Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru

Brak komentarzy | Publikacja:
Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru

Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru

Jak informuje „Rzeczpospolita”, mimo mniejszych zakupów cukru w jego podstawowej postaci, Polacy spożywają go coraz więcej, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych.

Ze statystyk GUS-u wynika, że w 2016 r. każda osoba w przeciętnym polskim gospodarstwie domowym spożywała około kilograma cukru w czystej postaci miesięcznie. Według analityka rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Pawła Wyrzykowskiego oznacza to, że w ciągu ostatniej dekady średnie spożycie cukru w przeliczeniu na jedną osobę spadło o około pół kilograma.

Najwięcej czystego cukru spożywa się w gospodarstwach rolników oraz emerytów i rencistów, z kolei najmniej – w gospodarstwach domowych osób prowadzących własną działalność gospodarczą. Jak podkreśla Paweł Wyrzykowski, spadek spożycia czystego cukru to efekt zmiany stylu życia Polaków – rzadziej słodzimy kawę i herbatę, pieczemy mniej ciast i robimy mniej słodzonych przetworów domowych.

Jednak co ciekawe, mimo mniejszej konsumpcji cukru w czystej postaci, jego spożycie całkowite rośnie. W 2016 r. wyniosło ono średnio 42,3 kilograma rocznie, czyli o 4% więcej niż w 2015 r. Dane te potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych. Z powodu zniesienia unijnych limitów na produkcję cukru, które nastąpiło 1 października, w najbliższym czasie ceny cukru powinny spaść, co z kolei może wpłynąć na zwiększenie jego spożycia.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej.

AF

Fot. Saramukitza, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

ceny usług stomatologicznych - Dentonet.pl
Główny Urząd Statystyczny: u dentystów coraz drożej Lekarz

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w lutym 2021 r. ceny usług stomatologicznych wzrosły o 1,4% w stosunku do stycznia 2021 r. W ujęciu rocznym wzrost ten wyniósł aż 12,7%. Jak podał GUS, w lutym 2021 r. inflacja konsumencka wyniosła 2,4% ...

uśmiech
Mniej cukru – więcej uśmiechu. PTS zaprasza na debatę we Wrocławiu Lekarz

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Dolnośląska Izba Lekarska zapraszają na debatę „Mniej cukru – więcej uśmiechu”. Odbędzie się ona 16 marca we Wrocławiu, w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej 2019 oraz kampanii „Polska mówi #aa...

dentobus
Coraz więcej dentobusów w trasie, są harmonogramy na luty Lekarz

Po kilkumiesięcznej przerwie wznowiona została działalność dentobusu w województwie łódzkim. Mobilny gabinet dentystyczny pracuje też w województwie świętokrzyskim, opolskim i podlaskim. Jak czytamy na stronie łódzkiego NFZ-u, po przerwie związanej ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
jonathan borba hl6uG9cHW5A unsplash
Polacy coraz rzadziej u dentysty, jeśli idą – to prywatnie Lekarz

Według badania CBOS, regularnie spada liczba Polaków, która korzysta z pomocy dentystów – zarówno prywatnie, jak i w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego. W ostatnim czasie tylko co trzeci badany (31%) odwiedził dentystę lub protetyka. W 201...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

robert anderson OaaKSThpiI0 unsplash
Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

doraźne leczenie stomatologiczne - Dentonet.pl
Główny Urząd Statystyczny: duży wzrost cen u dentystów Lekarz

W lipcu 2020 r. ceny usług stomatologicznych wzrosły aż o 14,2% w stosunku do lipca ubiegłego roku – wynika z danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny. W lipcu 2020 r. ceny dóbr i usług konsumpcyjnych były średnio o 0,2% niższe niż w cz...

cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

ceny usług stomatologicznych - Dentonet.pl
Główny Urząd Statystyczny: u dentystów coraz drożej Lekarz

Zgodnie z finalnymi danymi GUS-u, w czerwcu br. inflacja w Polsce zwiększyła się do 3,3% wobec 2,9% w maju. Wpływ na to miały m.in. rosnące ceny związane z ochroną zdrowia - usługi stomatologiczne zdrożały o 14,7% rok do roku. Jak twierdzą analitycy...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji