Soki jabłkowe zapobiegają rozwojowi nowotworów
Soki jabłkowe zapobiegają rozwojowi nowotworów
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wykazały, że mętne soki jabłkowe zapobiegają starzeniu sie organizmu, rozwojowi nowotworów oraz wspomagają ogólną odporność organizmu.
Soki jabłkowe zawierają flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.
Hamują powstawanie czynników rakotwórczych, obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi i powstrzymują rozwój raka płuc.
Ponadto posiadają właściwości przeciwutleniające dzięki czemu usuwają wolne rodniki opóźniając tym samym procesy starzenia się organizmu oraz wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
Badania wykazały, że to właśnie mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobroczynnych flawonoidów niż soki klarowne, które są prawie całkowicie ich pozbawione przez co wykazują niską aktywność przeciwutleniającą.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W dniach 19-23 września trwa X Europejski Tydzień Profilaktyki Nowotworów Szyi i Głowy. Przy tej okazji w miastach w całej Polsce odbywają się m.in. akcje edukacyjne i badania przesiewowe. W Polsce, podobnie jak w innych krajach Europy, obserwuje si...
Liczba nowych skutecznych leków stosowanych w leczeniu nowotworów krwi jest tak duża, że trudno nadążyć z obejmowaniem ich refundacją. Jednak podstawowe znaczenie ma wczesna diagnostyka – mówili eksperci i przedstawiciele pacjentów na konferencji „Sp...
– Należy edukować nie tylko pacjentów, ale też nas, specjalistów. Rola lekarzy dentystów w profilaktyce, rozpoznawaniu oraz leczeniu nowotworów głowy i szyi jest bardzo ważna – mówi prof. dr hab. Wojciech Golusiński, specjalista otolaryngologii, kier...
2 mln zł grantu z programu Partnerstwa Strategiczne NAWA otrzymali naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na badania nad innowacyjnymi metodami leczenia agresywnych nowotworów głowy i szyi. Międzynarodowy zespół naukowy pod kierownictwem pro...
Anna Celi-Gromek na co dzień pracuje jako koordynatorka zespołu asystentek stomatologicznych i higienistek w LUX MED Stomatologia. W wywiadzie opowiada m.in. o możliwościach rozwoju w tej branży oraz na co warto zwracać uwagę przy wyborze pracodawcy....
Regularne używanie kannabinoidów w celach rekreacyjnych może skutkować zwiększonym ryzykiem m.in. ubytków próchnicowych w obrębie korony i korzenia zęba, a także poważnym zagrożeniem utraty zębów u osób dorosłych. Wyniki badania, przeprowadzonego w o...
Ryzyko zachorowania na nowotwory można zmniejszyć nawet o połowę, trzeba tylko wykonywać odpowiednie badania i przestrzegać korzystnego dla zdrowia stylu życia – przekonuje prezes Polskiej Unii Onkologii dr Janusz Meder. W Polsce i na świecie stale z...
Sukraloza – popularny słodzik obecny w napojach dietetycznych, gumach do żucia czy produktach „zero cukru” – od lat uchodzi za bezpieczniejszą alternatywę dla cukru: nie dostarcza kalorii i nie ma wpływu na rozwój próchnicy. Najnowsze badania pokazuj...
W badaniu, które ukazało się 11 marca w czasopiśmie „Clinical and Experimental Dental Research”, dowiedziono, że postbiotyki mogą mieć większą skuteczność niż tradycyjne probiotyki w zapobieganiu próchnicy, hamując rozwój bakterii, które odpowiadają ...
Redukcja konsumpcji alkoholu, ograniczenie palenia papierosów, szczepienia przeciw HPV i regularne wizyty u stomatologa to – zdaniem dr. n. o zdr. Pawła Koczkodaja z Narodowego Instytutu Onkologii – kluczowe zasady profilaktyki pierwotnej nowotworów ...
Ze wszystkich chorób Polacy najbardziej boją się nowotworów złośliwych. Mimo to nie korzystają ze szczepionek przeciw HPV, które chronią przed różnymi rodzajami raka, nie tylko szyjki macicy, ale także głowy i szyi – podkreślają eksperci. Jedynie 5% ...