Żucie gumy poprawia pamięć
Żucie gumy poprawia pamięć
Żucie gumy poprawnie wpływa na ludzką pamięć. Takie rewelacje opublikował jakiś czas temu brytyjski tygodnik "New Scientist".
Ludzie, którzy często oddają się tej przyjemności, rzadziej w podeszłym wieku cierpią na amnezję.
Zdaniem naukowców żucie pobudza tą część naszego mózgu, w której przechowywane są informacje zanim na stałe zapisane one zostaną w gąbczastej tkance. "New Scientist" powołuje się na badania japońskiego uczonego Minoru Onozuki.
Przeprowadził on ciekawe eksperymenty na myszach. Niektórym starszym gryzoniom usunął ząbki, tak by nie mogły niczego żuć. Po czym trzy grupy – uzębione młode myszki, starszyznę z zębami i ofiary dentystycznych zapędów dr Onozuki – wpędzono do labiryntu.
Okazało się, że tylko pozbawione zębów myszy nie były w stanie znaleźć z niego wyjścia. Badanie ich mózgów wykazało nadmierne zestarzenie się komórek odpowiedzialnych za pamięć.
Wprawdzie teoria japońskiego uczonego pozostaje w sferze przypuszczeń, wynikają z niej jednak pewne istotne dla nas konkluzje.
Jeśli chcemy zestarzeć się świadomiej…. myjmy zęby i żujmy gumę.
Jednak co do samego żucia gumy (jeśli już to bezcukrowej!) stomatolodzy mają sporo wątpliwości. O ile żucie trwające do 15 minut nie powinno przynieść nikomu szkody, o tyle „nałogowe” oddawanie się tej przyjemności niesie za sobą ryzyko m.in. zaburzeń w stawach skroniowo-żuchwowych.
Reasumując – żucie gumy bezcukrowej przez 15 minut jest nawet zalecane.
Jeśli jednak bez gumy do żucia nie możesz obyć się przez cały dzień to miej się na baczności!
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Podobnie jak w przypadku żucia, występowanie bruksizmu można wiązać z poprawą funkcji poznawczych – to wniosek z komentarza, który został opublikowany 5 sierpnia w czasopiśmie „Journal of Oral Rehabilitation”. Autorzy tekstu, reprezentujący Wolny Uni...
Badanie naukowców z USA wskazuje na to, że żucie gumy zawierającej ksylitol może mieć wpływ na zapobieganie porodom przed wyznaczonym terminem. Wyniki badania przeprowadzonego we wschodnioafrykańskim Malawi dowodzą, że używanie gumy zawierającej ten ...
Prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato opracowali i opatentowali substancję pochodzącą z kanawalii szablastej – rośliny z rodziny bobowatych uprawianej m.in. w Afryce, która ma właściwości zapobiegające inf...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
Naukowcy z Florida State University College of Medicine twierdzą, że aspartam – sztuczny słodzik stosowany m.in. w produktach spożywczych (gumach do żucia, jogurtach, lodach) i napojach, w pastach do zębów, preparatach witaminowych oraz syropach na k...
Badania naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Irlandii Północnej potwierdzają, że roślinne i syntetyczne polimery zawarte w gumach do żucia nie tylko poprawiają teksturę i smak gotowego produktu, ale są również źródłem drobinek plastiku, które trafiają...
Regularne leczenie periodontologiczne może realnie poprawić stan dziąseł i spowolnić postęp chorób przyzębia – potwierdzają to najnowsze badania przeprowadzone w Finlandii, obejmujące ponad 16 tys. pacjentów. Wyniki podkreślają wagę wczesnej interwen...
Wykorzystanie sztucznej inteligencji (AI) w opiece nad pacjentami jest coraz powszechniejsze. Jednak analiza przeprowadzona przez badaczy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn oraz Uniwersytetu w Bonn dowodzi, że sztuczna inteligencja nie musi przyspie...
Narodziny gumy do żucia sięgają lat pięćdziesiątych XIX wieku, a prawdziwą popularność zyskała ona dwadzieścia lat później. Potrzeba żucia jest jednak o wiele starsza. W wielu krajach możemy też spotkać różne tradycje czy praktyki związane z tym orze...
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Sydney opublikował przełomowe badania, które po raz pierwszy jednoznacznie wykazały, że dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukry proste może negatywnie wpływać na funkcjonowanie mózgu u człowieka – zwłaszcza na zdoln...
W ciągu ostatnich dwóch dekad stan zdrowia jamy ustnej wśród mieszkańców Szwajcarii uległ wyraźnej poprawie. Z najnowszych danych Federalnego Biura Statystycznego (Federal Statistical Office) wynika, że w 2022 r. ponad 70% ankietowanych oceniało stan...