Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Czekolada dobra na zęby?

Publikacja:

Czekolada dobra na zęby?

Zespół naukowców z Uniwersytetu Osaka odkrył, że łuska ziarna kakaowego, podstawowego składnika czekolady, jest bogatym źródłem substancji niszczących bakterie powodujące próchnicę.

Niestety, dotychczas przed zmieleniem na czekoladowy proszek, kakaowe ziarna pozbawiano dobroczynnej dla zębów łuski.

Czy w związku z tym chrupiąca czekolada byłaby może zdrowsza dla zębów?

Na razie japońscy naukowcy myślą raczej o wzbogaceniu ekstraktem z kakaowych łusek past do zębów i płukanek do ust.

Uważamy, że to całkiem niezły pomysł. Kakaowa pasta do zębów i kakaowa płukanka…. Najszczęśliwsze byłyby chyba dzieci.

(inf.wł.)


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Aneta Furtak
„Współczesna stomatologia to nie tylko zęby” Lekarz

W Polsce niewielu lekarzy dentystów posiada specjalizację z zakresu periodontologii. Tymczasem trzeba pamiętać, że współczesna stomatologia to nie tylko zęby, ale też dziąsła czy tkanki miękkie jamy ustnej. – Zwracajmy na to uwagę. Działajmy przede w...

zeby kolkowate
Zęby kołkowate Pacjent

Zęby kołkowate to zaburzenie anatomiczne kształtu koron zębowych, które przyjmują dość charakterystyczną postać przypominającą tzw. kołki. Zazwyczaj są one diagnozowane u osób ze skomplikowanymi zespołami genetycznymi oraz oligondoncją. W stomatolog...

zeby pienkowe
Zęby pieńkowe Pacjent

Zęby pieńkowe to zaburzenie rozwojowe zębów będące efektem negatywnego wpływu różnych czynników na etapie kształtowania się zębów w okresie prenatalnym. Mają one charakterystyczny kształt, przypominający nieco pieńki lub stożki, z wyraźnie szpicowatą...

ROZWIŃ WIĘCEJ
separatory amalgamatu - Dentonet.pl
Na NFZ wkrótce tylko „białe zęby”? Lekarz

„Dziennik Gazeta Prawna” donosi, że Narodowy Fundusz Zdrowia planuje, w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia, rezygnację ze stosowania amalgamatu dentystycznego u pacjentów leczonych w praktykach, które mają podpisaną umowę na świadczenie usług dla N...

czekolada
Czekolada z wapniem i witaminami wzmocni kości Asysta

W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu dr inż. Bartosz Błoński zaprojektował czekolady, które są wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń – z myślą o uzupełnieniu diety u ...

zeby stozkowate
Zęby stożkowate Pacjent

Zęby stożkowate to anatomiczna nieprawidłowość kształtu zębów, które przyjmują charakterystyczną stożkowatą postać – są spiczaste, od dziąsła mocno zwężają się w stronę korony. Najczęściej występują one u pacjentów z hipodoncją oraz niektórymi zespoł...

zeby oczne
Zęby oczne Pacjent

Zęby oczne to potoczna, nieznajdująca potwierdzenia w specjalistycznych źródłach naukowych nazwa górnych kłów, czyli tzw. trójek. Skąd wzięło się to określenie? Tego tak naprawdę nie wiadomo – być może ma to związek z faktem, że są położone bezpośred...

jak herbata wplywa na zeby
Jak herbata wpływa na zęby? Pacjent

Wokół picia herbaty i jej pozytywnego oraz negatywnego wpływu na zęby przez lata narosło wiele mitów. Czy herbata powoduje przebarwienia szkliwa? A może jest wręcz odwrotnie i wspiera proces wybielania? Jaką herbatę możemy pić bez obaw, a jakiej lepi...

Wersal
Wersal i królewskie zęby. Część 1 Lekarz

Królowie i członkowie ich rodzin pozujący do portretów nadwornym malarzom nigdy nie prezentowali szerokiego uśmiechu. Przede wszystkim dlatego, by nie tracić nic z monarszego majestatu, ale powód mógł być także inny... W epoce, gdy higieny nie stawia...

zeby taurodontyczne
Zęby taurodontyczne Pacjent

Zęby taurodontyczne to anomalia morfologiczna wielokorzeniowych trzonowców stałych oraz mlecznych, zarówno w obrębie szczęki, jak i żuchwy. Można ją rozpoznać wyłącznie na podstawie badań obrazowych – zęby taurodontyczne cechują się przesunięciem dow...

Wersal 1
Wersal i królewskie zęby. Część 2 Lekarz

W XVII i na początku XVIII wieku stan zdrowia jamy ustnej elit i najniższych warstw francuskiego społeczeństwa nie różnił się zasadniczo. O pewnych zmianach można mówić począwszy od połowy XVIII stulecia, gdy na dwór królów Francji trafiła pasta do z...