Nie tylko cukier. W słodyczach coraz częściej obecne… kannabinoidy
Nie tylko cukier. W słodyczach coraz częściej obecne… kannabinoidy
Spis treści
Jak donosi berliński serwis stomatologiczny ZM Online, europejskie organy zajmujące się kontrolą bezpieczeństwa dostępnej na rynku żywności coraz częściej wykrywają kannabinoidy w wyrobach cukierniczych, takich jak herbatniki, miód, napoje bezalkoholowe czy gumy do żucia. Ponad połowa z tych zgłoszeń pochodzi z Niemiec.
W 2023 r. za pośrednictwem systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF) odpowiednie organy 31 współpracujących ze sobą państw europejskich wniosły prawie 4700 zgłoszeń dotyczących potencjalnie szkodliwych produktów spożywczych, pasz oraz materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Zdaniem niemieckiego Federalnego Urzędu Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności (niem. Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit; BVL), władze coraz więcej uwagi poświęcają obecności kannabinoidów w produktach spożywczych, w tym takich, po które chętnie sięgają dzieci i młodzież: gumach do żucia, herbatnikach czy napojach bezalkoholowych.
Prawie połowa zgłoszeń o obecności CBD w żywności pochodzi z Niemiec
Jak podano, około 89% wszystkich zgłoszeń z systemu szybkiego ostrzegania dotyczyło żywności, 7% paszy dla zwierząt, a pozostałe 4% materiałów mających kontakt z żywnością (np. naczynia, przybory kuchenne, opakowania). Podobnie jak w poprzednich latach, najczęstszymi przyczynami ostrzeżeń były pozostałości pestycydów w owocach i warzywach z Turcji oraz Salmonella w mięsie drobiowym z Polski.
Jednak ogólna liczba tego typu zgłoszeń spadła drugi rok z rzędu. Znacząco wzrosła natomiast liczba ostrzeżeń dotyczących niedozwolonych substancji w tzw. nowej żywności. Większość tych powiadomień dotyczyła produktów zawierających kannabidiol (CBD). W tym wypadku odnotowano ponad 90 powiadomień RASFF, z których 44 pochodziły od władz niemieckich.
Zagrożenie dla dzieci
Szczególnie bulwersujący jest fakt, że kannabinoidy coraz częściej są wykrywane w produktach spożywczych, które mogą być atrakcyjne dla najmłodszych konsumentów – dzieci i młodzieży. W 2023 r. w systemie szybkiego ostrzegania władze zgłosiły ponad 20 produktów, które mogą być mylone przez dzieci z innymi, w pełni bezpiecznymi produktami dostępnymi na rynku.
Wśród zakwestionowanych produktów znalazły się np. guma do żucia, miód, syrop, napoje bezalkoholowe oraz herbatniki. Oprócz CBD, niektóre produkty zawierały psychoaktywny kannabinoid heksahydrokannabinol (HHC), którego sprzedaż jest obecnie zakazana m.in. w Niemczech.
– Profilaktyka próchnicy u dzieci powinna rozpoczynać się naprawdę bardzo, bardzo wcześnie, bo już na etapie ciąży. Mama powinna zadbać o swoje uzębienie, ale powinna również wiedzieć, jak zadbać o uzębienie dziecka – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej, konsultant krajowa z zakresu stomatologii dziecięcej. Kiedy powinna odbyć się pierwsza wizyta kontrolna dziecka u dentysty? Jak znaleźć złoty środek między jedzeniem przez dziecko słodyczy a dbaniem o zdrowie zębów malucha? Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego!
Źródło: https://www.zm-online.de/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...
Z powodu infekcji wywołanych bakteriami antybiotykoopornymi na świecie umiera ok. 2 mln osób rocznie. WHO szacuje, że jeżeli nie zostaną podjęte odpowiednie działania, to w 2050 r. ta liczba przekroczy 10 mln, czyli więcej niż na wszystkie nowotwory ...
Światowa Organizacja Zdrowia wydała oświadczenie wzywające do podjęcia pilnych działań w celu kontroli e-papierosów. WHO chce w ten sposób chronić przed nimi dzieci, młodzież i osoby niepalące, a także zminimalizować szkody dla zdrowia wynikające z i...
Wśród palaczy, przede wszystkim osób z młodszych grup wiekowych, e-papierosy coraz częściej ustępują miejsca niewielkim saszetkom z nikotyną, które są uznawane za mniej szkodliwe dla użytkowników. Czym jest zyn i czy rzeczywiście jest on „zdrowszą” a...
Badanie przeprowadzone z udziałem pacjentów ze Stanów Zjednoczonych dowodzi, że mężczyźni w wieku 51 lat i starsi częściej ulegają zakażeniu wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Może to zarazem wiązać się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na nowot...
Mimo że obecnie amerykańscy dentyści przepisują opioidy znacznie rzadziej niż jeszcze 6-7 lat temu, stabilny trend spadkowy w stosowaniu tych leków zakończył się wraz z pandemią COVID-19. Od początku pandemii koronawirusa przez kolejne 2,5 roku stoma...
Widząc u swoich pacjentów skutki spożywania bogatych w cukier pokarmów i napojów, brytyjski higienista stomatologiczny wystosował petycję, aby dostawcy żywności nie przekraczali w swoich produktach dawek cukru zalecanych przez ekspertów NHS. Nie ma ...
We współczesnej stomatologii coraz częściej zauważa się korzystną rolę probiotyków w profilaktyce próchnicy, chorób przyzębia i błon śluzowych jamy ustnej, a także jako elementu wspomagającego leczenie różnego rodzaju schorzeń w obrębie jamy ustnej. ...
Podczas odbywającej się w Denver pod koniec stycznia Konwencji Stomatologicznej Gór Skalistych (RMDC) dr Gabriel Bowen, profesor geologii i geofizyki na Uniwersytecie Utah, zaapelował do amerykańskich stomatologów o przekazywanie do badań usuniętych ...
W ocenie brytyjskich mediów program „Love Island” (znany także z polskiej telewizji) miał zasadniczy wpływ na ogromny wzrost zainteresowania internautów wyszukujących frazę „zęby z Turcji”. Po komentarzu jednej z uczestniczek programu nadawanego prze...
W najnowszej ankiecie Instytutu Polityki Zdrowotnej Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologicznego (ADA HPI) potwierdzono, że wzrasta odsetek lekarzy dentystów, którzy biorą na siebie zadania związane z higienizacją, asystowaniem oraz wykonywaniem prac...