Ser zapobiega próchnicy?
Ser zapobiega próchnicy?
O zaletach spożywania nabiału pisać chyba nie musimy. Okazuje się, że nabiał może także… zapobiegać próchnicy!
Sprawą zajęli się amerykańscy badacze a wyniki swoich prac opublikowali w ostatnim wydaniu pisma General Dentistry.
Badaniu poddana została grupa 68 młodych ludzi w wieku od 12 do 15 lat. Naukowcy mierzyli pH płytki nazębnej przed i po spożyciu mleka, bezcukrowego jogurtu i sera. A skądinąd wiadomo, że poziom pH poniżej 5,5 to ryzyko erozji szkliwa.
– Im poziom pH wyższy niż 5,5 tym mniejsze ryzyko próchnicy – powiedział kierujący badaniami Vipul Yadav (MDS).
Losowo wybranym osobom podawano następnie do spożycia: mleko, ser oraz jogurt bez zawartości cukru. Każda z trzech grup spożywała nabiał przez 3 minuty a następnie wszyscy wypłukali usta wodą. Badacze zaś mierzyli pH w ustach każdego osobnika 10, 20 i 30 minut po spożyciu pokarmu.
W grupie konsumujące mleko i jogurt nie odnotowały większych zmian w poziomie pH. Grupa zaś racząca się serem miała znacząco wyższe pH i to w każdym mierzonym przedziale czasowym.
Badanie wykazało, że wyższe pH u osób konsumujących ser mogło być spowodowane zwiększoną wydzielaniem śliny dzięki dłuższemu przeżuwaniu pokarmu. A wiadomo, że ślina stabilizuje poziom pH w jamie ustnej. Dodatkowo zadziałały także inne składniki sera, które przylegając do szkliwa chroniły ją przed szkodliwą działalnością kwasów.
– Wygląda na to, że nabiał jest dobry dla naszej jamy ustnej – powiedziała Seung-Hee Rhee – rzecznik prasowy Academy of General Dentistry (AGD) .
– Produkty mleczne są nie tylko zdrową alternatywą dla rożnych słodkich przekąsek ale można je uważać również za „środki” zapobiegające próchnicy – dodaje rzecznik AGD.
tch
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
– Wyróżniamy wiele genów, których zmienność może doprowadzić do zwiększenia, a czasem do obniżenia ryzyka choroby próchnicowej. Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam na 3. Konferencję Dentonet Online – mówi dr n. med. Pa...
Amylazy to enzymy, które rozkładają polisacharydy, takie jak skrobia, na mniejsze cząsteczki cukru w jamie ustnej. Ilość amylazy jest kontrolowana genetycznie i może zwiększać ryzyko próchnicy zębów, jak dowodzi badanie amerykańskich naukowców, które...
Z artykułu autorów reprezentujących kilka ośrodków badawczych w Brazylii i Niderlandach, który opublikowano w lipcowym wydaniu czasopisma „Gene Expression”, wynika, że zmienność w obrębie kilku genów może przekładać się na podwyższone ryzyko rozwoju ...
Regularna higienizacja zębów odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu próchnicy i paradontozie – dwóch najczęstszych problemach stomatologicznych. Dowiedz się, czym jest higienizacja, jak często należy ją wykonywać i jakie korzyści przynosi w dbaniu o zd...
Na łamach pisma „Frontiers in Public Health” ukazał się artykuł podsumowujący prace zespołu składającego się m.in. z polskich klinicystów – dowiedli oni, że pasty do zębów z hydroksyapatytem mogą zapobiegać próchnicy równie skutecznie jak pasty z flu...
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
Badacze z Cheng Kung University w Tajwanie twierdzą, że regularny skaling zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u pacjentów po endoprotezoplastyce stawu kolanowego. Ich zdaniem, to właśnie bakterie z jamy ustnej rozprzestrzeniające się po organizmie ...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
W badaniu, które ukazało się 11 marca w czasopiśmie „Clinical and Experimental Dental Research”, dowiedziono, że postbiotyki mogą mieć większą skuteczność niż tradycyjne probiotyki w zapobieganiu próchnicy, hamując rozwój bakterii, które odpowiadają ...