Propolis skutecznym sposobem na próchnicę
Propolis skutecznym sposobem na próchnicę
Propolis, czyli kit pszczeli wytwarzany przez pszczoły z Brazylii, szczególnie efektywnie chroni przed próchnicą – poinformowali naukowcy z uniwersytetu w Rochester.
Już wcześniej stwierdzono, że kit pszczeli ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jego aktywność zależy od roślinnych „surowców”.
Naukowcy z uniwersytetu w Rochester oraz brazylijskiego uniwersytetu w Campinas odkryli, że propolis wytwarzany przez południowo-brazylijskie pszczoły jest szczególnie aktywny.
W badaniach przeprowadzonych na szczurach propolis zmniejszał powstawanie próchnicy w zębach aż o 60%. Niemal całkowicie zahamowaniu ulegała aktywność enzymu decydującego o powstawaniu płytki nazębnej.
Zęby szczurów niewiele różnią się od ludzkich. W związku z tym, jeśli coś zapobiega próchnicy u nich, powinno się też sprawdzić u ludzi.
Najwyższy czas rozpocząć badania na ludziach (ochotnikach). Może coś z tego wyjdzie, a może to kolejny chwyt marketingowy w stylu żelu, który leczy bez borowania.
Póki co na rynku mamy już od pewnego czasu pierwszą pastę propolisową, choć nie wiemy, czy użyto do jej produkcji kitu pszczelego wytwarzanego przez brazylijskie pszczoły.
inf. własne
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Potrzebne są nowe sposoby ochrony przed bakteriami. Inaczej grozi nam powrót do ery sprzed wynalezienia penicyliny. Dzięki nanomateriałom będzie można ochronić organizm przed bakteriami bez stosowania antybiotyków.Zjawisko antybiotykooporności jest j...
22 stycznia w Warszawie odbędzie się spotkanie ekspertów zaproszonych przez Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Polskie Towarzystwo Stomatologii Dziecięcej, poświęcone krajowym obchodom Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej (20 marca) i kampanii „...
Siedmiu na dziesięciu Polaków ma próchnicę. Wśród nastolatków odsetek ten jest znacznie większy i sięga 90%. Powodem takiego stanu rzeczy jest m.in. bogata w cukier dieta, podjadanie między posiłkami, niewystarczająca higiena oraz rzadkie wizyty kont...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji