„Zdrowa jama ustna stanowi barierę dla wielu groźnych chorób”
„Zdrowa jama ustna stanowi barierę dla wielu groźnych chorób”
Ze względu na krótki czas, jaki upłynął od rozpoznania wirusa SARS-CoV-2 nie ma wciąż wystarczająco dużo informacji na temat przebiegu wywoływanej przez niego choroby COVID-19, jej przyczyn oraz powikłań. Ostatnie ustalenia Niemieckiego Towarzystwa Stomatologii, Medycyny Jamy Ustnej i Chirurgii Szczękowo-Twarzowej (DGZMK) potwierdzają, że prawidłowa higiena oraz dobry stan zdrowia jamy ustnej pomagają zapobiegać ciężkiemu przebiegowi COVID-19.
– W kontekście pandemii COVID-19 zdrowie jamy ustnej odgrywa niezwykle ważną rolę. Profilaktyka stomatologiczna wzmacnia immunokompetencję w miejscu, w którym wirus przenika do organizmu i pomaga uniknąć infekcji lub przynajmniej złagodzić jej przebieg. – przekazał w komunikacie prasowym prof. Roland Frankenberger, prezes DGZMK.
Zdrowa jama ustna stanowi barierę dla wielu chorób – zdaniem Frankenbergera dotyczy to również COVID-19. Profesor dodał, że u osób, u których zaniedbania w zakresie higieny jamy ustnej wywołują choroby takie jak próchnica czy periodontitis, przebieg COVID-19 częściej kończy się zgonem pacjenta.
Przekazując te informacje prezes DGZMK powołał się m.in. na artykuł pt. „Oral hygiene risk factor” opublikowany pod koniec kwietnia br. w „British Dental Journal”. Autorka pracy, dr Victoria Sampson podkreśla, że dobry stan higieny jamy ustnej w przypadku zakażenia SARS-CoV-2 pozwala uchronić pacjenta przed ryzykiem nadkażenia bakteryjnego.
Natomiast u pacjentów, u których stwierdzono ciężką postać COVID-19 (około 20% przypadków), występowały wyższe poziomy markerów zapalnych i bakteryjnych. Dlatego autorka badania sugeruje, by złą higienę jamy ustnej uznać za czynnik ryzyka powikłań COVID-19, szczególnie u pacjentów z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym lub chorobami układu krążenia.
Z kolei powołując się na pracę pt. „Hyposalivation as a potential risk for SARS‐CoV‐2 infection: Inhibitory role of saliva”, prof. Roland Frankenberger wskazuje na sjalopenię, inaczej hiposaliwację (zmniejszone wydzielanie śliny) jako czynnik ryzyka zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2.
Dzieje się tak, ponieważ ślina odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu infekcjom wirusowym i ochronie przed nimi, bowiem zawiera dużą liczbę białek i peptydów o działaniu przeciwwirusowym. Wcześniej prowadzone badania wykazały przeciwwirusowe działanie niektórych z tych białek polegające na hamowaniu replikacji koronawirusów. Z tego powodu zakłada się, że działanie ochronne tych białek ślinowych przeciwko SARS-CoV-2 może być zbliżone.
T.H., źródło: www.dental-tribune.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W specjalnym komunikacie Amerykańskie Towarzystwo Stomatologiczne (ADA) podkreśliło, że – zgodnie z badaniami naukowymi – zdrowie jamy ustnej opiera się na zrównoważonej diecie, odpowiedniej higienie oraz dostępie do wody z optymalnym poziomem fluoru...
Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...
Lekarze, którzy korzystają z urlopu, a także unikają pracy podczas dni wolnych, są mniej narażeni na ryzyko rozwoju zespołu wypalenia zawodowego. Taki wniosek płynie z artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Journal of the American Medical Association...
Podczas wykładu wygłoszonego w trakcie Yankee Dental Congress 2023 w Bostonie (USA) higienistka stomatologiczna Jamie Collins omówiła historię, trendy oraz statystyki dotyczące e-papierosów. Podkreśliła, że problem ten jest bardziej rozpowszechniony ...
Stres jest nieodłącznym elementem współczesnego życia, który niestety ma wpływ na zdrowie całego organizmu, w tym także jamy ustnej. Choć wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tych związków, przewlekłe napięcie emocjonalne może prowadzić do poważnych p...
– Obecna sytuacja epidemiologiczna wielu chorób zakaźnych to efekt popandemiczny COVID-19 – twierdzi konsultant krajowa w dziedzinie epidemiologii prof. Iwona Paradowska-Stankiewicz. Specjalistka podczas wtorkowej konferencji „Choroby zakaźne 2023” ...
Choroby jamy ustnej dotykają dziś więcej osób niż wszystkie inne główne choroby niezakaźne razem wzięte – mimo to wciąż pozostają marginalizowane w politykach zdrowotnych na najwyższym szczeblu. Europejska Federacja Periodontologiczna (EFP) zaapelowa...
W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...
Z aktualnych statystyk Portugalskiej Izby Lekarzy Dentystów (OMD) wynika, że co 10. mieszkaniec kraju rzadko albo nigdy nie chodzi do dentysty, czego powodem są w większości przypadków ograniczenia finansowe. Co oczywiste, przekłada się to na pogorsz...
Wielkanoc to święto pełne symboliki, tradycji, rodzinnych spotkań i… słodyczy. Dla wielu z nas jest to także moment zatrzymania się i refleksji – nie tylko duchowej, ale również tej dotyczącej stylu życia i zdrowia. Ale co wspólnego mają czekoladowe ...
W przeprowadzonym w ostatnim czasie badaniu oceniono skuteczność diaminofluorku srebra (SDF) i uszczelniaczy w zatrzymywaniu i zapobieganiu próchnicy u uczniów. Naukowcy z Nowego Jorku potwierdzili, że SDF daje wyniki porównywalne z uszczelniaczami, ...