Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”.
Sztucznie dosładzane napoje są w krajach Ameryki Północnej – i w innych państwach rozwiniętych – największym źródłem dodatkowego cukru w diecie. Z kolei schorzenia sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczyną zgonów ludzi na całym świecie. Dodatkowo, producenci napojów w swoich strategiach marketingowych bardzo często decydują się na pokazywanie w reklamach osób aktywnych fizycznie, które je piją – sugerując w ten sposób, że jeśli ktoś uprawia sport, to spożywanie słodzonych napojów nie ma negatywnego wpływu na jego zdrowie.
Słodkie napoje pod lupą naukowców z Kanady i USA
Zagadnienie to postanowili sprawdzić naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Lavala oraz amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda. Przeprowadzili oni dwa badania – w jednym uczestniczyło 65 tys. pielęgniarek, w drugim – 40 tys. mężczyzn pracujących w ochronie zdrowia. Początkowo u nikogo nie stwierdzono chorób przewlekłych, a stan ich zdrowia analizowano przez blisko 30 lat.
Okazało się, że wśród osób, które piły słodzone napoje więcej niż dwa razy w tygodniu, ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych znacznie wzrastało i nie chroniło przed tym nawet zalecane przez WHO 150 minut aktywności fizycznej tygodniowo. – Aktywność fizyczna o połowę redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych związane z piciem słodzonych napojów, ale całkowicie go nie eliminuje – powiedział współautor pracy Jean-Philippe Drouin-Chartier z Uniwersytetu Lavala.
Jak dodał, dużym problemem jest wszechobecność słodzonych napojów – nie zaliczają się do nich bowiem tylko przychodzące na myśl w pierwszej chwili kolorowe napoje typu cola. Są to również napoje bezalkoholowe (smakowe piwa 0%), napoje z kofeiną, lemoniady i dosładzane koktajle owocowe. – Najlepszą opcją pozostaje picie wody – dodał Drouin-Chartier.
W pracy podkreślono, że konieczne jest ograniczenie picia słodzonych cukrem napojów – również przez osoby aktywne fizycznie, a także wprowadzenie regulacji dotyczących sprzedaży tych produktów.
– W trakcie pandemii wiele gabinetów stomatologicznych było niedostępnych albo miało ograniczoną dostępność. W tym czasie dzieci przebywały w domach, bo szkoły były zamknięte, więc doszły do tego niekorzystne nawyki, takie jak oglądanie filmów, gry komputerowe i wieczne przekąski. Zauważyliśmy więc pogorszenie stanu zdrowia jamy ustnej u dzieci – mówi o wpływie pandemii COVID-19 na stan zdrowia jamy ustnej wśród polskich dzieci prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, dziekan Wydziału Lekarsko-Stomatologicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, konsultant krajowy ds. stomatologii dziecięcej, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej.
Źródło: https://www.sciencedirect.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...
Pogorszenie funkcji poznawczych i zły stan zdrowia jamy ustnej są ze sobą ściśle powiązane. Wraz z postępem demencji pacjenci często mają trudności z utrzymaniem właściwej higieny jamy ustnej, co może pogłębić zapalenie przyzębia, a w konsekwencji pr...
- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...
Wiele wskazuje na to, że wyższe koszty zakupu słodzonych napojów działają skuteczniej niż kampanie uświadamiające szkodliwość tego typu produktów spożywczych. Jak wynika z badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, rok po wprowadzeniu podatku od n...
Przedwczesna utrata zębów zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób serca nawet o 2/3 – takie wyniki przyniosło badanie przeprowadzone przez naukowców z Case Western Reserve University School of Dental Medicine w Ohio (USA). – Mnogie braki zębowe są znac...
5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje p...
Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...
Z badania kanadyjskich naukowców wynika, że osoby w średnim i starszym wieku, które mają trudności z przeżuwaniem, mogą być prawie trzykrotnie bardziej narażone na wystąpienie zaburzeń funkcji poznawczych. Wyniki badania, w którym oceniono tę zależno...
Osoby starsze, które utraciły zęby i nie korzystają z protez, mogą być bardziej narażone na rozwój nadciśnienia – wynika z najnowszego badania opublikowanego na łamach „Frontiers in Dental Medicine”. Zespół japońskich naukowców wykazał, że wśród osób...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...