Wielka Brytania: walka z cukrem w diecie dzieci
Wielka Brytania: walka z cukrem w diecie dzieci
Action on Sugar, Action on Salt oraz 47 innych brytyjskich organizacji propagujących zdrowy tryb życia wzywa premiera Borisa Johnsona do wdrożenia wszystkich zaległych zaleceń w rządowym planie walki z otyłością u dzieci. Nie bez znaczenia jest także negatywny wpływ niezdrowej żywności, przede wszystkim o wysokiej zawartości cukru, na stan uzębienia.
To ważne, ponieważ nadwaga i otyłość stanowią od lat poważny problem na Wyspach. Odsetek Brytyjczyków o masie ciała wyższej niż prawidłowa (63,4%) jest taki sam jak w Czechach i tylko nieznacznie niższy niż w przewodzącym stawce społeczeństwie Malty (64,0%). Podobne jest w przypadku samej otyłości (BMI powyżej 30) – cierpi na nią aż 28,1% Brytyjczyków, najwięcej w Europie.
Nieco bardziej optymistycznie wyglądają statystyki dotyczące otyłości u dzieci – w tej kategorii Wielka Brytania z 10,2% ustępuje Grecji, Włochom, Węgrom, Hiszpanii oraz Portugalii. Eksperci nie mają jednak wątpliwości, że niezdrowe nawyki żywieniowe rodziców prędzej czy później przełożą się na kulinarne upodobania ich dzieci.
Organizacje propagujące zdrowy tryb życia wzywają m.in. do ograniczenia reklam śmieciowego jedzenia przed godziną 21:00. Eksperci twierdzą, że żywność i napoje o wysokiej zawartości tłuszczu, soli lub cukru (ang. high in fat, salt and sugar; HFSS) nie powinny być reklamowane w mediach w czasie, gdy dużą część telewidzów, radiosłuchaczy oraz internautów (w tym użytkowników mediów społecznościowych) stanowią dzieci.
Konsultacje rządowe w sprawie zwalczania otyłości oficjalnie zakończono przed rokiem – w czerwcu 2019 roku, niemniej wiele kwestii nie zostało do końca uzgodnionych. Jednym z takich tematów jest właśnie reklama niezdrowej, powodującej nadwagę żywności.
Zwolennicy restrykcji w tym zakresie przekonują, że ograniczenie reklam żywności zaliczonej do grupy HFSS (m.in. gotowe dania, wysokosłodzone napoje) przyniesie korzyści zarówno dorosłym, jak i dzieciom – ponieważ brak presji ze strony mediów znacząco wpłynie na decyzje zakupowe klientów.
Co więcej, zakaz reklamowania niezdrowej żywności wymusi na jej producentach zmianę składu oferowanych produktów. Dzięki temu nie będą one już miały niekorzystnego wpływu na zdrowie konsumentów, będą więc mogły pojawiać się w reklamach w dowolnym czasie.
Nie bez znaczenia jest także negatywny wpływ niezdrowej żywności, przede wszystkim o wysokiej zawartości cukru, na stan uzębienia. Nadmiar cukru w diecie, zwłaszcza w połączeniu z niedostateczną higieną, stanowi jedną z najważniejszych przyczyn rozwoju próchnicy. – Aby nowy plan premiera Johnsona dotyczący zwalczania otyłości był skuteczny i miał wpływ na zdrowie przyszłych pokoleń, potrzebne jest jednak skonsolidowanie całego pakietu działań – powiedziała Mhairi Brown, odpowiedzialna w Action on Sugar and Salt za kwestie polityki i spraw publicznych.
W szkołach promujących zdrowie w Łodzi w sklepikach można kupić marchewkę, jabłko, musli i inne produkty przyjazne dla organizmu, w tym również dla zębów.
T.H., źródło: www.dentistry.co.uk
Fot. Daria-Yakovleva, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Według sondażu opublikowanego 12 kwietnia przez British Dental Association (BDA) około 70% gabinetów dentystycznych w Wielkiej Brytanii może upaść w ciągu najbliższych 3 miesięcy, jeśli rząd nie podejmie pilnych kroków w celu wsparcia małych firm. Z...
Pandemia COVID-19 wraz ze wszelkimi ograniczeniami oraz zagrożeniem dla zdrowia to nie najlepszy moment na podejmowanie leczenia stomatologicznego. Jednak w kwietniu w hrabstwie West Midlands padł rekord – liczba zgłoszeń na alarmowy numer telefonu 1...
W dyskusji na temat przyszłości brytyjskiej stomatologii w dobie pandemii najwięcej mówi się o sytuacji finansowej lekarzy dentystów – zwłaszcza tych, którzy nie mają podpisanej umowy z Narodową Służbą Zdrowia (NHS) i z tego względu nie mogą liczyć n...
W Wielkiej Brytanii zaburzenia smaku oraz powonienia zostały oficjalnie uznane za jeden z podstawowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jak informuje Polska Agencja Prasowa, już od wielu tygodni przypuszczano, że zaburzenia smaku i węchu mogą b...
Co kraj to obyczaj. Amerykańscy dentyści nie chcą rozdawania cukierków na Halloween, brytyjscy chcą wprowadzenia zakazu promocji czekoladowych jajek sprzedawanych masowo przed Wielkanocą. ......
Próchnica stanowi od wielu lat poważny problem polskich pacjentów w każdym wieku, nie wyłączając dzieci. Okazuje się jednak, że dotyka ona również wielu młodych mieszkańców państw Europy Zachodniej. Z najnowszych danych opublikowanych przez Public He...
Refleksje na temat tego, jak branża stomatologiczna funkcjonuje w nowej rzeczywistości w związku z epidemią choroby COVID-19, należą do rzadkości. Swoimi spostrzeżeniami na ten temat z redakcją serwisu Dentistry.co.uk podzieliło się kilkoro Brytyjczy...
Po zamknięciu większości z 12 tys. brytyjskich gabinetów dentystycznych z powodu pandemii COVID-19, wielu zdesperowanych pacjentów może liczyć… tylko na siebie. Konserwatywny londyński dziennik „The Daily Telegraph” przytacza historię jednego z nich ...
Brytyjskie Stowarzyszenie Stomatologiczne (BDA) ostrzega, że jeśli dostęp do obiecywanych przez rząd centrów doraźnej opieki dentystycznej (UDC) nie będzie odpowiednio szeroki, przybywać będzie desperatów uprawiających (na sobie czy swoich bliskich) ...
W obliczu pandemii koronawirusa w poszczególnych częściach świata wprowadzono różne metody działania mające na celu ochronę przed rozprzestrzenianiem się SARS-CoV-2. Odmiennie modele przyjęto także w odniesieniu do działania służby zdrowia, w tym gab...
Przeprowadzone przez firmę Brush-Baby badania wykazały, że matki nie wiedzą, jak w prawidłowy sposób dbać o zdrowie jamy ustnej u swoich pociech. Mamy nie zdają sobie sprawy, że dziecko w wieku około 6 miesięcy powinno odbyć pierwszą wizytę u dentyst...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji