Tłuszcze, które działają na Twoją korzyść – co warto wiedzieć?
Tłuszcze, które działają na Twoją korzyść – co warto wiedzieć?
Spis treści
Tłuszcze w diecie często są demonizowane. Wiele osób stara się całkowicie je z niej wyeliminować, a to ogromny błąd. Warto pamiętać o tym, że są to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – niezależnie od płci, wieku czy stanu zdrowia. Jednak nieco inna kwestią jest to, że nie wszystkie tłuszcze działają dla niego z korzyścią. Po które z nich warto sięgać każdego dnia? Sprawdź!
Zdrowe tłuszcze – jaką rolę odgrywają w organizmie?
Tłuszcz jest źródłem energii i jednocześnie jej magazynem. Jest on gromadzony w formie adipocytów zlokalizowanych w tkance tłuszczowej. Musisz wiedzieć, że jej poziom może się zmieniać, na co duży wpływ ma wiek czy styl życia. Co więcej – poziom tkanki tłuszczowej u kobiet jest nieco wyższy niż u mężczyzn. Jeśli tłuszcz będzie spożywany w nadmiernych ilościach, najczęściej będzie objawiać się to poprzez zwiększenie objętości tkanki tłuszczowej.
Co ważne, bez zdrowych tłuszczów nie ma mowy o prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu. To właśnie te składniki są ich głównymi budulcami. Oprócz tego uczestniczą w przekazywaniu informacji – można z powodzeniem nazwać je łącznikami. Tłuszcz jest też prekursorem hormonów płciowych i kory nadnerczy. To właśnie w nim rozpuszczają się niektóre witaminy, w tym A, D i E, a ponadto umożliwia wchłanianie ich z przewodu pokarmowego.
Tłuszcz działa również niczym płaszcz termiczny dla organizmu. Od niego w dużej mierze zależą procesy regulacji temperatury – zapobiega utracie ciepła. Do tego pełni funkcję tarczy ochronnej dla narządów wewnętrznych – zabezpiecza je przed urazami.
Tłuszcze – jaki jest podział?
Tłuszcz tłuszczowi nierówny, choć każdy składa się z dwóch frakcji – zmydlającej się i niezmydlającej się. Odpowiednio: gliceroli oraz przeciwutleniaczy, steroli, witamin.
Jak tłuszcze klasyfikowane są na potrzeby branży spożywczej? Najczęściej dzielą się na te:
• pochodzenia roślinnego,
• pochodzenia zwierzęcego.
Nie bez znaczenia jest konsystencja tłuszczów:
• płynna (np. oleje),
• stała (np. smalec, masło).
W każdej cząsteczce tłuszczu znajduje się glicerol. To właśnie z nim łączą się kwasy tłuszczowe. Zbudowane są one z atomów węgla, tlenu i wodoru. Co ciekawe, kwasów tłuszczowych można wyróżnić więcej niż 20.
Kwasy tłuszczowe – co warto o nich wiedzieć?
Właściwości tłuszczów w dużej mierze są uzależnione od tego, jakie kwasy tłuszczowe łączą się z glicerolem. Możemy wyróżnić m.in.:
• krótkołańcuchowe (mniej niż 6 atomów węgla),
• średniołańcuchowe (od 8 do 14 atomów węgla),
• długołańcuchowe (od 16 atomów węgla).
Bardzo istotna jest również budowa wiązań w cząsteczce kwasów tłuszczowych. I tak, można podzielić je na dwie podstawowe grupy:
• kwasy tłuszczowe nasycone (bez wiązań podwójnych),
• kwasy tłuszczowe nienasycone (z jednym lub więcej wiązaniami podwójnymi).
Kwasy tłuszczowe nienasycone dodatkowo dzielą się na:
• jednonienasycone,
• wielonienasycone.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Nienasycone kwasy tłuszczowe wyróżniają się skomplikowaną budową. W odróżnieniu od większości kwasów nasyconych są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, należy je dostarczać wraz z dietą, ponieważ Twój organizm nie jest w stanie samodzielnie ich syntetyzować.
Przyjrzyjmy się bliżej kwasom jednonienasyconym. Ich głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy, który znajdziesz w takich olejach jak np. rzepakowy, słonecznikowy, z awokado czy oliwie z oliwek. Jego właściwości są nieocenione. Przede wszystkim obniża poziom złego cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in. miażdżycy.
Wiele mówi się także o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. To przede wszystkim kwasy omega-3, wśród których wyróżniamy:
• kwas ALA (alfa-linolenowy) – jego źródłem jest m.in. siemię lniane czy olej rzepakowy,
• kwas DHA (dokozaheksaenowy),
• kwas EPA (eikozapentaenowy).
Dwa ostatnie najczęściej znajdziemy w tłustych rybach morskich i oceanicznych takich jak np. łosoś, makrela, sardynki czy dorsz atlantycki. Alternatywą dla wegan są np. wodorosty czy olej z alg morskich.
Dostarczanie organizmowi kwasów omega-3 jest bardzo istotne. Powód? Wykazują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, dzięki czemu działają ochronnie na cały organizm. Przede wszystkim wspierają działanie układu immunologicznego, dzięki czemu szybciej zwalcza on drobnoustroje chorobotwórcze, a w przypadku infekcji – pomagają łagodzić ich objawy.
Omega-3 to także ogromne wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego. W istotny sposób przyczyniają się do regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Do tego obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko np. miażdżycy czy zakrzepicy żylnej.
Ponadto kwasy DHA i EPA są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mózgu. Wchodzą w skład błon komórek nerwowych i uczestniczą w przekazywaniu informacji. Pozytywnie wpływają także na funkcje poznawcze i nastrój – zapobiegają m.in. rozwojowi depresji czy stanów lękowych.
Artykuł sponsorowany
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W ostatni dzień lutego obchodziliśmy Światowy Dzień Chorób Rzadkich. Został on ustanowiony przed szesnastoma laty przez Europejską Federację Rodziców Pacjentów i Pacjentów z Chorobami Rzadkimi (EURORDIS). Według przyjętej klasyfikacji, aby daną jedno...
Rynek produktów do domowej higieny jamy ustnej – także tych naturalnych i pozbawionych sztucznych dodatków – wciąż się rozwija. Co powinnaś wiedzieć, aby edukować swoich pacjentów, którzy szukają naturalnych produktów stomatologicznych jako alternaty...
Choć wszyscy przedstawiciele naszego gatunku mają podobną budowę anatomiczną jamy ustnej, istnieją pewne zauważalne różnice pomiędzy poszczególnymi rasami. Uwarunkowania genetyczne wpływają m.in. na kształt i ustawienie zębów, jakość szkliwa oraz pod...
Gdzie zrobić implanty zębowe? Takie pytanie zadają sobie pacjenci, którzy rozważają wszczepienie implantu. Zabieg ten wykonywany jest w wielu renomowanych gabinetach stomatologicznych – jest to funkcjonalny, estetyczny i bardzo skuteczny sposób na po...
Termin „ozempikowa twarz” wciąż zyskuje na popularności. Czym jest to zjawisko i co może oznaczać dla sposobu leczenia pacjentów stomatologicznych? Wraz ze wzrostem zainteresowania zastrzykami o działaniu odchudzającym – znanymi pod nazwami Ozempic i...
Amerykańska firma VideaHealth zajmująca się implementacją sztucznej inteligencji (AI) w stomatologii przeprowadziła w ostatnim czasie badanie pod nazwą „Dental AI: Hype or Reality – The True Impact on Dentistry”. Miało ono na celu ocenę wpływu AI jak...
DentalTree to niekwestionowany lider sprzedaży internetowej w polskiej branży stomatologicznej. To także firma znana z imprez targowych ze znakomitej oferty handlowej, a tym samym największej frekwencji na stoisku, najdłuższych kolejek oraz niezliczo...
Próchnica zębów to problem, który może dotknąć każdego, niezależnie od wieku. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że zepsute zęby mogą mieć wpływ na nasze zdrowie ogólnoustrojowe. W artykule przyjrzymy się, jak próchnica zębów wpływa na zdrowie...
RTG zębów to jedno z najczęściej wykonywanych badań obrazowych w stomatologii, pozwalające lekarzom precyzyjnie diagnozować problemy z uzębieniem i planować odpowiednie leczenie. Kiedy wykonuje się RTG zębów, jak przebiega ten proces oraz jakie są ro...
Narodziny gumy do żucia sięgają lat pięćdziesiątych XIX wieku, a prawdziwą popularność zyskała ona dwadzieścia lat później. Potrzeba żucia jest jednak o wiele starsza. W wielu krajach możemy też spotkać różne tradycje czy praktyki związane z tym orze...
Popularność olejków CBD nie maleje, a wręcz przeciwnie – rośnie w siłę, przyciągając uwagę wszechstronnymi korzyściami dla zdrowia. W gąszczu informacji i krążących opinii postanowiliśmy przygotować cztery kluczowe fakty o olejkach CBD, które warto z...