BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier
Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie „BMC Public Health”.
Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej uważają, że cukry są odpowiedzialne za epidemię próchnicy wśród dzieci i dorosłych. Badacze apelują, by Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zmieniła oficjalne wytyczne dotyczące konsumpcji wolnych cukrów w celu ograniczenia kosztów leczenia i poprawy zdrowia społeczeństwa.
Wolne cukry obejmują takie substancje, jak monosacharydy, disacharydy oraz naturalne cukry występujące w miodzie, syropach, sokach i koncentratach owocowych. Obecnie zaleca się, aby dzienne spożycie tych związków nie przekraczało 10% (około 50 gramów), a najlepiej 5% (około 25 gramów) energii przyswajanej wraz z pożywieniem. Autorzy badania przekonują, że limity te powinny być bardziej rygorystyczne i wynosić odpowiednio 5% dla maksymalnego, a 3% dla optymalnego spożycia.
Według naukowców ryzyko występowania próchnicy u dorosłych znacznie wzrasta wraz z każdym gramem skonsumowanego cukru. Nawet u dzieci, u których ubytki pojawiają się rzadziej niż u dorosłych, obserwuje się podwojenie liczby przypadków zachorowania na próchnicę, gdy spożycie cukrów wzrasta do 5%. – Próchnica zębów stanowi poważny problem dla współczesnego świata, a ograniczenie spożycia cukrów może znacznie poprawić tę sytuację – komentuje prof. Aubrey Sheiham, współautor badania.
Badacz podaje przykłady obrazujące zgubny wpływ cukru na zdrowie zębów. – Szczególnie interesujące są dane pochodzące z Japonii, gdyż populacja tego kraju nie miała dostępu do cukru w trakcie i krótko po zakończeniu II wojny światowej. Ustaliliśmy, że w tym czasie liczba zachorowań na próchnicę była bardzo ograniczona, ale znacznie wzrosła zaraz po wznowieniu importu cukru – mówi Sheiham. – Podobnie w przypadku Nigerii. W chwili, gdy mieszkańcy żywili się dietą właściwie pozbawioną cukru, zawierającą maksymalnie około 2 gramów tego składnika, na próchnicę cierpiało tylko 2% społeczeństwa. To duży kontrast w porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie z próchnicą miało do czynienia 92% obywateli – dodaje.
Autorzy pracy prezentują kilka pomysłów, których realizacja mogłaby doprowadzić do redukcji ogólnego spożycia cukru. Oprócz zmiany wytycznych przez WHO, naukowcy sugerują m.in., by ograniczyć dozwoloną zawartość cukru w produktach spożywczych lub podwyższyć cenę bogatych w cukry towarów.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wydawać by się mogło, że powszechne niegdyś wypełnienia z amalgamatu są już passé. Nie wszędzie – w Stanach Zjednoczonych do produkcji metalicznych uzupełnień stomatologicznych zużywa się więcej rtęci niż w jakimkolwiek innym dziale gospodarki. Amal...
Jak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health”, zastosowanie fibryny bogatopłytkowej (ang. platelet-rich fibrin; PRF) do podawania antybiotyków może ograniczyć ryzyko infekcji u pacjentów po przeprowadzonych zabiegach z ...
Uśmiech to często pierwsza rzecz, którą zauważamy podczas spotkania z drugą osobą. Dlatego, pomijając wszelkie kwestie medyczne, które mają kluczowe znaczenie, warto o niego zadbać choćby z tego powodu. Istnieje wiele sposobów (tak profesjonalnych, j...
Po trwającym trzy tygodnie procesie, na początku sierpnia Lawrence „Larry” Rudolph – dentysta z Pensylwanii – został uznany winnym zabójstwa żony podczas safari w Zambii w 2016 r. Motywem były pieniądze. Przypomnijmy – w 2016 r. dentysta Lawrence „L...
Z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe występujące u pa...
Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...
W dniach 3-5 listopada 2022 r. w hotelu Warszawianka w Jachrance odbędzie się Symposium Laser and Health Academy dedykowane prawdziwym pasjonatom stomatologii i medycyny laserowej, ale również osobom, które chciałyby odkryć technologię laserową i zas...
Na targach Warsaw Dental Medica Show odbywających się w dniach 7–9 września 2023 roku w podwarszawskim Ptak Expo został premierowo zaprezentowany nowy moduł usługi Vee Health Suite – sztucznej inteligencji w obsłudze telefonicznej, dedykowanej branży...
To, w jaki sposób gryziemy i poruszamy żuchwą, ma przełożenie na to, jak siedzimy, stoimy i chodzimy. U zdrowej osoby okluzja i stawy skroniowo-szczękowe są prawidłowo zsynchronizowane z mięśniami głowy, szyi i kręgosłupa. Co jednak dzieje się, gdy t...
Jak podają amerykańskie media, w dniu 25 sierpnia ława przysięgłych sądu w stanie Maryland uznała lekarza stomatologa Jamesa Ryana za winnego zamordowania swojej byłej pacjentki, a następnie dziewczyny. Dwudziestopięciolatka przedawkowała leki na rec...
Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...