Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru

Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru

Jak informuje „Rzeczpospolita”, mimo mniejszych zakupów cukru w jego podstawowej postaci, Polacy spożywają go coraz więcej, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych.

Ze statystyk GUS-u wynika, że w 2016 r. każda osoba w przeciętnym polskim gospodarstwie domowym spożywała około kilograma cukru w czystej postaci miesięcznie. Według analityka rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Pawła Wyrzykowskiego oznacza to, że w ciągu ostatniej dekady średnie spożycie cukru w przeliczeniu na jedną osobę spadło o około pół kilograma.

Najwięcej czystego cukru spożywa się w gospodarstwach rolników oraz emerytów i rencistów, z kolei najmniej – w gospodarstwach domowych osób prowadzących własną działalność gospodarczą. Jak podkreśla Paweł Wyrzykowski, spadek spożycia czystego cukru to efekt zmiany stylu życia Polaków – rzadziej słodzimy kawę i herbatę, pieczemy mniej ciast i robimy mniej słodzonych przetworów domowych.

Jednak co ciekawe, mimo mniejszej konsumpcji cukru w czystej postaci, jego spożycie całkowite rośnie. W 2016 r. wyniosło ono średnio 42,3 kilograma rocznie, czyli o 4% więcej niż w 2015 r. Dane te potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych. Z powodu zniesienia unijnych limitów na produkcję cukru, które nastąpiło 1 października, w najbliższym czasie ceny cukru powinny spaść, co z kolei może wpłynąć na zwiększenie jego spożycia.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej.

AF

Fot. Saramukitza, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

jogurty
Leeds University: jogurty "bio" i "organiczne" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Universit...

podatek od cukru - Dentonet.pl
W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie Asysta

Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością. Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg ...

cukier
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
dieta - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie człowieka Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomiędz...

słodkie napoje - Dentonet.pl
Wysokie spożycie słodkich napojów wśród dzieci w Australii Lekarz

Według badań naukowców z University of Sydney, co siódme australijskie dziecko pije więcej niż dwie filiżanki słodkich napojów dziennie. Tym samym, dzieci te są trzykrotnie bardziej narażone na problemy ze zdrowiem jamy ustnej.Australijscy naukowcy m...

cukier - Dentonet.pl
Czy cukier naprawdę powoduje próchnicę? Pacjent

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres