UK: Guma bez cukru i milionowe oszczędności w stomatologii
UK: Guma bez cukru i milionowe oszczędności w stomatologii
Spis treści
Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami leczenia stomatologicznego, którego w ten sposób można uniknąć.
Raport analizuje korzyści płynące z żucia gumy bezcukrowej w pięciu krajach – Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Australii i Chinach. Wykazano w nim, że codzienne żucie trzech sztuk takiej gumy może zmniejszyć częstość występowania próchnicy aż o 30%.
Autorzy raportu wskazują, że mieszkańcy Zjednoczonego Królestwa żują średnio 89 sztuk gumy bezcukrowej rocznie, to znaczy poniżej progu, przy którym pojawiają się wyraźne korzyści zdrowotne. Zauważają przy tym, że korzystanie z gumy na tym poziomie to koszt około 55 GBP rocznie (równowartość niespełna 280 PLN). W związku z tym częstsze sięganie po gumę bez dodatku cukru uznają za realny i opłacalny sposób na poprawę zdrowia jamy ustnej.
Jak częstsze żucie gumy może zapewnić oszczędności?
Autorzy raportu podali, że gdyby 100% brytyjskiej populacji zwiększyło spożycie gumy bezcukrowej do wskazanego poziomu, szacowane oszczędności w skali całego państwa wyniosłyby 388 milionów GBP (ponad 1,9 mld PLN). Nawet jeśli zmiana ta dotyczyłaby tylko połowy ludności, zapewniłaby oszczędność rzędu 194 milionów GBP (970 PLN).
Jak wyliczyli autorzy, stanowi to więcej niż 2% obecnych wydatków Wielkiej Brytanii na opiekę stomatologiczną. Podano, że za tę kwotę można sfinansować 5,5 miliona kontrolnych wizyt w gabinecie dentystycznym.
Wpływ na zdrowie pacjentów i wydolność systemów ochrony zdrowia
W raporcie podkreślono, że korzyści mogą wykraczać poza bezpośrednie oszczędności w systemie zdrowia publicznego – na przykład poprzez poprawę jakości życia, ograniczenie liczby dni nieobecności w szkole i pracy oraz poprawę wydolności systemów ochrony zdrowia.
W dokumencie podkreślono, że żucie gumy bez dodatku cukru wspomaga zdrowie jamy ustnej poprzez stymulację wydzielania śliny. To z kolei pomaga neutralizować kwasy płytki nazębnej, utrzymywać mineralizację szkliwa oraz usuwać szkodliwe mikroorganizmy.
– Zalecamy, aby wszyscy zainteresowani – w tym globalne organizacje zajmujące się zdrowiem, resorty zdrowia poszczególnych państw, krajowe towarzystwa stomatologiczne oraz lekarze dentyści – kładli większy nacisk na profilaktykę w zdrowiu jamy ustnej jako element szerszej strategii przeciwdziałania wyzwaniom współczesnej stomatologii – podkreślili autorzy raportu zatytułowanego „Korzyści z gumy bezcukrowej – analiza międzynarodowa” (Benefits of sugar-free gum – international analysis).
Źródła: https://dentistry.co.uk/
https://www.frontier-economics.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej Łukasz Jankowski zaapelował o zmiany w systemie określania stopnia refundacji na receptach. Ten obecny skutkuje poważnymi stratami dla budżetu - tylko od stycznia 2021 r. do kwietnia 2022 r. wyniosły one prawie 9 mln ...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...
Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie ceł odwetowych w wysokości 25% na wybrane towary ze Stanów Zjednoczonych. Choć decyzja ta wynika z szerszego sporu handlowego dotyczącego przede wszystkim ceł na stal i aluminium, jej skutki mogą odczuć r...
Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...
Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...
Opublikowany 22 maja raport zlecony przez Wrigley Oral Healthcare Programme wykazał, że wprowadzenie trzech profilaktycznych działań w zakresie zdrowia jamy ustnej pozwoli obniżyć liczbę wizyt u dentysty. Jednocześnie zapewni to znaczne oszczędności ...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. – Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie – 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości p...