Gazowane napoje niszczą szkliwo
Gazowane napoje niszczą szkliwo
Napoje gazowane są główną przyczyną nadżerek i osłabienia szkliwa zębów wśród brytyjskich nastolatków – informuje fachowe pismo stomatologiczne "The British Dental Journal" (BDJ).
Napoje z bąbelkami, które pija 92 procent brytyjskich 14-latków, uszkadzają szkliwo zębów. Prowadzi to do jego odpryskiwania na krawędziach zębów.
"Nasze badania zidentyfikowały napoje gazowane jako największy jak dotąd czynnik uszkadzający szkliwo w uzębieniu nastolatków" – twierdzi dr Peter Rock z Birmingham University.
Wystarczy wypić tylko jeden napój gazowany dziennie, by ryzyko uszkodzeń szkliwa znacznie wzrosło. Cztery-pięć szklanek dziennie podnosi szanse
12 – latka na nadżerkę szkliwa o 252 procent.
Nadużywający gazowanych napojów 14-latkowie ryzykują o 513 procent bardziej niż ci którzy nie lubią kolorowego picia w plastikowych butelkach. Woda i mleko obniżają ryzyko uszkodzenia szkliwa.
W odróżnieniu od próchnicy związanej z wysokim poziomem cukru i obecnością bakterii, nadżerki szkliwa są powodowane przez kwaśne substancje zawarte w napojach. Nawet napoje w „wersji” dietetycznej szkodzą uzębieniu – twierdzi BDJ.
Profesor Liz Kay z British Dental Association stwierdziła, że brytyjscy rodzice nie rozumieją różnicy pomiędzy nadżerką szkliwa a próchnicą.
– Rodzice powinni zrozumieć, że to właśnie kwasy w napojach są odpowiedzialne za erozję szkliwa – powiedziała pani profesor.
źródło: The British Dental Journal
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak informuje pismo Journal of Peridontology - długotrwałe przyjmowanie steroidów anabolicznych - na przykład jako środka dopingującego - sprzyja chorobom dziąseł. Odkrycia dokonali naukowcy pod kie......
Przy okazji obchodzonego 14 listopada Światowego Dnia Cukrzycy warto przypomnieć o wynikach badania amerykańskich naukowców, które jakiś czas temu opublikowano na stronie internetowej czasopisma naukowego „Archives of Oral Biology”. Dowiodło ono, że ...
Pasta do zębów z dodatkiem materiałów naturalnych zawierających keratynę może stanowić skuteczną metodę ochrony i odbudowy zdemineralizowanego szkliwa zębów. Praca badaczy z King’s College London, w której podjęto tę tematykę, została opublikowana 12...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Według przeprowadzonych w Niemczech badań 20-procentowa dopłata do cen słodzonych napojów bezalkoholowych pozwoli ograniczyć liczbę osób z otyłością, cukrzycą typu 2 oraz chorobami układu krążenia, co w ciągu najbliższych dwóch dekad przełoży się na ...
Resweratrol – przeciwutleniacz zawarty w ciemnych owocach jagodowych – może być pomocny w zapobieganiu próchnicy zębów poprzez wpływ na szkliwo i ograniczenie produkcji kwasu przez bakterie próchnicotwórcze. Badanie, w którym podjęto tę tematykę, zos...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...
Naukowcy z Niemiec i Republiki Południowej Afryki poddali badaniu skamieniałe szkliwo zębów ssaków z rodziny człowiekowatych. Przeprowadzone analizy potwierdziły, że australopiteki spożywały bardzo mało mięsa lub nie jadły go w ogóle. Podstawę ich di...
Jak informuje National Library of Medicine, badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowiodły, iż palenie e-papierosów powoduje obumieranie większości komórek jamy ustnej. E-papierosy stają się coraz popularniejsze, w szczególności wśród os...
Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...