Słodzone napoje – próchnica, cukrzyca i choroby serca
Słodzone napoje – próchnica, cukrzyca i choroby serca
Spis treści
Z badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Tuffs (USA) wynika, że napoje słodzone cukrem są odpowiedzialne za ponad 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy, a także 1,1 mln nowych przypadków chorób układu krążenia rocznie na całym świecie.
Spożywanie napojów słodzonych cukrem jest powiązane z występowaniem wielu chorób. Z perspektywy stomatologicznej najbardziej widoczne są związki między piciem słodzonych napojów a próchnicą, ale dobrze udokumentowano także zależności dotyczące występowania cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia. Do tej pory dostępne były jedynie szacunkowe dane na temat tej kwestii w odniesieniu do różnych regionów i państw świata. Naukowcy z Tufts University przedstawili nową, pogłębioną analizę tych związków.
Co dziesiąty przypadek cukrzycy typu 2 to skutek picia słodzonych napojów
Badacze z Bostonu oszacowali obciążenie i spowodowane przez napoje bezalkoholowe w 184 krajach w 1990 i 2020 r. w skali całego świata, poszczególnych regionów oraz państw, wykorzystując dane z Globalnej Bazy Danych Dietetycznych, stratyfikowane według wieku, płci, poziomu wykształcenia i miejskości.
Na podstawie badania autorzy uznali, że w 2020 r. spowodowanych piciem słodzonych cukrem napojów bezalkoholowych było 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy typu 2 oraz 1,2 mln nowych przypadków schorzeń serca na całym świecie. Stanowiło to odpowiednio 9,8% oraz 3,1% wszystkich zachorowań.
Młodzi mężczyźni z miast najbardziej narażeni na negatywny wpływ słodzonych napojów
Na całym świecie obciążenie dla zdrowia wynikające ze spożycia napojów słodzonych było wyższe wśród mężczyzn niż kobiet, wśród młodszych dorosłych niż starszych, wśród osób z wyższym poziomem wykształcenia oraz wśród mieszkańców miast w porównaniu z mieszkańcami wsi.
Przy podziale na regiony świata, największy negatywny wpływ spożywania słodzonych napojów bezalkoholowych odnotowano w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach (cukrzyca typu 2: 24,4%; choroby serca: 11,3%) oraz w Afryce Subsaharyjskiej (odpowiednio 21,5% oraz 10,5%). W latach 1990-2020 największy proporcjonalny wzrost przypadków cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia spowodowanych przez napoje słodzone cukrem zaobserwowano w Afryce Subsaharyjskiej (odpowiednio +8,8% i +4,4%).
W przypadku Niemiec w latach 1990-2020 badanie wykazało wzrost liczby nowych przypadków cukrzycy o 222 na każdy milion mieszkańców. Dla porównania: w Kolumbii w tym czasie odnotowano wzrost o 5765, w Tajlandii o 1420, w USA o 1197, a w Republice Południowej Afryki o 600 na milion mieszkańców.
Artykuł pt. „Burdens of type 2 diabetes and cardiovascular disease attributable to sugar-sweetened beverages in 184 countries” został opublikowany 6 stycznia w czasopiśmie „Nature Medicine”.
Źródła: https://www.zm-online.de/
https://www.nature.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...
Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób metabolicznych, dotykająca milionów ludzi na całym świecie. Schorzenie to wpływa na funkcjonowanie całego organizmu – nie wyłączając jamy ustnej. Pacjenci z cukrzycą często borykają się z suchością...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Próchnica zębów to problem, który może dotknąć każdego, niezależnie od wieku. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że zepsute zęby mogą mieć wpływ na nasze zdrowie ogólnoustrojowe. W artykule przyjrzymy się, jak próchnica zębów wpływa na zdrowie...
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...
– Razem z marką Smilesonic w ramach Akademii Asysdent przygotowaliśmy wykład, podczas którego opowiem, czy choroby dziąseł to może być cukrzyca. Serdecznie zapraszam do oglądania – mówi dypl. hig. stom. Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, ed...
Z badania opublikowanego 13 marca w czasopiśmie „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery” wynika, że częste spożywanie napojów słodzonych cukrem wiąże się z podwyższoną zachorowalnością na nowotwory jamy ustnej u kobiet, niezależnie od takich c...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Według przeprowadzonych w Niemczech badań 20-procentowa dopłata do cen słodzonych napojów bezalkoholowych pozwoli ograniczyć liczbę osób z otyłością, cukrzycą typu 2 oraz chorobami układu krążenia, co w ciągu najbliższych dwóch dekad przełoży się na ...