Arginina w paście do zębów pomocna w walce z próchnicą
Arginina w paście do zębów pomocna w walce z próchnicą
Spis treści
Ministerstwo zdrowia alarmuje, że prawie 100% polskich 18-latków cierpi na próchnicę. Największe nasilenie choroby obserwuje się u młodych pacjentów, jednak problem ten dotyczy również osób dojrzałych. Stomatolodzy podkreślają, że podstawą profilaktyki jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Najnowszą metodą walki z próchnicą są pasty do zębów, które oprócz związków fluoru, zawierają argininę. Ten aminokwas jest metabolizowany przez bakterie i neutralizuje kwaśne pH w ustach, przez co obniża ryzyko choroby próchnicowej o ponad 20%.
Według danych ministerstwa zdrowia, choroba próchnicowa występuje u 86% polskich 6-latków i 96% 18-latków. – Największe nasilenie próchnicy obserwujemy u młodych pacjentów, ale warto wspomnieć o tym, że choroba próchnicowa dotyczy ogółu społeczeństwa, również osób dojrzałych i pacjentów złotego wieku – powiedział dr n. med. Marcin Aluchna, specjalista stomatologii zachowawczej.
Próchnica – problem społeczny
Próchnica to problem niezwykle złożony, związany zarówno z florą bakteryjną, niewłaściwą higieną jamy ustnej, jak i nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. – Pożywienie wpływa na tkanki twarde zęba i przyzębie. Dieta ma także duże znaczenie w okresie rozwojowym naszych pacjentów, bo wpływa w bardzo istotny sposób na prawidłowe ukształtowanie całego narządu żucia – tłumaczy Marcin Aluchna.
Decydujące znaczenie w profilaktyce próchnicy ma jednak częstość i jakość zabiegów higienicznych jamy ustnej, w tym technika szczotkowania i odpowiedni skład pasty do zębów. – Od wielu lat dużą rolę w zakresie profilaktyki pełnią związki fluoru. W tej chwili do tej sprawdzonej metody dołączono nowe rozwiązanie, które działa synergistycznie z fluorem i jest to dodatek argininy – dodaje.
Arginina – właściwości i działanie
Arginina zawarta w paście do zębów jest metabolizowana przez bakterie płytki nazębnej, a produkty tej przemiany neutralizują kwaśny odczyn w jamie ustnej powstały po spożyciu węglowodanów. – Nasi wrogowie w postaci bakterii, które wytwarzają kwaśne metabolity, uszkadzające twarde tkanki zęba, mają niejako oręż wytrącony z ręki. Prowadzone przez wiele lat badania na bardzo licznej populacji wykazują poprawę skuteczności o ponad 20% w chwili, gdy pasta zawiera nie tylko związki fluoru, lecz także dodatek argininy – dodaje stomatolog.
Połączenie działania profilaktycznego fluoru i argininy określone zostało opatentowaną nazwą technologii neutralizacji kwasów cukrowych. Pasty z dodatkiem argininy są już powszechnie dostępne na polskim rynku.
Rośnie liczba osób cierpiących na nadwrażliwość zębów. Przyczyną problemów jest przede wszystkim nadmiar kwaśnych i gazowanych produktów w diecie. Przełomem w profilaktyce może się okazać arginina. Według ostatnich badań, aż 60% pacjentów odczuło istotną poprawę po użyciu preparatu zawierającego m.in. argininę.
AF
Fot. AlbanyColley, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Zdaniem specjalistów z Oral Health Foundation rosnące koszty życia w Wielkiej Brytanii, będące skutkiem pandemii COVID-19 oraz sytuacji politycznej po napaści Rosji na Ukrainę, przekładają się na pogorszenie stanu zdrowia jamy ustnej obywateli. Odczu...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowiodło, że regularne kontrole dentystyczne znacznie zmniejszają ryzyko zachorowań na zapalenie płuc – informuje Dental Tribune. Regularne kontrole dentystyczne zmniejszają ryzyko zapalenia płuc...
Kanadyjskie Stowarzyszenie Stomatologiczne (CDA) z zadowoleniem przyjęło raport końcowy grupy pod nazwą Canadian Pain Task Force. Jest to ogólnokrajowy plan działania na rzecz zwalczania bólu, opublikowany przez departament federalny Health Canada. ...
Gazeta Wyborcza w Łodzi alarmuje, że jeszcze 20 lat temu łódzkie 12-latki miały przeciętnie trzy-cztery zęby zaatakowane próchnicą. Natomiast teraz jest to średnio siedem-osiem zębów do leczenia. Dla Wyborczej sytuację komentuje Małgorzata Lindorf, ...
Stosowane przez pacjentów metody codziennej higieny jamy ustnej mają ogromne znaczenie w redukcji płytki nazębnej. W czasopiśmie „Journal of Dental Hygiene” pojawił się artykuł podsumowujący badania dotyczące skuteczności profesjonalnego szczotkowani...
Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Queensland w Brisbane i University of Bristol w Wielkiej Brytanii dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w...
Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć biofilm, jakim bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną...
W przeprowadzonym w ostatnim czasie badaniu oceniono skuteczność diaminofluorku srebra (SDF) i uszczelniaczy w zatrzymywaniu i zapobieganiu próchnicy u uczniów. Naukowcy z Nowego Jorku potwierdzili, że SDF daje wyniki porównywalne z uszczelniaczami, ...
W walce z pandemią to naukowcy są najlepiej ocenianą przez Polaków grupą. Za nimi są pracownicy służby zdrowia. Z kolei w kwestiach zdrowia 80% respondentów bardziej ufa rodzinie niż lekarzom czy pielęgniarkom – wynika z badania socjologa dr. hab. Mi...
Naukowcy z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN zaprojektowali i zsyntetyzowali materiały kompozytowe zdolne samoczynnie i nieustannie zabijać bakterie i zapobiegać rozwojowi ich kolonii. Kompozyty można wprowadzać do innych substancji np. do wypełnień dent...
Europejski plan walki z rakiem ma za zadanie uchronić przed śmiercią z powodu raka 3 miliony Europejczyków. Warta miliardy euro inicjatywa Komisji Europejskiej to wyraz przekonania, że tylko zintegrowane działania pozwolą uzyskać istotne zmniejszenie...