Ukryty cukier groźny dla zębów
Ukryty cukier groźny dla zębów
Badania przeprowadzone przez British Dental Health Foundation, wykazały, że nadmierne spożycie cukru dotyka również osoby, które ze względów zdrowotnych świadomie rezygnują z jego stosowania. W tym przypadku źródłem cukru jest wysoko przetworzona żywność, gazowane napoje, gotowe dania, zupki w proszku, smakowe twarożki i jogurty oraz owocowe soki.
Smutna prawda jest taka, iż cukier jest obecnie dodawany nawet do produktów, które niewiele wspólnego mają ze słodyczami. Znajdziemy go m.in. w keczupie, gotowanej szynce, parówkach, salami, sosie pomidorowym, majonezie, musztardzie, ogórkach konserwowych, muesli, mleku, a także – niestety – w witaminach i lekarstwach.
W artykule poświęconym popularnym przyprawom do grilla British Dental Health Foundation wzięła pod lupę skład sosów oferowanych przez największych producentów. Wyniki badań okazały się alarmujące.
Zdaniem dietetyków, dzienne spożycie sacharozy powinno wynosić u osoby dorosłej najwyżej 20 gramów dziennie. Ilość ta odpowiada dwóm czubatym łyżeczkom cukru, czterem tafelkom czekolady, pięciu landrynkom lub połówce małego batonika. Taka dawka sacharozy jest dla organizmu optymalna i nie wyrządza mu większej szkody.
Jednak większość z nas – często nieświadomie – znacznie przekracza dopuszczalną normę. Naukowcy obliczyli, że w zależności od stylu odżywiania, ilość cukru zjadanego przez osobę dorosłą może wynosić od 25 do 46 łyżeczek na dobę. Równie przerażające okazały się dane dotyczące spożycia cukru przez dzieci. Jak wykazały badania ankietowe przeprowadzone na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie dzieci przez Instytut Matki i Dziecka oraz Instytut Żywności i Żywienia, już czterolatki spożywają zastraszające ilości cukru. W analizowanych przez dietetyków jadłospisach maluchów doliczono się aż 17 łyżeczek cukru na dobę! Z tego średnio 3,5 łyżeczki stanowił cukier wykorzystany do słodzenia potraw i napojów, natomiast całą resztę – cukier ukryty, o którym rodzice nie mieli pojęcia.
– Nikt z nas smarując kiełbaskę keczupem, nie myśli o tym, że naraża swoje zęby na próchnicę – stwierdził dr Nigel Carter, dyrektor naczelny British Dental Health Foundation. – Tymczasem wiele majonezów, sosów i keczupów ma znacznie wyższy poziom cukru niż owocowe soki i napoje gazowane, przed którymi stale ostrzegają dentyści. Co gorsza, ze względu na swoją konsystencję produkty te najczęściej oblepiają zęby, dostarczając żyjącym na nim bakteriom dodatkowej pożywki.
– Trudno oczekiwać, abyśmy wyeliminowali z diety wszystkie produkty zawierające ukryty cukier – kontynuuje dr Carter – dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak wcielić w życie kilka prostych metod, które ochronią nasze zęby przed próchnicą. Bezpośrednio po jedzeniu płuczmy usta czystą wodą, korzystajmy z bezcukrowej gumy do żucia (ewentualnie z gumy z dodatkiem wapnia), nie zapominajmy o codziennym myciu zębów, regularnie odwiedzajmy dentystę. A także – czytajmy etykiety, sprawdzajmy skład produktów, bądźmy świadomymi konsumentami.
Jak ukryć cukier
Wielu producentów stara się ukryć przed konsumentami fakt, iż w składzie produktu znajduje się cukier. Warto więc poznać kilka synonimów, pod którymi najczęściej występuje "biała trucizna".
– sacharoza – chemiczna nazwa cukru rafinowanego,
– fruktoza – cukier owocowy. Powoduje wzdęcia, biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Nadmiar fruktozy w diecie może doprowadzić do dny moczanowej.
– glukoza – cukier prosty. Potęguje apetyt, wywołuje hiperglikemię, jest odpowiedzialna za szybkie przybieranie na wadze.
– laktoza – cukier mleczny, obecny w mleku oraz jego przetworach. Równie kaloryczny co cukier rafinowany.
B.Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Zwichnięcie zęba to poważny uraz stomatologiczny, który – zbagatelizowany i nieleczony – może prowadzić do nieodwracalnych konsekwencji. Uszkodzenie struktur podtrzymujących ząb może skutkować jego utratą i koniecznością leczenia implantologicznego. ...
W USA tramadol został zatwierdzony przez Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) w 1995 r. jako substancja niekontrolowana (taka, której sprzedaż i użycie nie podlegają specjalnym regulacjom), ale przed 10 laty został przeklasyfikowany jako lek z wykazu I...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Pakistanu wykazało silny związek między nasileniem próchnicy a występowaniem pierwotnego nadciśnienia tętniczego u dzieci i młodzieży. Wyniki sugerują, że zdrowie jamy ustnej może mieć istotny wpływ na fu...
Kiedy podatek cukrowy zmusza producentów do produkcji bezcukrowych zamienników, może to mieć niezamierzone, a przy tym poważne skutki uboczne – na przykład wtedy, gdy cukier w lodach typu slush zastępowany jest glicerolem. Choć glicerol jest dopuszcz...
Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...
Osoby z zaburzeniami psychicznymi częściej doświadczają problemów zdrowotnych, które wykraczają poza sferę mentalną. Jednym z mniej znanych, lecz istotnych problemów jest gorszy stan zdrowia jamy ustnej. Związki między zdrowiem psychicznym a stomatol...
Wszyscy lekarze dentyści mogą robić niesamowite rzeczy. I to nie tylko w gabinecie, gdzie każdego dnia zmieniają życie swoich pacjentów, ale również prywatnie – w rodzinie i w gronie przyjaciół. Uświadomienie sobie, co możesz osiągnąć, jeśli się do t...
W pracy opublikowanej 15 maja w „Journal of the American Dental Association” (JADA) podano, że niektóre produkty stosowane w praktyce stomatologicznej mogą wywołać potencjalnie zagrażającą życiu reakcję u osób cierpiących na zespół AGS, który często ...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Od lat wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników ryzyka wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy i cukrzycy typu 2. Jednak najnowsze wyniki badań zespołu naukowców z Brigham Young University (BYU), przeprowadzonych we współ...
Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...