Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Co może niszczyć szkliwo? Lista niepozornych, lecz szkodliwych nawyków

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Co może niszczyć szkliwo? Lista niepozornych, lecz szkodliwych nawyków

Co może niszczyć szkliwo? Lista niepozornych, lecz szkodliwych nawyków

Choć szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, to jednak – głównie z naszej winy – jest nieustannie narażone na uszkodzenia. To z kolei odbija się na zdrowiu zębów i ich odporności na próchnicę. Dlatego trzeba zwracać uwagę na niektóre nawyki – podpowiadamy, co może niszczyć szkliwo i jak je wzmacniać.

Szkliwo jest tkanką pokrywającą zębinę w obrębie korony. W 96-98% składa się z materii nieorganicznej w postaci kryształów dwuhydroksyapatytu, co wpływa na jego niespotykaną wytrzymałość. Kolejne 2-4% szkliwa stanowią woda oraz związki organiczne. Dzięki temu, jest ono najtwardszą tkanką w ludzkim organizmie.

Szkliwo i jego funkcje

Szkliwo to swoista tarcza ochronna zębów, broniąca je przed niekorzystnym wpływem czynników wewnętrznych, m.in. bakteriami wywołującymi próchnicę, bodźcami chemicznymi czy termicznymi. Szkliwo nie dopuszcza ich do silnie unerwionych, wewnętrznych tkanek zębów oraz chroni uzębienie przed mechanicznym ścieraniem podczas gryzienia lub żucia. Jeśli szkliwo ulegnie uszkodzeniom, zęby stają się podatne na rozwój próchnicy, a także reagują bólem na kontakt z zimnymi, ciepłymi lub kwaśnymi pokarmami.

Co może niszczyć szkliwo?

Choć twardość i wytrzymałość szkliwa jest niewątpliwa, to jednak codziennie wykonujemy, zazwyczaj mimochodem, wiele czynności, które prowadzą do jego osłabienia, a nawet niszczenia. Na szkliwo może niekorzystnie wpływać:

• picie dużych ilości kolorowych, gazowanych napojów, które zawierają kwasy niszczące szkliwo,
• mycie zębów bezpośrednio po zjedzeniu kwaśnych warzyw i owoców (zawarte w nich kwasy rozmiękczają szkliwo, a szczotkowanie jeszcze bardziej je uszkadza),
• niewłaściwa dieta, bogata w produkty zawierające duże ilości węglowodanów, przede wszystkim słodycze,
• refluks żołądka, którego objawem jest cofanie się treści żołądkowej do przełyku, a zawarte w niej kwasy rozmiękczają szkliwo,
• nieprawidłowa higiena jamy ustnej – zbyt mocne szczotkowanie zębów przy użyciu szczoteczki o twardym włosiu, a także pasty o wysokim współczynniku ścieralności,
• wady zgryzu,
• bruksizm (zgrzytanie zębami) – powoduje nadmierne ścieranie się szkliwa przede wszystkim na powierzchniach żujących zębów.

W jaki sposób chronić szkliwo?

Aby zminimalizować ryzyko uszkodzeń szkliwa wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Z diety należy wyłączyć słodycze i gazowane kolorowe napoje, a kwaśne soki (mają one sporo witamin, więc nie trzeba z nich zupełnie rezygnować) – pić przez słomkę. Po kwaśnym posiłku z myciem zębów lepiej odczekać około 30 minut, a do szczotkowania wybierać szczoteczki o miękkim włosiu oraz pasty o niskim współczynniku ścieralności RDA. Jeśli szkliwo jest narażone na uszkodzenia z powodu choroby, np. refluksu lub bruksizmu, należy koniecznie rozpocząć ich terapię.

Wzmacnianie szkliwa można również przeprowadzić w gabinecie stomatologicznym przy pomocy specjalnych preparatów zawierających w sobie fluor o ściśle określonym stężeniu. Fluor wzmacnia szkliwo, uodparnia je na działanie szkodliwych kwasów, a także pobudza produkcję nowych kryształków szkliwa. Więcej informacji na temat fluoryzacji zębów można znaleźć w naszym wcześniejszym poradniku.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

AF
Fot. Kjerstin_Michaela, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

słodzone napoje - Dentonet.pl
Słodzone napoje zwiększają ryzyko śmierci Lekarz

Powszechnie wiadomo, że spożywanie kolorowych słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Teraz okazuje się, że osoby, które piją więcej niż dwie szklanki takich napojów dziennie, są bardziej n...

szkliwo - Dentonet.pl
Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowali specjalny żel zawierający skupiska wapnia i fosforanów, który pozwala w naturalny sposób regenerować szkliwo.Grupa badaczy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowała inno...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

herbatki owocowe - Dentonet.pl
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo Asysta

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.Według naukowców z King's College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie zna...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
majkel_gliwice
Z mojego doświadczenia wynika, że pacjenci najbardziej niszczą szkliwo nieprawidłowym myciem zębów. Są dwie grupy - albo myją niedokładnie, albo za mocno. W ogóle nie zwracają tez uwagi na włosie szczoteczki. Naprawdę warto poświęcić zakupowi szczoteczki kilka chwil, dokładnie sprawdzić twardość włosia, bo można sobie zrobić dużą krzywdę zbyt twardą szczoteczką.
Oceń komentarz:     2: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres