodontitis może prowadzić do impotencji? Lekarz

Mężczyźni z ciężką postacią zaburzeń erekcji mogą częściej zmagać się z zaawansowanym zapaleniem przyzębia, mieć mniej zębów oraz – generalnie – gorszy stan zdrowia jamy ustnej. To wniosek płynący z badania hiszpańskich naukowców opublikowanego 17 si...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

kannabinoidy w slodyczach
Nie tylko cukier. W słodyczach coraz częściej obecne… kannabinoidy Lekarz

Jak donosi berliński serwis stomatologiczny ZM Online, europejskie organy zajmujące się kontrolą bezpieczeństwa dostępnej na rynku żywności coraz częściej wykrywają kannabinoidy w wyrobach cukierniczych, takich jak herbatniki, miód, napoje bezalkohol...

slodycze
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier! Asysta

Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...

slodkie napoje
Cukier w napojach znacznie groźniejszy niż w pożywieniu Lekarz

Od lat wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników ryzyka wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy i cukrzycy typu 2. Jednak najnowsze wyniki badań zespołu naukowców z Brigham Young University (BYU), przeprowadzonych we współ...