Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Nadwrażliwość zębów – profilaktyka i leczenie. Wskazówki dla pacjentów

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Nadwrażliwość zębów – profilaktyka i leczenie. Wskazówki dla pacjentów

Nadwrażliwość zębów – profilaktyka i leczenie. Wskazówki dla pacjentów

Według niektórych statystyk, nadwrażliwość zębów dotyczy nawet 40% populacji. Objawia się ona nagłym, przeszywającym bólem podczas spożywania zimnych, gorących, słodkich lub kwaśnych pokarmów. Nadwrażliwość może pojawić się u każdego, bez względu na płeć i wiek – podpowiadamy, jak chronić zęby przed nadwrażliwością.

Nadwrażliwość zębów jest spowodowana osłabieniem warstwy szkliwa, które pokrywa je z zewnątrz i chroni przed działaniem czynników termicznych lub chemicznych. Wewnętrzną tkankę każdego zęba stanowi bowiem bardzo silnie unerwiona miazga. Jeśli szkliwo jest osłabione i cieńsze niż zazwyczaj, bodźce docierają do miazgi drażniąc ją, co powoduje nieprzyjemne dolegliwości bólowe.

Nadwrażliwość zębów – objawy

Objawy nadwrażliwości zębów są dość charakterystyczne i trudno pomylić je z innym schorzeniem. Większość pacjentów w pierwszej kolejności skarży się na ból podczas spożywania kwaśnych, słodkich, zimnych i gorących potraw oraz napojów. Dolegliwości bólowe pojawiają się również w trakcie szczotkowania zębów czy wdychania zimnego powietrza. Początkowo objawy nadwrażliwości zębów są subtelne i występują od czasu do czasu. Wraz z coraz większym osłabianiem szkliwa, stają się coraz częstsze i bardziej ostre.

Jak chronić zęby przed nadwrażliwością?

Najważniejszym elementem profilaktyki nadwrażliwości zębów jest dbanie o prawidłowy stan szkliwa. O tym, jakie czynniki powodują jego osłabianie, pisaliśmy wcześniej w artykule „Co może niszczyć szkliwo”. Przypomnijmy jednak w skrócie, że zalicza się do nich m.in. zbyt mocne szczotkowanie zębów, używanie szczoteczek o twardym włosiu i past o wysokim współczynniku ścieralności, wady zgryzu, bruksizm, a także takie nawyki, jak obgryzanie paznokci czy podgryzanie długopisu w trakcie pracy.

Nadwrażliwość zębów a dieta

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że bardzo istotne znaczenie zarówno w kontekście występowania nadwrażliwości zębów, jak i jej profilaktyki ma dieta. Istnieje bowiem grupa produktów bogatych w kwasy, których spożywanie powoduje natychmiastowe obniżenie pH jamy ustnej oraz rozmiękczanie szkliwa. Są to głównie kolorowe napoje gazowane oraz soki z kwaśnych warzyw i owoców. O ile z napojów gazowanych najlepiej w ogóle zrezygnować, o tyle z soków już niekoniecznie, bo mają w swoim składzie wiele cennych witamin i mikroelementów. Soki warto więc pić przez słomkę, bo ogranicza to kontakt kwasów z powierzchnią zębów, a bezpośrednio po ich spożyciu – wypłukać jamę ustną wodą, która zneutralizuje ich kwaśny odczyn. Z myciem zębów należy jednak wstrzymać się na około 30 minut. Rozmiękczone szkliwo podczas szczotkowania może bowiem ulec jeszcze większym uszkodzeniom.

Jak minimalizować objawy nadwrażliwości zębów?

Jedną kwestią jest ochrona zębów przed nadwrażliwością, a drugą – minimalizowanie jej objawów. W drogeriach i aptekach znaleźć można specjalne pasty do zębów nadwrażliwych, w składzie których znajdują się substancje zamykające kanaliki zębinowe i chroniące je przed działaniem bodźców zewnętrznych. Do codziennej higieny należy używać szczoteczek o miękkim włosiu. Warto również regularnie odwiedzać stomatologa – może on zaoferować m.in. pokrywanie zębów lakierami z fluorem lub wykonanie indywidualnie dopasowanych szyn, do których wprowadza się środki zmniejszające nadwrażliwość.

Gdy zęby bolą podczas jedzenia lodów czy picia gorącej herbaty oznacza, że są nadwrażliwe. Jak o nie dbać w takiej sytuacji? Wyjaśnia lek. dent. Ewa Białas.

AF


POWIĄZANE ARTYKUŁY

kwaśne napoje - Dentonet.pl
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

ROZWIŃ WIĘCEJ
owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

zęby wrażliwe
Zęby wrażliwe – jaka pasta do codziennego mycia będzie najlepsza? Pacjent

Według niektórych statystyk, zęby wrażliwe to przypadłość, z którą borykać się może nawet co druga osoba. Zazwyczaj objawia się ona przenikliwym bólem zębów w reakcji na kontakt z zimnem lub ciepłem. Jedną z najważniejszych metod leczenia nadwrażliwo...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
bogus_dento
Paskudne uczucie, ból zwłaszcza podczas jedzenia czegoś zimnego... Zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć.
Oceń komentarz:     3: : 1 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres