Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Pączki w Tłusty Czwartek? Tak, ale z umiarem!

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Pączki w Tłusty Czwartek? Tak, ale z umiarem!

Pączki w Tłusty Czwartek? Tak, ale z umiarem!

Dziś Tłusty Czwartek, a jego nieodłączną częścią są pączki. Warto jednak pamiętać, że pączki nie są dobre dla wszystkich – powinny ich unikać osoby z cukrzycą, przewlekłym zapaleniem wątroby czy chorą trzustką. Zjedzenie dużej ilości pączków jest obciążeniem także dla zdrowego organizmu.

Jeden pączek to około 300 kalorii. Tyle samo energii dostarczy 6 brzoskwiń, 800 g fasolki szparagowej czy ważący około 300 g kotlet z piersi indyka bez skóry. Eksperci wskazują, że jeden pączek nie pozostawi szkodliwych śladów u osoby zdrowej, jeśli po jego zjedzeniu pół godziny pogra w squasha, 35 minut będzie pływać, 20 minut będzie jeździć na rowerze, 15 minut biegać lub przez pół godziny tańczyć.

– W przypadku jedzenia pączków kluczowy jest umiar i wybór produktów dobrej jakości – zaznaczył gastroenterolog Robert Moor-Jankowski, który na co dzień leczy pacjentów w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Najświętszej Maryi Panny w Częstochowie. – Zjedzenie nawet jednego pączka może być obciążeniem dla organizmu. Pączek jest wysokokaloryczny, zawiera wiele cukru – gdyby go nie było, pewnie by nie smakował. Na dodatek pączek nasiąka tłuszczem, w którym się go piecze – powiedział PAP-owi dr Moor-Jankowski.

Kto nie powinien jeść pączków?

Spożycie pączków to wyzwanie dla kilku narządów: żołądka, trzustki i wątroby. Unikać tych przysmaków powinny osoby, które cierpią na zapalenie trzustki czy przewlekłe choroby wątroby. – Nadmiar kalorii, które organizm spożyje, musi być jakoś spożytkowany. Jeżeli dana osoba tego nie spali i zamiast tego usiądzie przed telewizorem, musi się to odłożyć i w najczęściej w pierwszym rzędzie odkłada się w wątrobie – wyjaśnił lekarz.

Do jedzenia pączków ostrożnie powinny też pochodzić osoby z cukrzycą i zaburzeniami tolerancji glukozy. Kolejną grupą pacjentów, którzy powinni uważać są osoby z refluksowym zapaleniem przełyku. – Objawy refluksu nasilają się także po produktach drożdżowych – wskazał Moor-Jankowski.

Jakie pączki wybrać?

Lekarz podkreślił, że najważniejszy jest umiar i wybór właściwych pączków, bo pączek pączkowi nierówny. – Jeśli kupi się je w renomowanej cukierni, też będą co prawda bombą kaloryczną, ale przynajmniej ze sprawdzonych składników. Można zjeść jednego czy dwa. Jeżeli to będą pączki, które kosztują poniżej złotówki, to najpewniej są dodatkowo niezdrowe, pełne chemii – wskazał.

Kiedy mimo ostrzeżeń ktoś przesadzi z pączkami, może mieć różne dolegliwości. Jeżeli objawy będą poważne, jak silny ból brzucha czy wymioty, które nie mijają, powinien zgłosić się do lekarza. – Zazwyczaj jest to jednak zwykłe przejedzenie, które wystarczy przeczekać, ewentualnie biorąc ogólnodostępne leki na żołądek – wskazał lekarz.

Według szacunków z ubiegłych lat, w Tłusty Czwartek statystyczny Polak zjada przeciętnie 2,5 pączka. Tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowiła się w Polsce w XVII w. Zgodnie z powiedzeniem, temu, kto w tym dniu nie zje pączka, nie będzie się wiodło przez cały rok. Tradycyjnym nadzieniem polskich pączków od wieków jest dżem lub marmolada różana, rzadziej wiśniowa.

W ponad 90% przypadków bezpośrednią przyczyną nieświeżego oddechu są bakterie beztlenowe, które kolonizują naszą jamę ustną. Podajemy sposoby przydatne w walce z nieświeżym oddechem.

Oprac. AF na podst. PAP Nauka w Polsce

Fot. jarmoluk, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zdrowe dziąsła - Dentonet.pl
Mniej cukru w diecie, zdrowsze dziąsła u pacjentów z zapaleniem Lekarz

Jak informuje Dental Tribune, badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech udowodniło, iż osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia, stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kw...

witamina A - Dentonet.pl
Witamina A niezbędna dla zdrowia zębów Pacjent

Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że substancją niezbędną dla zdrowia zębów i jamy ustnej jest fluor, zawarty zarówno w stosowanej codziennie paście, jak i w pożywieniu. Równie istotne dla właściwego stanu zdrowia uzębienia są jednak takż...

lakierowanie zębów - Dentonet.pl
Lakierowanie zębów – co trzeba wiedzieć? Pacjent

Lakierowanie zębów to zabieg pozwalający na dostarczenie zębom fluoru w dużej dawce, nieosiągalnej np. podczas codziennego szczotkowania. Według zaleceń, lakierowanie warto przeprowadzać 2-4 razy do roku, gdyż może ono zredukować próchnicę nawet o 40...

ROZWIŃ WIĘCEJ
aloes - Dentonet.pl
Aloes bardzo korzystny dla zdrowia zębów i jamy ustnej Pacjent

Aloes to roślina, której korzystne dla zdrowia właściwości są znane już od wieków. Sok z aloesu pomaga w leczeniu trudno gojących się ran, ma działanie antyalergiczne, poprawia odporność i wpływa na obniżenie poziomu cukru. Co ciekawe, aloes ma równi...

leczenie halitozy - Dentonet.pl
Leczenie halitozy – jakie metody działają? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Mianem halitozy określa się nieprzyjemny, nieświeży oddech, spowodowany różnymi czynnikami. Zalicza się do nich niewłaściwa higiena jamy ustnej, próchnica czy zaburzenia ogólnoustrojowe. Jest to schorzenie, które może stać się powodem wielu kompleksó...

cukier - Dentonet.pl
Czy cukier naprawdę powoduje próchnicę? Pacjent

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres