Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Organiczna pasta do zębów hamuje rozwój szkodliwych bakterii

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Organiczna pasta do zębów hamuje rozwój szkodliwych bakterii

Organiczna pasta do zębów hamuje rozwój szkodliwych bakterii

Dentysta z Korei Południowej opatentował recepturę pasty do zębów wyprodukowanej wyłącznie z naturalnych składników, która mocno hamuje rozwój bakterii wywołujących próchnicę – informuje Dental Tribune.

Lekarz dentysta z Korei Południowej – dr Hyung-Joo Moon – na co dzień pracujący w szpitalu w Seulu, niedawno opatentował recepturę na pastę do zębów wyprodukowaną wyłącznie z naturalnych składników. Jest to m.in. olej rycynowy, ekstrakty ziołowe, wyciąg z krwawnika oraz wiśni japońskiej. – W odróżnieniu od innych past do zębów, zawierających składniki chemiczne, moja pasta do zębów składa się wyłącznie z substancji naturalnych, co znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych – powiedział dr Hyung-Joo Moon.

Od dawna wiadomo, że za rozwój próchnicy są odpowiedzialne głównie drobnoustroje z rodziny Streptococcus mutant, zaś za choroby przyzębia – bakterie z rodziny Porphyromonas gingivalis. Jeśli pacjent boryka się np. z krwawieniami z dziąseł, drobnoustroje mogą łatwo przeniknąć do krwiobiegu i prowadzić do powstawania skrzepów krwi, zapalenia wsierdzia, zawału serca lub udaru. Leczenie chorób wywołanych bakteriami jest również coraz trudniejsze, a to ze względu ich rosnącą odporność na antybiotyki.

Przeprowadzone badania udowodniły, że organiczna pasta wykazuje znakomite właściwości hamujące działanie bakterii wywołujących choroby jamy ustnej. Łagodzi też stany zapalne przyzębia oraz ma działanie przeciwbólowe. Pasta nie jest jeszcze dostępna w sprzedaży, ale jej komercjalizacja ma nastąpić już wkrótce.

Rośnie liczba osób cierpiących na nadwrażliwość zębów. Przyczyną problemów jest przede wszystkim nadmiar kwaśnych i gazowanych produktów w diecie. Przełomem w profilaktyce może się okazać arginina. Według ostatnich badań, aż 60% pacjentów odczuło istotną poprawę po użyciu preparatu zawierającego m.in. argininę.

AF

Fot. PublicDomainPictures, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

bakterie z jamy ustnej - Dentonet.pl
Dobroczynne bakterie zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy? Lekarz

Naukowcy wyizolowali z jamy ustnej zdrowego człowieka dobroczynny szczep bakterii, który ma zdolność hamowania patogenów wywołujących próchnicę. Badania wykazały, że doustne przyjmowanie tych bakterii zmniejsza ryzyko powstawania ubytków i ogranicza ...

pasta do zębów
Pasty do zębów z węglem drzewnym w składzie nie działają Asysta

Na całym świecie popularność zyskują pasty do zębów na bazie węgla drzewnego niezawierające fluoru, które – zdaniem ich producentów – mają wybitne właściwości wybielające. Jak jednak udowodnili brytyjscy naukowcy, pasty te nie działają, a dodatkowo i...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zęby wrażliwe
Zęby wrażliwe – jaka pasta do codziennego mycia będzie najlepsza? Pacjent

Według niektórych statystyk, zęby wrażliwe to przypadłość, z którą borykać się może nawet co druga osoba. Zazwyczaj objawia się ona przenikliwym bólem zębów w reakcji na kontakt z zimnem lub ciepłem. Jedną z najważniejszych metod leczenia nadwrażliwo...

jagody
Jagody i żurawina mogą być skuteczne w zapobieganiu próchnicy Lekarz

Przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w jamie ustnej, spowalniają ich metabolizm i sprawiają, że stają się mn...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres