Zamienniki cukru chronią zęby, ale mogą szkodzić mózgowi
Zamienniki cukru chronią zęby, ale mogą szkodzić mózgowi
Spis treści
Słodziki od dawna są przedstawiane jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego cukru. Nie powodują próchnicy, a niektóre z nich – jak ksylitol – dodatkowo ograniczają działanie bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnych za rozwój próchnicy. Obserwacje dowiodły też, że mają niewielki lub zerowy wpływ na poziom glukozy we krwi, co czyni je popularnym wyborem wśród osób z cukrzycą. Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Brazylii sugerują jednak, że nie wszystkie konsekwencje ich stosowania są pozytywne.
Badanie, którego wyniki opublikowano 3 września w czasopiśmie „Neurology” – oficjalnym organie American Academy of Neurology – objęło 12 772 dorosłych Brazylijczyków, obserwowanych przez osiem lat. Średni wiek uczestników wynosił 52 lata.
Na podstawie ankiet żywieniowych uczestników podzielono na trzy grupy zależnie od ilości spożywanych nisko- i bezkalorycznych słodzików.
Słodziki negatywnie wpływają na funkcje poznawcze
Wyniki były niepokojące: sześć z siedmiu analizowanych substancji – aspartam, sacharyna, acesulfam-K, erytrytol, ksylitol i sorbitol – powiązano z szybszym spadkiem zdolności pamięciowych i poznawczych. W grupie o najwyższym spożyciu tego typu substancji tempo pogorszenia było o 62% większe w porównaniu z grupą o najniższym spożyciu, co odpowiada przyspieszeniu starzenia mózgu o około 1,6 roku. W grupie średniego spożycia spadek wyniósł 35% (około 1,3 roku starzenia). Jedynym słodzikiem, który nie wykazał związku z pogorszeniem funkcji poznawczych była tagatoza, produkowana najczęściej z laktozy.
Wpływ spożycia analizowanych substancji na funkcje poznawcze był wyraźniejszy u osób poniżej 60. roku życia oraz u pacjentów z cukrzycą. U uczestników powyżej 60 lat nie stwierdzono zależności.
– Niskokaloryczne i bezkaloryczne substancje słodzące często postrzegane są jako zdrowa alternatywa dla cukru. Jednak nasze wyniki sugerują, że niektóre z nich mogą w dłuższej perspektywie negatywnie wpływać na zdrowie mózgu – powiedziała autorka badania dr Claudia Kimie Suemoto z Uniwersytetu w São Paulo.
Jak wyglądało badanie?
Jak poinformowano w artykule, uczestnicy badania na początku wypełnili szczegółowe kwestionariusze dotyczące diety. Średnie spożycie słodzików wynosiło od 20 mg dziennie w grupie o najniższym spożyciu do 191 mg dziennie w grupie o najwyższym (dla porównania – jedna puszka napoju typu „diet” zawiera około 200 mg aspartamu). Najczęściej spożywanym słodzikiem był sorbitol – średnio 64 mg dziennie.
Badani przechodzili testy pamięci i językowe na początku, w połowie i pod koniec badania. Oceniano m.in. płynność słowną, zapamiętywanie słów, pamięć roboczą oraz szybkość przetwarzania informacji.
Po uwzględnieniu wieku, płci, ciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych wykazano, że wysoka konsumpcja słodzików wiąże się z wyraźnie szybszym pogorszeniem funkcji poznawczych
Ograniczenia i potrzeba dalszych badań
Autorzy badania zaznaczyli, że ich praca ma ograniczenia: nie analizowano wszystkich dostępnych substancji słodzących, a dane o diecie pochodziły z samooceny uczestników, co może być obarczone błędem.
– Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić nasze wyniki i sprawdzić, czy inne naturalne zamienniki cukru, takie jak mus jabłkowy, miód, syrop klonowy czy cukier kokosowy mogą stanowić skuteczne i bezpieczniejsze alternatywy – podkreśliła dr Suemoto.
Projekt został sfinansowany przez brazylijskie Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Nauki, Technologii i Innowacji oraz Narodową Radę Rozwoju Naukowego i Technologicznego.
Wpływ na zdrowie jamy ustnej
Osobnym zagadnieniem pozostaje jednak korzystny wpływ słodzików na zdrowie jamy ustnej. Przegląd systematyczny obejmujący 977 badań – opublikowany pod koniec 2024 r. na łamach „International Dental Journal” – wykazał, że ksylitol, sorbitol, erytrytol czy maltitol skutecznie zmniejszają liczbę bakterii próchnicotwórczych w ślinie i płytce nazębnej.
Słodziki te słusznie są więc uznawane za korzystne dla zdrowia zębów. Z kolei inne analizowane substancje, takie jak aspartam, sukraloza, sacharyna czy stewia, nie stanowią pożywki dla bakterii, ale dowody na ich aktywne działanie przeciwpróchnicowe są ograniczone. Jedno z ostatnich badań sugeruje, że ewentualny efekt przeciwpróchnicowy aspartamu wynika głównie z ograniczenia spożycia cukru, a nie z bezpośredniego działania bakteriobójczego.
Ze wszystkich tych doniesień naukowych można wysnuć wniosek, że sztuczne słodziki pozostają korzystniejsze dla zdrowia jamy ustnej i kontroli poziomu glukozy we krwi. Jednak najnowsze dane wskazują, że długotrwałe, wysokie spożycie większości popularnych słodzików może przyspieszać procesy neurodegeneracyjne, zwłaszcza u osób poniżej 60. roku życia oraz pacjentów z cukrzycą.
– Profilaktyka próchnicy u dzieci powinna rozpoczynać się naprawdę bardzo, bardzo wcześnie, bo już na etapie ciąży. Mama powinna zadbać o swoje uzębienie, ale powinna również wiedzieć, jak zadbać o uzębienie dziecka – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej, konsultant krajowa z zakresu stomatologii dziecięcej. Kiedy powinna odbyć się pierwsza wizyta kontrolna dziecka u dentysty? Jak znaleźć złoty środek między jedzeniem przez dziecko słodyczy a dbaniem o zdrowie zębów malucha? Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego!
Źródła: https://www.sciencedirect.com
https://www.neurology.org
https://www.oralhealthgroup.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Palenie papierosów to nałóg bardzo szkodliwy dla całego organizmu człowieka – nie wyłączając jamy ustnej. Substancje zawarte w dymie tytoniowym niszczą szkliwo, prowadzą do chorób przyzębia, a także są jedną z głównych przyczyn nowotworów jamy ustnej...
W badaniu opublikowanym pod koniec sierpnia w „BMC Oral Health” wykazano, że choć szyny okluzyjne wykonane z polimetakrylanu metylu (PMMA) pomagają ograniczyć starcie zębów u pacjentów z bruksizmem nocnym, wciąż dochodzi do pewnego zużycia tkanek. Au...
Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. – Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie – 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości p...
Dodatki do żywności – w tym słodziki i sztuczne barwniki – mogą nasilać stany zapalne w jelitach – wynika z przeglądu badań naukowych na zwierzętach, o którym informuje czasopismo „The FASEB Journal”. – Aktualne dowody wskazują, że ekspozycja na ni...
Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...