Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Czerwone wino zdrowe nie tylko dla zębów

Publikacja:
Czerwone wino zdrowe nie tylko dla zębów

Czerwone wino zdrowe nie tylko dla zębów

Czerwone wino pozytywnie wpływa na zdrowie zębów – ta wiadomość jakiś czas temu wzbudziła niemałą sensację i uradowała wielbicieli tego trunku. Zawiera ono antyoksydanty, których działanie spowalnia rozwój bakterii w jamie ustnej. Podczas badań naukowcy poddali te bakterie działaniu różnych płynów i jak się okazało, czerwone wino najskuteczniej z nimi walczyło.

Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ.

Jednak to nie jedyna zdrowotna właściwość popularnego trunku. Picie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach może przyczynić się do zdrowia całego organizmu. W jaki sposób?

Czerwone wino zapewnia dłuższe życie. W 2007 roku w czasopiśmie „The Journals of Gerontology” opublikowano wyniki badań prowadzonych przez 29 lat na grupie Finów. Jak się okazało, ci, którzy pili czerwone wino mieli aż o 34% niższy wskaźnik umieralności niż ich inni rodacy. Jak wykazali naukowcy z Harvard Medical School, ma to związek z resweratrolem – substancją chemiczną, która jest obecna w skórce czerwonych winogron – który chroni przed starzeniem.

Ten sam związek chemiczny wspomaga funkcjonowanie pamięci krótkotrwałej. Osoby pijące czerwone wino nie dość, że zapamiętują więcej informacji, to jeszcze ich mózg (a konkretnie hipokamp – obszar odpowiedzialny za przyswajanie informacji) pracuje znacznie wydajniej.

Ale to nie ostatnia pożyteczna właściwość tego związku – pełni on również ważną rolę w profilaktyce antyrakowej. Jak dowiedli naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Wirginii resweratrol hamuje rozwój komórek rakowych, a białka zawarte w skórce winogron je zabijają.

Znany jest również pozytywny wpływ czerwonego wina na układ krwionośny. Szczególnie korzystny wpływ mają wina wytwarzane na południu Francji oraz na Sardynii, ponieważ są bogate w procyanidy – substancje, wspomagające funkcjonowanie naszego układu krwionośnego. Dowiedziono również, że u osób, które spożywają regularnie umiarkowane ilości czerwonego wina znacznie rzadziej dochodzi do zawałów.

Należy przy tym pamiętać, że nadmiar alkoholu nie tylko nie poprawia zdrowia, ale wpływa na nie szkodliwie. Dlatego nie należy przesadzać z ilością wypijanych zdrowotnie lampek wina – lepiej zachować umiar.

Źródło: nauka.newsweek.pl
KeL

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

guma do zucia1
Żucie gumy: czy to jest zdrowe? Pacjent

Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...

czerwone wino - Dentonet.pl
Czerwone wino jednak nie przebarwia szkliwa zębów? Asysta

Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...

brush ptn38ym
Szczoteczki soniczne - zdrowe rozwiązanie dla dziąseł Pacjent

Codzienna higiena jamy ustnej to podstawa dbania o zdrowie zębów i piękny uśmiech. Coraz więcej osób decyduje się ułatwić sobie to zadanie przy pomocy elektrycznych szczoteczek. Do wyboru mamy modele rotacyjne i szczoteczki soniczne. Pierwszy wariant...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukrzyca
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe Asysta

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

jajka
Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień Pacjent

Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...

pluca
"Journal of Periodontology": zdrowe dziąsła - zdrowe płuca Asysta

Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...

dieta dla zebow
Dieta dla zębów. Co jeść, aby mieć zdrowe zęby? Pacjent

O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...

prosecco
Czym jest "uśmiech prosecco"? Wino zabójcze dla szkliwa Asysta

Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...

separatory amalgamatu - Dentonet.pl
Na NFZ wkrótce tylko „białe zęby”? Lekarz

„Dziennik Gazeta Prawna” donosi, że Narodowy Fundusz Zdrowia planuje, w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia, rezygnację ze stosowania amalgamatu dentystycznego u pacjentów leczonych w praktykach, które mają podpisaną umowę na świadczenie usług dla N...

dziasla1
Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm - o czym musi wiedzieć asysta? Asysta

Cały czas przybywa badań, które potwierdzają związki między chorobami dziąseł a zdrowiem ogólnym organizmu. Wiadomo już, że wyleczenie chorób przyzębia wyhamowuje cukrzycę i zmniejsza nadciśnienie. Dzięki temu obniża ryzyko zgonu z powodu zawału. Je...